Наприкінці серпня ЄС може ввести санкції проти Білорусі, – Reuters

 

Європейський Союз, швидше за все, запровадить нові санкції щодо Білорусі в кінці цього місяця.

Про це в четвер, 13 серпня, пише агентство Reuters з посиланням на заяви неназваних дипломатів та європейських посадовців.

Як відомо, в п’ятницю 14 серпня міністри закордонних справ ЄС проведуть екстрені переговори щодо Білорусі.

Німеччина, Литва, Латвія і Швеція публічно висловилися на користь санкцій, цей курс підтримала і Австрія.

За даними джерел, Угорщина є головним скептиком щодо рішення про санкції, яке вимагає схвалення всіх 27 країн-членів. Угорщина в четвер закликала ЄС “продовжувати діалог з Білоруссю і уникати її остракізму”.

Водночас Будапешт не став блокувати заяву усіх 27 держав членів цього тижня, у якій конкретно згадувалися можливі санкції “проти осіб, відповідальних за насильство, необґрунтовані арешти і фальсифікацію результатів виборів”, передає “Європейська правда”.

“Напрямок руху здається чітким. Скільки людей буде внесено в чорний список, наскільки далеко ми підемо, багато в чому буде залежати від Угорщини”, – сказав неназваний дипломат ЄС в Брюсселі.

Як повідомили джерела, в п’ятницю не варто очікувати остаточного рішення щодо санкцій, але таке рішення може бути фіналізоване після чергового обговорення між міністрами закордонних справ ЄС, яке відбудеться в Берліні 27-28 серпня.

Джерела повідомили, що, як і в випадку з санкціями ЄС щодо Росії та осіб, відповідальних за анексію Криму в 2014 році і агресію на сході України, санкції щодо Білорусі будуть введені у вигляді заборони на поїздки і заморожування активів у ЄС.

“Не було ніяких сигналів про те, що якась країна ЄС хоче заблокувати якісь обмежувальні заходи, тому що насильство є кричущим”, – сказав чиновник ЄС, знайомий із цим питанням.

“Що нам потрібно оцінити, так це рівень тиску, який був би корисним, а також те, що було б контрпродуктивним і могло б підштовхнути Лукашенка в обійми Росії, якщо він побачить в цьому свою єдину можливість залишитися при владі”, – додав співрозмовник.

У вужчому варіанті санкції можуть бути застосовані тільки щодо деяких посадових осіб білоруського ЦВК та органів безпеки. У ширшому варіанті санкції можуть бути накладені і на державних чиновників, таких як міністр внутрішніх справ.

Станом на сьогодні обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі включають ембарго на поставки зброї, а також заборону на експорт устаткування, яке може бути використане для внутрішніх репресій.

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

Силовики застосовують світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому б’ють громадян кийками. З боку протестувальників – сотні поранених. Опозиціонери використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.
Відомо вже про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі підприємства, ринки тощо.

Читайте також:
У Білорусі кількість затриманих під час протестів наближається до 7 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.