У Білорусі обшукують помешкання опозиціонерів, до Алексієвич “невідомі стукають в двері”

 

У Мінську майже одночасно проходять обшуки в помешканнях кількох членів Координаційної ради опозиції, вже затримали Максима Знака, а до Світлани Алексієвич дзвонили у двері невідомі.

Про це в середу, 9 вересня, інформує “Радіо Свобода”.

Підтвердилося затримання опозиціонера Максима Знака, який сьогодні вранці перестав виходити на зв’язок.

Проти нього, за попередньою інформацією, відкрили кримінальну справу за “заклики до дій, спрямованих на завдання шкоди національний безпеці”, офіційно це ще не підтверджено. У  помешканні Знака проводять обшук.

Також затримали Іллю Салея, адвоката заарештованого кандидата у президенти Віктора Бабарика, у квартирі проходить обшук.

Обшукують також помешкання членкині президії Координаційної ради білоруської опозиції Марії Колесникової, яка напередодні порвала на кордоні свій паспорт, щоби залишитися в Білорусі. Сходи в її будинку заблоковані силовиками у балаклавах, всередину нікого не пропускають.

З-поміж семи членів президії КР на волі залишилася тільки нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич. Вона сказала, що до неї надзвонюють у двері невідомі особи.

“Мені телефонують у домофон, чуєте? Стоять два автобуси. Дайте піду зберуся”, – сказала вона журналістові “Радіо Свобода” по телефону.

Згодом сайті білоруського ПЕН-центру з’явилася її заява, в якій письменниця наголошує, що зараз забирають “найкращих із нас”, але їхні місця займуть сотні інших.

“Повстала не Координаційна рада. Повстала країна… Ми не готували переворот. Ми хотіли не допустити розколу в нашій країні. Ми хотіли, щоб у суспільстві почався діалог. Лукашенко каже, що не буде говорити з вулицею, а вулиця – це сотні тисяч людей, які щонеділі і щодня виходять туди. Це не вулиця, це народ”, – заявляє Світлана Алексієвич.

Читайте також:
Білоруська опозиція не спрямована на боротьбу з Росією, – Тіхановська

Після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів, заявивши, що за Лукашенка, який залишається при владі 26 років, буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за опозиціонерку Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

У перші дні протестів силовики застосовували проти демонстрантів світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про трьох загиблих громадян. 22 серпня в Мінську знайшли повішеним ще одного учасника акцій протесту. Число затриманих сягнуло семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво в діалозі з опозицією.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк із 17 серпня. До нього приєднуються великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки, ЗМІ, театри тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися.

16 серпня в центрі Мінська відбулися два мітинги. Мітинг на підтримку Лукашенка зібрав переважно бюджетників – загалом 10-12 тисяч. Натомість Марш свободи, влаштований опозицією, став наймасовішою акцією в новітній історії Білорусі – близько 200 тисяч учасників.

На тлі цих виступів Лукашенко щонайменше двічі зідзвонювався з президентом РФ Путіним і говорив про можливу допомогу з боку Росії у протистоянні з опозицією.

21 серпня люди в Мінську утворили живий ланцюг завдовжки 13 кілометрів, щоб висловити протест проти  дій силовиків і солідарність із постраждалими.
23 серпня відбувся черговий марш протесту, який зібрав десятки тисяч учасників. Силовики перекрили демонстрантам підходи до Президентського палацу.
30 серпня відбувся ще один 200-тисячний опозиційний марш, учасники якого своєрідно привітали диктатора Лукашенка з днем народження.
Марш 6 вересня зібрав, за оцінками, близько 100 тисяч людей. Після нього відбулися масові затримання учасників та організаторів.

Читайте також:
Білоруси Кравцов і Родненков із Координаційної ради опозиції поки не просять політичного притулку в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна