У Білорусі до масового страйку приєднався БелАЗ

 

У Білорусі до масового страйку, що проходить на тлі протестів, приєднався колектив БелАЗу.

Як передає сайт tut.by в четвер, 13 серпня, співробітники заводу, розташованого в місті Жодіно, вийшли з вимогою проведення чесних виборів.

В полудень люди вийшли до центральної прохідної, вони очікують зустрічі з керівництвом підприємства, щоби через нього виступити з вимогою провести чесні вибори президента Білорусі.

Фото: tut.by

Роботу призупинили кілька сотень працівників БелАЗа, до самого заводу також прийшли мешканці Жодіно, які скандують “Влада з народом!”, “БелАЗ, дякуємо!”.

На протилежній стороні дороги люди організовуються в ланцюг, а автомобілісти сигналять. Міліції на місці збору людей поки немає.

Одна з головних вимог колективу заводу – щоби з міста забрали ОМОН. Люди наголошують, що не розійдуться, доки їхні вимоги не будуть виконані.

“Ми обурені тим, що протягом трьох днів спецназ і ОМОН затримували мирних громадян, які часто просто йшли з роботи. Серед них були й наші колеги. Один хлопець йшов із другої зміни, його скрутили два спецпризначенці, побили. Де він зараз, ми не знаємо… Затриманий чи у лікарні”, – розповів робітник БелАЗу.

“Білоруський автомобільний завод” – єдиний на пострадянському просторі виробник кар’єрної техніки. На заводі, заснованому 1948 року, працюють понад 11 тисяч осіб.

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

Силовики застосовують світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому б’ють громадян кийками. З боку протестувальників – сотні поранених. Опозиціонери використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.
Відомо вже про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі підприємства, ринки тощо.

Читайте також:
МЗС шукає затриманих українських волонтерів і радить утриматися від поїздок у Білорусь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.