“Без мене буде, як в Україні”: Лукашенко на мітингу в Мінську наголосив, що площі знищили найцінніше — імперію

 

Чинний поки що президент Білорусі Олександр Лукашенко виступив на мітингу бюджетників, звезених до Мінська на його підтримку, заявивши, що в разі повторних виборів Білорусь “загине як держава і народ”, і взагалі, без нього “буде, як в Україні”.

Про це повідомляють опозиційні білоруські ЗМІ та телеграм-канали, зокрема білоруська служба “Радіо Свобода“, TUT.BY, “Наша ніва” тощо.

За оцінками спостерігачів, офіційний мітинг на площі Незалежності зібрав близько 10-15 тисяч учасників. Водночас сам Лукашенко заявив, що чисельність цього зібрання – 50 тисяч осіб.

Відео:

Він сказав, що зібрав людей не для того, щоб захистити його на посаді, а щоб “вперше за чверть сторіччя захистити свою країну, незалежність, дружин і дітей”.

“Я не хотів кликати вас на цю площу. У вас багато справ. Ви збираєте хліб, готуєте дітей у школу. Я пам’ятаю 1990-ті. Тут стояли люди — робітники — з каструлями й чайниками і просили їсти. Я все це бачив з вікна. І тоді я присягнувся допомогти вам і не допустити в долі білорусів площ. Я не прихильник площ. Я не прихильник мітингів. І це не моя провина, що мені довелося покликати вас на площу”, — зазначив Лукашенко (у відповідь з натовпу лунало “дякуємо!”).

Учасники мітингу на підтримку Лукашенка в Мінську

На мітингах і площах ми знищили те, що було дано нам Богом — імперію, без якої не вирішувалося жодне питання. Отримали кривавий обрубок цієї імперії”, — побідкався “останній диктатор Європи”.

“Хтось хоче нових виборів. За вікно подивіться: танки і літаки на злеті за 15 хвилин від наших кордонів. І це не дарма! НАТОвські війська брязкають гусеницями біля наших воріт. Йде нарощування військової потужності на західних кордонах нашої країни.

Литва, Латвія, Польща і, на жаль, наша рідна Україна та її керівництво наказують нам провести нові вибори. 

Якщо ми піддамося на їхні вказівки, ми зірвемося у штопор і ніколи не стабілізуємо наш повітряний корабель. Ми загинемо як держава, як народ, як нація!” — заявив Лукашенко.

І обурено зазначив, що “замість того, щоб бути там, на полігонах, на Заході демонструвати свою силу — ми своїх хлопців тримаємо на вулицях і площах, щоб їх заспокоїти. Хіба це нормально, солдати?”.

Лукашенко додав, що Білорусі “не потрібні заморські уряди”.

“Нам пропонують новий уряд. Його вже створили за кордоном, цілих два. Не можуть розібратися, хто приїде нами керувати. Але ми пам’ятаємо, цих урядів було багато… Нам потрібний власний уряд, і ми його оберемо”, — заявив Лукашенко під вигуки з натовпу “за Бацьку!”.

Серед іншого він також підкреслив, що без нього в Білорусі буде “як в Україні”:

“Втратите першого президента — втратите Білорусь. Будете, як в Україні та інших країнах, стояти на колінах і молитися не ясно на кого”.

Також Лукашенко підкреслив, що він “живий і жити буде”, хто б там що не казав.

Я стою перед вами на колінах уперше в житті. Ви цього заслуговуєте!” — підсумував Лукашенко, який керує Білоруссю вже 26 років.

Як свідчить відео з місця подій, ці слова він сказав стоячи.

Деякі люди у відповідь скандували “Молодець!”, а на запитання свого “бацьки”, чи хочуть вони свободи, кричали “Ні!”.

Учасники мітингу були не лише з численними прапорами БРСР (червоно-зелений, нині державний прапор Білорусі), а й з прапорами Російської Федерації, Радянського Союзу та навіть “георгіївськими”.

На той час, коли провладний мітинг почав розходитися, до майдану Незалежності з усіх кінців Мінська почали стікатися тисячі учасників опозиційного мітингу з біло-червоно-білими прапорами та гаслами проти фальсифікації виборів.

Як писала “Новинарня“, влада вирішила провести мітинг на підтримку Лукашенка після того, як опозиція оголосила про зібрання масштабного Загальнонаціонального маршу за свободу.

При цьому на провладну акцію під загрозою звільнення терміново звозили держслужбовців та працівників державних підприємств.

Читайте також:
“Усі проблеми скоро врегулюємо”:
Лукашенко вже поговорив із Путіним про загрози Союзній державі через протести в Білорусі

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах  почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

Під час акцій протесту силовики застосовували світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів). Тоді в Мінську біля будівлі уряду зібралися кілька тисяч людей.

Надалі протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції тривають.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.