У Мінську тисячі людей прощалися із загиблим під час протестів Олександром Тарайковським. ФОТО

 

У Мінську в суботу, 15 серпня, тисячі людей прийшли попрощатися з Олександром Тарайковським, який загинув пізно ввечері 10 серпня під час розгону силовиками мирних протестів проти фальсифікації президентських виборів у Білорусі.

Як свідчить стрім білоруської служби “Радіо Свобода” з місця подій, до метро “Пушкінська”, де загинув протестувальник, прийшло так багато людей, що багатьом довелося навіть вилізти на дах, щоб щось побачити.

Від самого ранку білоруси несли на перехрестя проспекту Пушкіна та вулиці Притицького в Мінську білі й червоні квіти та прапори, чорні повітряні кульки. Багато хто тримав плакати з написами “Не пробачимо”, “Не забудемо” тощо.

Символічне місце загибелі Тарайковського буквально засипали квітами.

О 12-й годині відбулася хвилина мовчання. Після цього люди почали скандувати “Живе Білорусь!”, “Йди геть!” і “Трибунал!”.

При цьому учасники акції переважно наголошували на тому, що вони мирні люди і протести в Білорусі – мирні, а винні за насильство повинні понести відповідальність.

Автомобілі, які проїздили повз, безперервно сигналили на знак скорботи за загиблим і підтримки протесту.

Також акції пам’яті загиблого Тарайковського, які переросли в чергові демонстрації протесту проти насильства і фальсифікацій, відбулися в багатьох інших містах Білорусі.

Родичі та друзі попрощалися із загиблим у ритуальній залі, куди попросили демонстрантів не приходити.

34-річний Олександр Тарайковський загинув під час розгону демонстрації біля станції метро “Пушкінська” пізно увечері 10 серпня.

За словами його цивільної дружини, 10 серпня близько 8-ї вечора вони повернулися з прогулянки з трирічною дочкою. Олександр був дуже обурений тим, що людей, які вийшли протестувати проти фальсифікації результатів голосування на користь чинного президента Олександра Лукашенка, жорстоко били й розстрілювалися.

Тарайковський сказав жінці, що поїде до своєї квартири в районі, де відбувалися протести, і вийшов з дому в шортах, футболці й з мобільним телефоном.

Близько 22:30 Олександр зателефонував дружині й сказав, що їде додому, після чого зник. Рідні шукали його по слідчих ізоляторах і лікарнях, проте не знайшли.

Хоча на той час міністерство внутрішніх справ Білорусі вже поширило інформацію про загибель неназваного чоловіка під час протестів. За версією МВС, “один із протестувальників намагався кинути невстановлений вибуховий пристрій у бік правоохоронців, але він вибухнув у нього в руці й чоловік отримав травми, несумісні з життям”.

Водночас свідки події стверджують, що жодних вибухових пристроїв у Олександра не було. А опозиційні телеграм-канали навіть розшукали відео цього моменту, на якому видно, як у чоловіка влучає якийсь предмет (вочевидь, кинутий з боку силовиків) і вибухає.

Коли 13 серпня родичі Тарайковського після дзвінка журналістів звернулися до слідчого комітету РБ, їм сказали, що особу загиблого вважають невстановленою. Проте в повідомленні МВС через кілька годин після його загибелі йшлося про судимість загиблого чоловіка, а отже, на той час його вже ідентифікували (Олександр відсидів у в’язниці 7 років за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті – за словами його дружини, заступився за матір, яку жорстоко побив сусід).

Усі фото – RFE/RL

Читайте також:
Верховний комісар ООН з прав людини засудила насильство під час протестів у Білорусі

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.