“Найважливіший день” протестів у Білорусі: незгодні виходять на Марш за свободу, влада зганяє бюджетників на мітинг за Лукашенка

 

У неділю, 16 серпня, незгодні з оголошеною ЦВК “перемогою” Олександра Лукашенка громадяни Білорусі збираються вийти на наймасштабнішу акцію протесту з дня проведення президентських виборів 9 серпня.

Як повідомляють опозиційні ЗМІ, Загальнонаціональний марш за свободу розпочнеться в Мінську о 14:00. Паралельно такі акції відбудуться і в інших містах.

“Цілий тиждень білоруси по всій країні виходять на вулицю з однією простою метою — захищати свої права, свою свободу і своє майбутнє. Сьогодні розмах акцій солідарності сягнув небаченого масштабу. (…) Але найважливіший день — 16 серпня“, — пише телеграм-канал Nexta.

“За минулий тиждень білоруси зрозуміли, що їх — мільйони. Й уже сьогодні ми повинні вийти на ВИРІШАЛЬНИЙ і МИРНИЙ марш. І офіційно заявити не тільки самопроголошеному диктатору, а й усьому світу про НАШЕ спільне прагнення”, — наголошується в дописі.

Напередодні велелюдний марш протесту відбувся у Бресті, де колоною по місту пройшли близько 20 тисяч протестувальників. Після акції силовики затримали лідера гурту “Дай дарогу!” Юрія Стильського, який ішов на чолі колони з великим біло-червоно-білим прапором.

Акція протесту у Бресті, 15 серпня 2020 р. Фото: Tut.by

16 серпня збір незгодних із диктатурою Лукашенка й фальсифікаціями виборів планується о 14:00 на площі Незалежності в Мінську.

Тим часом влада Білорусі саме на цьому місці вирішила провести мітинг на підтримку президента Лукашенка, який призначено на дві години раніше — на 12:00.

Як повідомляють опозиційні видання й телеграм-канали, на цю акцію під загрозою звільнення терміново збирають держслужбовців та працівників державних підприємств.

Зокрема, порталу TUT.BY надійшли сотні повідомлень про примус поїхати на мітинг за Лукашенка від працівників “Білшини”, “Інтегралу”, Могильовського м’ясокомбінату, бобруйської “Слов’янки”, “Бобруйськагромашу” і десятків інших організацій.

Подібні вимоги також надійшли працівникам сільського господарства, вчителям, вихователям.

Білоруська служба Радіо Свобода також повідомляє про надходження повідомлень від читачів, які обурюються, що їх примушують брати участь у провладному мітингу, погрожуючи звільненням у разі відсутності.

Як писала “Новинарня“, напередодні, 15 серпня, у Мінську відбулося багатотисячне прощання із загиблим під час протестів Олександром Тарайковським. В інших містах ушанувати його пам’ять та вимагати від влади чесних перевиборів і покарання винних у насильстві над протестувальниками також вийшли тисячі людей.

Читайте також:
“Усі проблеми скоро врегулюємо”:
Лукашенко вже поговорив із Путіним про загрози Союзній державі через протести в Білорусі

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах  почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

Під час акцій протесту силовики застосовували світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів). Тоді в Мінську біля будівлі уряду зібралися кілька тисяч людей.

Надалі протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції тривають.

Читайте також:
Лукашенко відкинув пропозиції Європи щодо посередництва з протестувальниками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна