“Нелегітимний Лукашенко і скажені пси”: Міхалок нарешті висловився щодо ситуації в Білорусі й закликав до нових виборів

 

Лідер гуртів “Ляпіс 98” та Brutto Сергій Міхалок, якого багато критикували за мовчання з приводу протестів у Білорусі, записав відеозвернення, де висловив своє ставлення до подій на батьківщині.

Відео оприлюднено в суботу, 29 серпня – майже через три тижні після виборів президента Білорусі, які відбулися 9 серпня й спричинили масові протести проти фальсифікації їх результатів на користь чинного глави держави Олександра Лукашенка.

“Ми з хлопцями свій вибір зробили давно. Ми не визнавали офіційних результатів виборів у 2010 році. Ми не визнавали результатів у 2015 році. Про це ми говорили у своїх інтерв’ю, про це ми співали у своїх піснях. Звісно, ми не визнаємо і результатів виборів 2020 року“, – наголошує Міхалок.

Своє звернення він розпочав строфою з вірша Янки Купали “Песьня вольнага чалавека”:

“Дарэмна сьвістамі нагаек
Застрашыць хочуць тыраны,
Нагнаўшы чорных соцень шаек,
Акулі рукі ў кайданы, –
Душой я вольны чалавек,
І гэткім буду цэлы век!”

“Вважаємо, що громадянин Лукашенко не є легітимним і законним керівником нашої країни. Ми наполягаємо на нових, чесних, справедливих, демократичних виборах“, – запевнив музикант.

Він зауважив, що на таких виборах має бути багато кандидатів “з усіх сфер”, відзначивши при цьому, що професійним політикам “давно не довіряє”.

Натомість Міхалок запропонував кілька прийнятних, на його думку, кандидатур, які “впродовж багатьох років своїми словами, вчинками, працею доводили, що вони є патріотами Білорусі й хочуть, щоб вона була вільною, незалежною і процвітаючою європейською країною”.

“Які це кандидати?

Ну, наприклад, Світлана Алексієвич – письменниця, Нобелівський лауреат, жінка з твердими моральними та етичними переконаннями. Наприклад, режисер “Вільного театру” Микола Халєзін, інтелектуал, наш друг, патріот Білорусі. Наприклад, Лявон Вольський – поет, музикант, громадський діяч. Наприклад, Віталій Гурков – багаторазовий чемпіон світу, заслужений майстер спорту Республіки Білорусь, народний чемпіон.

Список можна продовжувати нехай переможе достойний”, – зазначив Міхалок.

Білоруських силовиків, які жорстоко били протестувальників, він назвав “скаженими псами“, що “мають сидіти за ґратами”.

Наприкінці звернення співак разом з іншими учасниками гурту Brutto Nostra, які тримали національний біло-червоно-білий прапор незалежної Білорусі, виконав пісню “Грай”, що впродовж тривалого часу була символом спротиву режиму Лукашенка.

Як писала “Новинарня“, вперше Сергій Міхалок висловився щодо результатів президентських виборів та мітингів у своїй рідній країні на концерті в Одесі 12 серпня.

“Я знаю, що всі наші брати-білоруси – воїни світла і переможуть всіх дартів вейдерів, але я тут не для того, щоб геополітичну х**ню розказувати, а для того, щоби співати вам о**єнні пісні”, – заявив тоді музикант.

Більше він тоді ситуацію у своїй країні не коментував, що спричинило хвилю обурених коментарів у соцмережах.

Сергій Міхалок уже понад п’ять років живе в Україні, його пісня “Воїни світла” стала своєрідним гімном Революції гідності.

Також він є автором пісень “Скачуць бикі” і “Родни край”, що зазнали сплеску популярності в національних середовищах Білорусі й України. У рідній Білорусі Міхалок під забороною за негативні висловлювання в бік Олександра Лукашенка.

З нагоди Дня Незалежності 24 серпня 2020 року президент Володимир Зеленський надав Сергієві Міхалку звання заслуженого артиста України. Незадовго перед тим музикант опублікував у соцмережах селфі з Зеленським, підписавши його “Воїни світла”.

Читайте також:
Зеленський із дружиною й Міхалком провідали поранених бійців у шпиталі

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів, заявивши, що за Лукашенка, який залишається при владі 26 років, буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за опозиціонерку Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

У перші дні протестів силовики застосовували проти демонстрантів світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про трьох загиблих громадян. 22 серпня в Мінську знайшли повішеним ще одного учасника акцій протесту. Число затриманих сягнуло семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво в діалозі з опозицією.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк із 17 серпня. До нього приєднуються великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки, ЗМІ, театри тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися.

16 серпня в центрі Мінська відбулися два мітинги. Мітинг на підтримку Лукашенка зібрав переважно бюджетників – загалом 10-12 тисяч. Натомість Марш свободи, влаштований опозицією, став наймасовішою акцією в новітній історії Білорусі – близько 200 тисяч учасників.

На тлі цих виступів Лукашенко щонайменше двічі зідзвонювався з президентом РФ Путіним і говорив про можливу допомогу з боку Росії у протистоянні з опозицією.

21 серпня люди в Мінську утворили живий ланцюг завдовжки 13 кілометрів, щоб висловити протест проти  дій силовиків і солідарність із постраждалими.
23 серпня відбувся черговий марш протесту, який зібрав десятки тисяч учасників. Силовики перекрили демонстрантам підходи до Президентського палацу.

Читайте також:
У Білорусі повинні пройти нові чесні вибори, – заступник глави Держдепу США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна