Від героя-морпіха до тревел-блогера і бакинського чиновника: хто ці пів тисячі людей, яких нагородив Зеленський

 

З нагоди 29-ї річниці Незалежності України Президент Володимир Зеленський видав низку указів, якими відзначив близько 500 осіб державними нагородами, почесними званнями, черговими військовими та спеціальними званнями й рангами. Частину цих відзнак глава держави вручив 24 серпня під час урочистостей на Софійській площі.

У цій публікації “Новинарня” зібрала разом усі “нагородні” укази та звертає увагу на деякі прізвища й відзнаки.

Так, звання Героїв України отримали загиблий на Донбасі в жовтні минулого року від підриву морпіх-сапер В’ячеслав Кубрак (36 обрмп “пробивала” його нагородження майже десять місяців), генконструктор КБ “Луч” Олег Коростельов – “батько” ракети “Нептун” і ПТРК “Ступна”, а також поет-пісняр, популярний ще з радянських часів Юрій Рибчинський.

Орденом “За мужність” ІІІ ступеня посмертно нагороджені бійці АТО й ООС – Руслан Голік (боєць батальйону “Кривбас”, що поліг у 2015 році під Дебальцевим і згодом був опізнаний за ДНК-експертизою) та Іван Дедюх (загинув у червні 2020 року).
Медаллю “За військову службу Україні” посмертно нагороджений майор Сергій Показаньєв із 25-ї повітрянодесантної бригади ЗСУ, який помер у червні цього року від зупинки серця (небойова втрата).

Ордени “За заслуги” ІІ ступеня отримали два генерал-лейтенанти – головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак і голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту МОУ Микола Мальков.

Орден Богдана Хмельницького ІІ ступеня тепер має генерал-майор Сергій Кривонос із ССО, який залишається заступником секретаря РНБО з часів Порошенка, а Богдана Хмельницького ІІІ ступеня – командувач ООС на Донбасі генерал-лейтенант Володимир Кравченко.

Начальнику Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанту Сергію Корнійчуку надали іменну вогнепальну зброю.

Орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня нагороджений голова Народної ради у ВР І скликання академік Ігор Юхновський, який закликав Зеленського об’єднатися з Порошенком у виступі з парламентської трибуни з нагоди 30-річчя Декларації про держсуверенітет.

Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня тепер мають, серед інших, кінорежисер Роман Балаян, спортсмени-ветерани Володимир Голубничий і Григорій Крісс, директор НІСД Олександр Литвиненко; “За заслуги” І ступеня – батько й тренер видатного боксера Анатолій Ломаченко, заступник керівника апарату Верховної Ради Михайло Теплюк.

Чи не найбільше запитань викликає орден “За заслуги” ІІ ступеня, який тепер має в колекції Микола Баграєв – бізнесмен і політик, президент товариства “Таврійські ігри”, колишній член Блоку Тимошенко, а з 2011 року – член Партії регіонів.

Також орден “За заслуги” ІІ ступеня отримали зокрема посол України в Німеччині Андрій Мельник, футбольний тренер Сергій Ребров, тенісистка Еліна Світоліна, артистка Наталія Сумська.

А орден “За заслуги” ІІІ ступеня – актор Володимир Горянський, художник, засновник мистецько-благодійного проекту “Ікони на ящиках від набоїв” Олександр Клименко, журналістка, голова правління Українського жіночого фонду Марта Коломиєць (посмертно), перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Нариман Джелялов, голова ГО “Кримська родина” Аніфе Куртсеітова, координатор руху “Кримська солідарність” Сервер Мустафаєв.

Такий самий орден мають і двоє членів громадської організації “Миколаївська обласна асоціація ветеранів Афганістану та АТО”, Василь Павлов і Павло Пекур. Цим квота військових ветеранів у нагородних указах Зеленського фактично й вичерпана.
І що харектерно: після того, як в ОП була створена Рада з питань ветеранів на чолі з екснардепом-“афганцем” Сергієм Куніциним, дуже часто почали нагороджувати представників куніцинської Асоціації ветеранів Афганістану та АТО.

Фігурує в указі з орденом “За заслуги” ІІІ ступеня музикант Олександр Положинський – але він уже заявив, що не давав згоди на таке відзначення і відзмовляється від сумнівної честі бути нагородженим Зеленським.

Привертає увагу відзначення духовних осіб. Від Православної церкви України нагороджені архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон (Руслан Процик) – орденом “За заслуги” І ступеня, митрополит Сімферопольський і Кримський Климент (Павло Кущ) та духовник Херсонської єпархії Даміан (Петро Замараєв) – “За заслуги” ІІ ступеня. Від церкви Московського патріархату – митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор (Олександр Мамасуєв) – “За заслуги” ІІ ступеня. Такий самий орден отримав головний рабин Києва Йонатан Беньямін Маркович.

Орденами “За заслуги” нагороджені одразу п’ять керівників різного рівня організації “Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів”.

Черговий орден – княгині Ольги ІІ ступеня – отримала співачка Ніна Матвієнко, яка з 2006 року є Героєм України. Тепер вона регулярно залучається до підписання колективних заяв під егідою Віктора Медведчука.

Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, крім інших, відзначені акторка Римма Зюбіна, співачка-волонтерка Христина Панасюк, модельєрка Лілія Пустовіт, фельдшерка БФ “Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова” Світлана Скляр і парамедик цього ж фонду Ольга Іваненко.

Показово, що від ПДМШ нагороджені одразу чотири особи. Орденом “За мужність” ІІІ ступеня – фельдшер Олександр Єдноралюк і водій-санітар Олександр Ожог.

Серед іноземців можна виділити ордени й медалі, які отримали ексглава МЗС Чехії Карел Шварценберг, віцепрезидент Єврокомісії хорват Марош Шефчович, колишній посол ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі, посол Німеччини Анка Фельдгузен, нунцій Ватикану Клаудіо Гуджеротті, віцемаршалок Сейму Польщі Ришард Терлецький, глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, радник президента Туреччини Ібрагім Калин, гендиректор турецької компанії “Baykar Defense”, що постачає Україні ударні безпілотники, Халук Байрактар.

І цікаво ж, за що відзначили орденом “За заслуги” ІІІ ступеня в’єтнамського підприємця Фам Нят Вионга, а медаллю “За працю і звитягу”- заступника голови Державного митного комітету Азербайджану Ігбала Бабаєва.

Генерал-полковниками стали командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, командувач Нацгвардії Микола Балан, голова ДСНС Микола Чечоткін.

Підвищився до генерала поліції 2-го рангу голова Нацполіції Ігор Клименко.

Перші генеральські звання (генерал-майорів) надано трьом особам у ЗСУ, трьом – в СБУ, по одному в Держприкордонслужбі, ДФСУ й УДО.

І про почесні звання. Народним артистом, з-поміж інших, став відомий продюсер, скрипаль і композитор Кирило Стеценко. Заслужені артисти України тепер – лідер гурту “Без обмежень” Сергій Танчинець, шоумен-співак Михайло Хома, відомий як Дзідзьо (він заспівав гімн України на початку офіціозу із Зеленським) та білоруський співак Сергій Міхалок, якого президент Зеленський одразу ж узяв із собою до поранених бійців у шпиталь “ГВКГ”.

Звання “заслужений журналіст України” отримали російськомовні Дмитро Комаров, ведучий програми “Мир наизнанку” каналу “1+1”, та тревел-блогер Антон Птушкін, “заслужений працівник фізкультури і спорту” – стронгмен Василь Вірастюк.

Герої України

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №338/2020
Про присвоєння В.Кубраку звання Герой України

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» КУБРАКУ Вячеславу Анатолійовичу – прапорщику (посмертно).

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

22 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №339/2020
Про присвоєння О.Коростельову звання Герой України

Олег Коростельов, генеральний конструктор ДККБ “Луч”. Фото: АрміяInform

За визначні особисті заслуги у зміцненні обороноздатності та промислового потенціалу Української держави, розробку новітніх зразків озброєння постановляю:

Присвоїти звання Герой України з врученням ордена Держави КОРОСТЕЛЬОВУ Олегу Петровичу – генеральному конструктору – генеральному директору державного підприємства «Державне Київське конструкторське бюро «Луч».

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

22 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №340/2020
Про присвоєння Ю.Рибчинському звання Герой України

Звання Героя Юрію Рибчинському. Фото: ОП

За визначні особисті заслуги у збагаченні української культури та мистецтва, формуванні національної ідентичності, багаторічну плідну творчу діяльність постановляю:

Присвоїти звання Герой України з врученням ордена Держави РИБЧИНСЬКОМУ Юрію Євгеновичу – поетові, драматургу, народному артистові України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

22 серпня 2020 року

 

Учасники ООС

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №334/2020
Про відзначення державними нагородами України

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, постановляю:

Нагородити орденом “За мужність” II ступеня

ШАДЕВСЬКОГО Олега Анатолійовича – старшину

Нагородити орденом “За мужність” III ступеня

ГОЛІКА Руслана Валерійовича (посмертно) – сержанта

ГОРОДЕНКА Віталія Миколайовича – старшого матроса

ДЕДЮХА Івана Мирославовича (посмертно) – молодшого сержанта

ЄМЦЯ Павла Олександровича – старшину

ЛАВРИЧЕНКА Богдана Петровича – солдата

ОВЕРКА Костянтина Ігоровича – старшого матроса

ПИВТОРАЦЬКОГО Сергія Миколайовича – старшого сержанта

ПОТРАСА Кирила Олександровича – матроса

ПРЕДОЛЯКА Андрія Валерійовича – солдата

РИСАЯ Дмитра Анатолійовича – старшого сержанта

СЕНИКА Олексія Леонідовича – сержанта

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

БЛИЩІКА Віталія Ігоревича – солдата

БОРЦОВА Дениса Сергійовича – солдата

БОХЕНКА Станіслава Едуардовича – солдата

ГОГІНАШВІЛІ Гелу – старшого солдата

КРАВЧУКА Сергія Володимировича – старшого сержанта

МЄРКОВА Романа Сергійовича – сержанта

ПАШИНСЬКОГО Романа Антоновича – капітана

ПОКАЗАНЬЄВА Сергія Анатолійовича (посмертно) – майора

РИПАЛА Андрія Дмитровича – молодшого сержанта

Нагородити медаллю “Захиснику Вітчизни”

БЕЦЬКОГО Дениса Олександровича – солдата

БЄЛЯНСЬКОГО Олексія Станіславовича – солдата

ВОЛОВИКА Павла Юрійовича – старшого лейтенанта

ВОРОНА Олександра Ярославовича – старшого солдата

ГАЙДАЯ Дмитра Володимировича – старшого солдата

ДРОБОТА Олега Володимировича – молодшого сержанта

ЗАРІПОВА Віталія Рафісовича – сержанта

ЗАХАРОВА Олександра Олеговича – старшого солдата

КОВБЕЛЯ Дениса Павловича – старшого солдата

КОЛОМОЙЦЯ Артема Олександровича – солдата

КОМПАНІЙЦЯ Богдана Вікторовича – старшого матроса

ЛИПЕЦЬКОГО Віталія Вікторовича – старшого солдата

МИЛІЧЕВИЧА Младена Антовича – старшого солдата

ПОДОБНОГО Андрія Олександровича – старшого солдата

СЕЛІХОВА Олександра Валерійовича – старшого солдата

СИНЬКЕВИЧА Сергія Віталійовича – прапорщика

СІДОРЕНКА Вадима Олександровича – сержанта

СТАЛОВЕРОВА Романа Івановича – солдата

СТЕГНІЯ Василя Ярославовича – старшого солдата

ФУДАЛІЄВА Валентина Валентиновича – солдата

ШАЛАПАЯ Дмитра Ігоровича – сержанта.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

21 серпня 2020 року

 

Інші військові

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №333/2020
Про відзначення державними нагородами України

За вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, виявлену під час бойових дій, зразкове виконання службових обов’язків та високий професіоналізм постановляю:

у Збройних Силах України:

Нагородити орденом «За заслуги» ІІ ступеня

МАЛЬКОВА Миколу Івановича – генерал-лейтенанта

ХОМЧАКА Руслана Борисовича – генерал-полковника

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня

ДМИТРУКА Богдана Олександровича – підполковника

КРИВОНОСА Сергія Григоровича – генерал-майора

Сергій Кривонос. Фото: Новинарня

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

БІЛЕНЬКОГО Віталія Івановича – підполковника

ГНАТОВА Андрія Вікторовича – полковника

ДУДЧЕНКА Романа Володимировича – полковника

КРАВЧЕНКА Володимира Анатолійовича – генерал-лейтенанта

Нагородити орденом «За мужність» ІІ ступеня

КУПЧИШИНА Степана Васильовича – старшого сержанта

Нагородити орденом «За мужність» ІІІ ступеня

ВИШНЕВСЬКОГО Сергія Олександровича – сержанта

ГОРБАЦЬКОГО Ігоря Миколайовича – старшого солдата

ГУКА Пилипа Анатолійовича – старшого лейтенанта

КУЗЬМЕНКА Андрія Сергійовича – солдата

ЛУЧКА Сергія Михайловича – старшого лейтенанта

ОЛІЙНИКА Віталія Юрійовича – молодшого сержанта запасу

ПІДЛІСНОГО Андрія Юрійовича – лейтенанта

ПРИХОДЧЕНКА Василя Петровича – старшого солдата

РАПУТУ Олександра Олександровича – старшого лейтенанта

САПЕТУ Назара Богдановича – солдата

ХЛИСТУНОВА Сергія Сергійовича – молодшого лейтенанта

ЦЕГЕЛЬНИКА Сергія Анатолійовича – старшого сержанта

ЦУРКОВА Ярослава Геннадійовича – старшого солдата

Нагородити орденом княгині Ольги ІІІ ступеня

ЗАЧЕПУ Ольгу Андріївну – полковника медичної служби

РУБЧУК Ольгу Григорівну – підполковника медичної служби

Нагородити орденом Данила Галицького

АППОЛОНОВА Олександра Опанасовича – полковника

АРХІПОВА Віктора Володимировича – підполковника у відставці

АСКАРОВА Володимира Хамитовича – генерал-лейтенанта

ЄВДОКІМОВА Дмитра Васильовича – полковника

ЗАРУЦЬКОГО Ярослава Леонідовича – полковника медичної служби

ОВЧАРЕНКА Ігоря Володимировича – полковника

Нагородити медаллю «За військову службу Україні»

ГАВРИЛКА Олега Григоровича – старшого сержанта

ГОРДУЗЕНКА Олександра Васильовича – старшого мічмана

КУЛЯСА Сергія Васильовича – полковника

НІКОЛАЙЧУКА Олександра Володимировича – прапорщика

САПУ Сергія Анатолійовича – полковника медичної служби

СЕВЕРИНА Віталія Михайловича – сержанта

СТЕПНИХ Олега Сергійовича – солдата

ШИНКАРЕНКА Ярослава Сергійовича – молодшого сержанта

Нагородити медаллю «Захиснику Вітчизни»

ВЕРХОВОДА Павла Валентиновича – капітана

ВІТРЕНКА Марка Альбертовича – старшого солдата запасу

КУШНАРЕНКА Романа Леонідовича – лейтенанта

ПОЛЮШКЕВИЧА Руслана Миколайовича – старшину

СИДОРЕНКА Андрія Петровича – капітана 1 рангу

СОРОКУ Ігоря Олександровича – прапорщика

Нагородити медаллю «За працю і звитягу»

ОСТАПЕЦЬ Світлану Іванівну – завідувача методичного кабінету науково-методичного центру Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

РЕПІЛА Юрія Євгеновича – професора кафедри командно-штабного інституту застосування військ (сил) Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

СІРЕНКА Володимира Євгенійовича – провідного наукового співробітника Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України

Нагородити відзнакою «Іменна вогнепальна зброя»

КОРНІЙЧУКА Сергія Петровича – генерал-лейтенанта

Присвоїти почесні звання:

«ЗАСЛУЖЕНИЙ БУДІВЕЛЬНИК УКРАЇНИ»

МАНУЙЛЕНКУ Сергію Григоровичу – заступникові командира – головному інженеру 36 шляхо-відновлювального полку Державної спеціальної служби транспорту, полковнику

ШЕНДЕРОВУ Євгенію Вікторовичу – начальникові управління будівництва та відновлення Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту, полковнику

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ»

БАШИНСЬКОМУ Володимиру Георгійовичу – начальникові Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, доктору технічних наук, полковнику

ВАСЬКІВСЬКОМУ Михайлу Івановичу – заступникові начальника Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України, доктору технічних наук, полковнику

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ»

ДРАЧЕВСЬКОМУ Миколі Петровичу – лікареві-хірургу відділення Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, полковнику медичної служби у відставці

СЕЛІВАНОВУ Віктору Володимировичу – начальникові клініки Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, полковнику медичної служби

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

ВІЧКАНЮ Михайлу Борисовичу – заступникові начальника центру – начальнику відділення Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, полковнику медичної служби

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ УКРАЇНИ»

АФОНІНУ Вячеславу Миколайовичу – професорові кафедри фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

в підрозділах Служби безпеки України:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

БАХОВСЬКОГО Артема Станіславовича – підполковника юстиції

Нагородити орденом «За мужність» ІІІ ступеня

КОБЕЛЬЧУКА Андрія Ігоровича – майора

Нагородити орденом Данила Галицького

АФАНАСЬЄВА Юрія Анатолійовича – підполковника

ОСИПЧУКА Івана Івановича – підполковника

Нагородити медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня

НАЗАРОВА Романа Володимировича – підполковника

в підрозділах Національної гвардії України:

Нагородити орденом «За мужність» ІІІ ступеня

МАЛИШКІНА Романа Геннадійовича – майора

Нагородити медаллю «За військову службу Україні»

КОЗАЧЕНКА Сергія Миколайовича – старшого лейтенанта

ЛОСЯ Сергія Андрійовича – полковника

в підрозділах Державної прикордонної служби України:

Нагородити медаллю «За військову службу Україні»

ВІТРУКА Євгена Олександровича – полковника

Нагородити медаллю «Захиснику Вітчизни»

ФЕДИКА Григорія Михайловича – старшого прапорщика

в органах і підрозділах Міністерства внутрішніх справ України:

Нагородити орденом Данила Галицького

БИЧКОВА Андрія Сергійовича – заступника завідувача лабораторії Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України

Нагородити медаллю «За працю і звитягу»

КОЛОС Ларису Антонівну – заступника начальника Державної установи «Центр превентивної медицини Міністерства внутрішніх справ України» – лікаря

МАРІЙКА Вячеслава Володимировича – старшого судового експерта лабораторії Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України

ФЕСЯНОВА Богдана Павловича – завідувача сектору лабораторії Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України

Присвоїти почесні звання:

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ»

ГАЛЕЄВІЙ Аллі Євгенівні – начальникові Державної установи «Територіальне медичне об’єднання МВС України по Чернігівській області» – лікарю

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ЮРИСТ УКРАЇНИ»

МОГІЛЕВСЬКОМУ Леоніду Володимировичу – проректорові Харківського національного університету внутрішніх справ, професору, доктору юридичних наук

в підрозділах Національної поліції України:

Нагородити орденом «За мужність» ІІІ ступеня

КИСЛЕНСЬКИХ Сергія Вікторовича – майора поліції

МЕРЧУКА Сергія Юрійовича – старшого лейтенанта поліції

ОВДІЮКА Леоніда Леонідовича – старшого лейтенанта поліції

СОТНІКОВА Володимира Васильовича – капітана поліції

Нагородити медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня

ГОРБАНЬОВА Андрія Олександровича – підполковника поліції

в підрозділах Державної служби України з надзвичайних ситуацій:

Нагородити орденом «За мужність» ІІІ ступеня

БІЛОБРЮХОВА Валерія В’ячеславовича – командира авіаційної ескадрильї Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України

Нагородити медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня

АНДРЕЄВА Віталія Вікторовича – старшого прапорщика служби цивільного захисту

ЧЕРНІЯ Олександра Івановича – старшого прапорщика служби цивільного захисту

в підрозділах Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України:

Нагородити медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня

МІНАЄВА Сергія Олександровича – капітана

ТЕРЛЕЦЬКОГО Михайла Віталійовича – полковника

в підрозділах Управління державної охорони України:

Нагородити орденом Данила Галицького

КОЗЛОВА В’ячеслава Аркадійовича – полковника

ФУРМАНА Андрія Васильовича – полковника

Нагородити медаллю «За військову службу Україні»

МЕШКОВА Сергія Валентиновича – полковника

Нагородити медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня

ОСИПЦЯ Василя Вікторовича – підполковника

Нагородити медаллю «Захиснику Вітчизни»

КРИВУЩЕНКА Сергія Володимировича – старшого прапорщика

в органах і підрозділах прокуратури України:

Нагородити медаллю «За працю і звитягу»

ГАВРИЛИКА Андрія Степановича – старшого радника юстиції

ХАМЦЯ Любомира Миколайовича – старшого радника юстиції.

Присвоїти почесне звання:

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЮРИСТ УКРАЇНИ”

ВАСИЛЕНКО Наталії Вікторівні – старшому раднику юстиції

ШМАЛЕНІ Сергію Валер’яновичу – старшому раднику юстиції.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

21 серпня 2020 року

 

Цивільні

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №335/2020
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України

За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм постановляю:

Нагородити орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня

ЮХНОВСЬКОГО Ігоря Рафаїловича – народного депутата України I–IV скликань Верховної Ради України, радника Президії Національної академії наук України, академіка НАН України

Нагородити орденом князя Ярослава Мудрого ІV ступеня

КОЗАКА Богдана Миколайовича – провідного майстра сцени Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, м.Львів

Нагородити орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня

БАЛАЯНА Романа Гургеновича – кінорежисера, сценариста, кінопродюсера, м.Київ

БУЗЬКА Юрія Івановича – багатодітного батька та опікуна дітей з інвалідністю, президента Українського дитячого фонду, Одеська область

ГОЛУБНИЧОГО Володимира Степановича – ветерана спорту, дворазового олімпійського чемпіона та дворазового рекордсмена світу зі спортивної ходьби, м.Суми

КРІССА Григорія Яковича – ветерана спорту, чемпіона та дворазового призера Олімпійських ігор, багаторазового чемпіона світу та Європи з фехтування, члена президії і виконавчого комітету громадської організації “Федерація фехтування України”, директора дитячо-юнацької спортивної школи “Динамівець”, м.Київ

ЛИТВИНЕНКА Олександра Валерійовича – директора Національного інституту стратегічних досліджень, м.Київ

НОВАКОВСЬКОГО Леоніда Яковича – радника Президії Національної академії аграрних наук України, академіка НААН України

ФЕДОСОВА Віктора Михайловича – завідувача кафедри державного вищого навчального закладу “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”

Нагородити орденом “За заслуги” І ступеня

БОНДАРЯ Петра Степановича – батька-вихователя дитячого будинку сімейного типу, Київська область

БРОНЗА Йосипа Львовича – голову ради адвокатів Одеської області

КАРАЧЕНЦЕВА Юрія Івановича – директора державної установи “Інститут проблем ендокринної патології імені В.Я.Данилевського Національної академії медичних наук України”

КАСПАРОВА Олександра Аванесовича – головного тренера штатної команди національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю, м.Миколаїв

КРАВЧЕНКА Олександра Івановича – артиста-вокаліста, провідного майстра сцени театрально-видовищного закладу культури “Київський національний академічний театр оперети”

КУЛІКОВА Петра Мусійовича – ректора Київського національного університету будівництва і архітектури

ЛОМАЧЕНКА Анатолія Миколайовича – тренера-викладача боксерського клубу “Аккерман” м.Білгорода-Дністровського, Одеська область

ПРОЦИКА Руслана Івановича (ІЛАРІОНА) – архієпископа Рівненського і Острозького, керуючого Рівненською єпархією Православної церкви України

ТЕПЛЮКА Михайла Олексійовича – заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керівника Головного юридичного управління

Нагородити орденом “За заслуги” ІІ ступеня

БАГРАЄВА Миколу Георгійовича – президента товариства “Таврійські ігри”, м.Херсон

ГОМЕНЮКА Дмитра Васильовича – директора Навчально-наукового центру професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України

ЗАБАРКА Бориса Михайловича – голову громадської організації “Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів”, м.Київ

ЗАМАРАЄВА Петра Пилиповича (ДАМІАНА) – духовника Херсонської єпархії Православної церкви України

КАМІНСЬКОГО Анатолія Івановича – директора державного підприємства “Рівненський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації”

КУЩА Павла Миколайовича (КЛИМЕНТА) – митрополита Сімферопольського і Кримського Православної церкви України

МАМАСУЄВА Олександра Семеновича (ФЕОДОРА) – митрополита Мукачівського і Ужгородського Української православної церкви, Закарпатська область

МЕЛЬНИКА Андрія Ярославовича – Надзвичайного і Повноважного Посла України у Федеративній Республіці Німеччина

МИХАЙЛОВСЬКОГО Василя Васильовича – заступника голови, відповідального секретаря громадської організації “Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів”, м.Київ

РЕБРОВА Сергія Станіславовича – головного тренера футбольного клубу “Ференцварош”, Угорщина

РОМАСКЕВИЧА Юрія Олексійовича – директора комунального некомерційного підприємства “Херсонський обласний центр громадського здоров’я”

СВІТОЛІНУ Еліну Михайлівну – члена національної збірної команди України з тенісу

СМУЩИНСЬКОГО Валерія Івановича – заступника завідувача відділу Головного управління Директорату Офісу Президента України

СУМСЬКУ Наталію В’ячеславівну – артистку драми – провідного майстра сцени державного підприємства “Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка”, м.Київ

Нагородити орденом “За заслуги” ІІІ ступеня

АЛІЄВА Аліма Нурійовича – правозахисника, заступника генерального директора Українського інституту

АТЛАНТОВУ Софію Олександрівну – художницю, засновницю мистецько-благодійного проекту “Ікони на ящиках від набоїв”, м.Київ

БІЛИКА Назара Миколайовича – художника-скульптора, м.Київ

БОЙКА Ігоря Володимировича – співзасновника компанії “ТЕРРА-ПАК”, Львівська область

БРАЙКА Олександра Юрійовича – радника з консульських питань Посольства України в Китайській Народній Республіці

БУЛГАКОВА Володимира Михайловича – професора кафедри Національного університету біоресурсів і природокористування України, м.Київ

ВАСИЛЬЄВА Анатолія Васильовича – ректора Сумського державного університету

ВИСОЧИНА Вадима Павловича – начальника центрального спортивного клубу Збройних Сил України

ГОНЧАРА Миколу Олексійовича – голову правління громадської організації “Товариство інвалідів “Амалла”, Донецька область

ГОРЯНСЬКОГО Володимира Вікторовича – провідного майстра сцени Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра

ДЕМЧУКА Андрія Олександровича – начальника комунального закладу “Рівненський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю “Інваспорт”

ДЖЕЛЯЛОВА Наримана Енверовича – першого заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу

ДІМЧЕВА Олександра Олександровича – консула Генерального консульства України в Стамбулі, Турецька Республіка

КЛИМЕНКА Олександра Віталійовича – художника, засновника мистецько-благодійного проекту “Ікони на ящиках від набоїв”, м.Київ

КОЛОМИЄЦЬ Марту (посмертно) – голову правління Українського жіночого фонду

КРАСНЕР Цілю Аронівну – виконуючу обов’язки голови Вінницького відділення громадської організації “Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів”

КРИКУНА Юрія Юрійовича – головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту

КРИШТОФОВИЧА Вячеслава Сигизмундовича – кінорежисера, м.Київ

КУРТСЕІТОВУ Аніфе Аметівну – голову громадської організації “Кримська родина”

ЛОЗОВОГО Анатолія Олексійовича – лікаря державної установи “Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова Національної академії медичних наук України”

МАКОГОНА Сергія Леонідовича – генерального директора товариства “Оператор газотранспортної системи України”, м.Київ

МАРКОВИЧА Йонатана Бен’яміна – головного рабина Києва

МЕЛЬНІКОВА Олександра Абрамовича – голову ради адвокатів Луганської області

МІРЗАЄВУ Патімат Газі-Магомедівну – режисера Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва

МУСТАФАЄВА Сервера Рустемовича – правозахисника, координатора руху “Кримська солідарність”

НЕХОЦУ Михайла Григоровича – заступника керівника Управління – керівника відділу Державного управління справами

ОНИЩЕНКА Володимира Олександровича – ректора Національного університету “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”

ПАВЛОВА Василя Володимировича – члена громадської організації “Миколаївська обласна асоціація ветеранів Афганістану та АТО”

ПЕКУРА Павла Вікторовича – члена громадської організації “Миколаївська обласна асоціація ветеранів Афганістану та АТО”

ПОЛОЖИНСЬКОГО Олександра Євгеновича – співака, лідера гурту “Тартак”, радіоведучого, м.Київ

РУЖАНСЬКУ Оксану Миколаївну – швачку акціонерного товариства “Санта Україна”, Миколаївська область

САВОНІКА Сергія Вікторовича – керівника громадської організації “Українська асоціація інвалідів АТО” у Волинській області

СЕМЕНЧЕНКА Руслана Івановича – радника з консульських питань Посольства України в Республіці Білорусь

СЕРЕДЮКА Бориса Васильовича – керівника Луцької міської громадської організації “Українська асоціація інвалідів АТО”

СИБІГУ Андрія Івановича – Надзвичайного і Повноважного Посла України в Турецькій Республіці

СОКИРКУ Сергія Петровича – завідувача відділу Департаменту Офісу Президента України

ТИРТИШНИКА Вячеслава Григоровича – головного тренера штатної команди національної збірної команди України з легкої атлетики, м.Київ

ТІБАБІШЕВА Володимира Борисовича – директора Центральної школи вищої спортивної майстерності фізкультурно-спортивного товариства “Спартак”, м.Київ

ТРОЇЦЬКОГО Владислава Юрійовича – театрального режисера, драматурга, м.Київ

ХОМЕНКА Миколу Павловича – заступника директора державної установи “Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти”, м.Київ

ХОНДУСЯ Олександра Леонідовича – виконувача обов’язків директора державної установи “Херсонський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

ЧУМАКА Сергія Павловича – виконувача обов’язків директора державної установи “Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

ШАНСЬКОГО Миколу Миколайовича – голову правління громадської організації “Єдина родина Чернігівщини”

ШЕВЧЕНКА Леоніда Яковича – голову Харківського відділення громадської організації “Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів”

ШЛАЇНА Беню Ісааковича – голову Хмельницького відділення громадської організації “Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів”

ЯКОВЛЄВА Юрія Віталійовича – провідного інженера відділу Державного підприємства “Національний палац мистецтв “Україна”, м.Київ

ЯРМОНОВА Ігоря Петровича – спортсмена-інструктора штатної команди національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю, Донецька область

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

ЄДНОРАЛЮКА Олександра Олександровича – фельдшера благодійної організації “Благодійний фонд “Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова”, м.Київ

ОЖОГА Івана Івановича – водія-санітара благодійної організації “Благодійний фонд “Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова”, м.Київ

ЯКУБОВСЬКОГО Назара Олександровича (посмертно) – учасника антитерористичної операції, м.Хмельницький

Нагородити орденом княгині Ольги І ступеня

ВИЛЕГЖАНІНУ Тамару Ізмайлівну – генерального директора Національної парламентської бібліотеки України, м.Київ

ДАЙНЕКО Валентину Вікторівну – завідувача кафедри Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Нагородити орденом княгині Ольги ІІ ступеня

ДЯЧУК Ірину Дмитрівну – директора комунального закладу “Музей космонавтики імені С.П.Корольова” Житомирської обласної ради

МАТВІЄНКО Ніну Митрофанівну – артистку, співачку, м.Київ

Нагородити орденом княгині Ольги ІІІ ступеня

АЛФІМОВУ Людмилу Іванівну – артистку театру і кіно, м.Вінниця

БОЛБАТ Лілію Олександрівну – волонтера, Донецька область

ВАГІНУ Наталію Андріївну – голову ради адвокатів Хмельницької області

ДМИТРЕНКО Зінаїду Володимирівну – помічника ректора державного університету “Житомирська політехніка”

ДОБРИДІНУ Валентину Петрівну – голову громадської організації “Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю “Лідер”

ЗАЙЦЕВУ Валентину Миколаївну – завідувача кафедри Національного університету “Запорізька політехніка”

ЗЮБІНУ Римму Анатоліївну – актрису театрально-видовищного закладу культури “Київський академічний Молодий театр”

ІВАНЕНКО Ольгу Володимирівну – парамедика благодійної організації “Благодійний фонд “Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова”, м.Київ

КАРПЮК Галину Іванівну – методиста відділу Українського центру оцінювання якості освіти Міністерства освіти і науки України

КОРНЕЛЮК Мирославу Мирославівну – голову відокремленого підрозділу громадської організації “Всеукраїнське товариство “Гуцульщина”, м.Івано-Франківськ

КУЦ Мар’яну Олегівну – директора Департаменту Державної податкової служби України

ЛАВРЮКОВУ Світлану Яківну – директора комунального некомерційного підприємства “Міська клінічна інфекційна лікарня” Одеської міської ради

ЛОЗОВУ Ольгу Миколаївну – завідувача кафедри Київського університету імені Бориса Грінченка

МАНДЗІЙ Любомиру Степанівну – заступника Міністра освіти і науки України

МАСЛЕННІКОВУ Анжелу Геннадіївну – головного хормейстера комунального закладу “Театрально-видовищний заклад культури “Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва”

МОНАСТИРСЬКУ Людмилу Вікторівну – солістку опери – провідного майстра сцени державного підприємства “Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка”, м.Київ

ПАНАСЮК Христину – співачку, композитора, волонтера

ПУСТОВІТ Лілію Григорівну – дизайнера одягу, м.Київ

САПРИКІНУ Ірину Валентинівну – суддю Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду України у відставці

СЕМКІВ Марину Валентинівну – завідувача сектору Департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України

СКЛЯР Світлану Миколаївну – фельдшера благодійної організації “Благодійний фонд “Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова”, м.Київ

УЛЬЯНЦЕВУ Наталію Іванівну – директора Новгородської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 38 Донецької обласної ради

ФЕДЮШИНУ Тетяну Андріївну – заступника директора департаменту – начальника відділу Міністерства молоді та спорту України

ЧАВУС Ларису Іванівну – проректора Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв

ЧЕКУН Доменіку Никифорівну – співачку, Рівненська область

ЧЕРКАВСЬКУ Альону Олександрівну – лікаря амбулаторії загальної практики –сімейної медицини № 2 комунального підприємства “Луцький центр первинної медичної допомоги”, Волинська область

ЩУКІНУ Ларису Вікторівну – директора обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради

ЯРМОЛЮК Анжелу Володимирівну – автора-виконавця, композитора, м.Київ

Нагородити орденом Данила Галицького

МАРЧУКА Олега Анатолійовича – заступника директора департаменту – начальника управління Державної податкової служби України

Нагородити медаллю “За врятоване життя”

ЦІМБОТУ Оксану Михайлівну – лікаря відділення комунального некомерційного підприємства “Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака” Закарпатської обласної ради

Нагородити медаллю “За працю і звитягу”

ПОЛЯКА Михайла Амброзійовича – директора комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна інфекційна лікарня” Закарпатської обласної ради

ТЕСЛЮ Андрія Ігоревича – електрозварника виробничого підрозділу служби “Експлуатаційне вагонне депо Знам’янка” регіональної філії “Одеська залізниця”, Кіровоградська область

Присвоїти почесні звання:

“НАРОДНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ”

ДАНИЛЮКУ Василю Степановичу – солістові-вокалісту Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка

КУРАЧУ Володимиру Володимировичу – головному диригентові комунального закладу “Концертний заклад культури “Муніципальна академічна чоловіча хорова капела імені Л.М.Ревуцького”, м.Київ

СИДОРУ Оресту Ярославовичу – солістові опери Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької

СТЕЦЕНКУ Кирилу Вадимовичу – скрипалеві, композитору, музичному і телевізійному продюсерові, м.Київ

“НАРОДНИЙ ХУДОЖНИК УКРАЇНИ”

КРАВЧЕНКУ Анатолію Григоровичу – художникові-графіку, м.Одеса

ОВРАХУ Володимиру Михайловичу – художникові, м.Вінниця

“ЗАСЛУЖЕНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ”

БІБЛІВ Віталіні Миколаївні – артистці – провідному майстрові сцени театрально-видовищного закладу культури “Київський академічний театр “Золоті ворота”

ЖЕВОРІ Володимиру Миколайовичу – провідному майстрові сцени комунального підприємства культури “Дніпровський академічний театр драми та комедії” Дніпропетровської обласної ради

КАСАРАЄВІЙ Афізе Асанівні – солістці-вокалістці Кримськотатарського фольклорного ансамблю “Кирим”, Автономна Республіка Крим

КИРИЛЮКУ Володимиру Миколайовичу – концертмейстерові, артисту Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо, м.Київ

КОНДРАТЬЄВУ Володимиру Олександровичу – солістові-вокалісту Одеського академічного театру музичної комедії імені М.Водяного

МАЛЕЦЬКІЙ Оксані Миколаївні – артистці-вокалістці Тернопільської обласної філармонії

МАСЛАКОВУ Андрію Миколайовичу – солістові опери державного підприємства “Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка”, м.Київ

МІХАЛКУ Сергію Володимировичу – музикантові, солістові гурту “Brutto”

“Я тут не для того, щоб геополітичну х**ню розказувати”:
Міхалок на концерті в Одесі прокоментував протести в Білорусі

НОВАЧУК Таісії Георгіївні – артистці-вокалістці Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені М.Куліша

ПОГОРЄЛОВУ Олександру Анатолійовичу – артистові, концертмейстеру Національного симфонічного оркестру України, м.Київ

РОЩАКУ Олексію Борисовичу – головному диригентові комунального підприємства “Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г.Шевченка” Чернігівської обласної ради

САПСОВИЧ Олександрі Андріївні – піаністці, старшому викладачеві кафедри Одеської національної музичної академії імені А.В.Нежданової

ТАНЧИНЦЮ Сергію Володимировичу – вокалістові гурту “БЕZ ОБМЕЖЕНЬ”, м.Київ

ТАРСІНОВІЙ Ремзіє Усеіновні – артистці, балетмейстеру, хореографу, Автономна Республіка Крим

ТВЕРДОМУ Михайлу Дмитровичу – художньому керівникові Студії етно-джазу Центру культури та мистецтв Київського національного університету технологій та дизайну

ТИШКОВУ Володимиру Анатолійовичу – солістові опери державного підприємства “Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка”, м.Київ

ХОМІ Михайлу Степановичу – артистові, співаку, композиторові, музиканту, режисерові, м.Київ

“ЗАСЛУЖЕНИЙ АРХІТЕКТОР УКРАЇНИ”

КОРОТУН Ірині Вадимівні – завідувачеві кафедри архітектури та збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

“ЗАСЛУЖЕНИЙ БУДІВЕЛЬНИК УКРАЇНИ”

КОБЕНКУ Миколі Петровичу – інженерові-будівельнику підприємства “Агрофірма “Вільхівці” Городенківського району, Івано-Франківська область

КОЗЛОВСЬКІЙ Наталії Вікторівні – заступникові генерального директора Директорату, керівнику експертної групи Секретаріату Кабінету Міністрів України

ЧКАДУА Астамуру Чичиковичу – заступникові голови правління акціонерного товариства “Домобудівний комбінат № 4”, м.Київ

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ВЧИТЕЛЬ УКРАЇНИ”

БОНДАРЕНКО Тетяні Леонідівні – учительці Корсунь-Шевченківської загальноосвітньої школи I–III ступенів №1 Корсунь-Шевченківської районної ради, Черкаська область

ВОЙТОВИЧ Людмилі Василівні – учительці загальноосвітньої школи I–III ступенів № 3 комунальної власності територіальної громади м.Жмеринки, Вінницька область

ГОЛИК Олені Валеріївні – учительці комунального закладу “Навчально-виховне об’єднання “Загальноосвітній навчальний заклад I–III ступенів № 20 – дитячий юнацький центр “Сузір’я” Кропивницької міської ради, Кіровоградська область

ДОСИН Наталії Федорівні – учительці Перегінської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 1 Рожнятівської районної ради, Івано-Франківська область

КІДАЛОВІЙ Наталі Олександрівні – учительці Мелітопольської спеціалізованої школи I–III ступенів № 23 Мелітопольської міської ради, Запорізька область

ОЛЕКСИН Мирославі Дмитрівні – учительці Городенківської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 1 Городенківської районної ради, Івано-Франківська область

ПЕТРУНІВУ Миколі Івановичу – учителеві Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при Львівському національному університеті імені Івана Франка

ПРИСТУПІ Олександру Миколайовичу – директорові, учителю опорного закладу “Крупецька загальноосвітня школа I–III ступенів Крупецької сільської ради Радивилівського району Рівненської області”

РАБІНОВИЧУ Юхиму Михайловичу – учителеві гімназії № 178 м.Києва

РУДИЦІ Вікторії Володимирівні – учительці Краматорського закладу загальної середньої освіти № 22 з профільним навчанням імені Миколи Миколайовича Крупченка Краматорської міської ради, Донецька область

САВЕЛІЙ Ользі Володимирівні – учительці гімназії “Троєщина” IІ–III ступенів Деснянського району міста Києва

ЧИЖЕВСЬКОМУ Володимиру Васильовичу – учителеві Просторівської загальноосвітньої школи I–III ступенів Білокуракинської районної ради, Луганська область

ШЕВЦОВІЙ Олені Миколаївні – учительці Семенівського закладу загальної середньої освіти I–III ступенів № 1 Семенівської міської ради, Чернігівська область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ГІРНИК УКРАЇНИ”

КОВАЛЬОВУ Сергію Вікторовичу – електрослюсареві рудника № 1,3 державного підприємства “Артемсіль”, Донецька область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ”

БАЛАШОВУ Анатолію Миколайовичу – професорові кафедри акціонерного товариства “Вищий навчальний заклад “Міжрегіональна академія управління персоналом”, доктору наук з державного управління

ГРАБАРУ Олександру Олексійовичу – професорові кафедри державного вищого навчального закладу “Ужгородський національний університет”, доктору фізико-математичних наук, професорові, Закарпатська область

ЖОВКВІ Ользі Іванівні – члену Національної спілки архітекторів України, докторові архітектури, м.Київ

ЗАБАШТІ Володимиру Федоровичу – ветеранові авіабудівної галузі, доктору технічних наук, м.Київ

ЄМЕЦЬ Аллі Іванівні – завідувачеві відділу державної установи “Інститут харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України”, доктору біологічних наук, професорові

КАССОВУ Валерію Дмитровичу – деканові факультету Донбаської державної машинобудівної академії, доктору технічних наук, професорові, Донецька область

КОЗЛОВСЬКОМУ Сергію Володимировичу – професорові кафедри Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктору економічних наук, професорові м.Вінниця

ЛИСЬКУ Валентину Валерійовичу – старшому науковому співробітникові Інституту термоелектрики Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України, кандидату фізико-математичних наук

НАСТАШЕНКУ Ігорю Леонідовичу – професорові кафедри Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, доктору медичних наук, м.Київ

СІМАКОВІЙ-ЄФРЕМЯН Еллі Борисівні – заступникові директора Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Заслуженого професора М.С.Бокаріуса, доктору юридичних наук, старшому науковому співробітнику

СТОЯНОВСЬКОМУ Володимиру Григоровичу – завідувачеві кафедри Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького, доктору ветеринарних наук, професорові

ЮНІНУ Олександру Сергійовичу – директорові навчально-наукового інституту заочного навчання та підвищення кваліфікації Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктору юридичних наук

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ”

ГЛАДУН Ользі Дмитрівні – директорові комунальної установи “Обласний художній музей” Черкаської обласної ради

ІВЧЕНКО Галині Андріївні – старшому викладачеві кафедри Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету

ОХМАНЮКУ Віталію Федоровичу – деканові факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Волинська область

САРАТСЬКОМУ Олександру Наумовичу – композиторові, піаністу, викладачеві Київської вечірньої музичної школи № 1 імені К.Г.Стеценка

СИДОРЕНКО Любаві Вікторівні – композиторові, професору кафедри Національної академії сухопутних військ імені гетьмана П.Сагайдачного, м.Львів

ТОПАЧЕВСЬКОМУ Андрію Олександровичу – кінодраматургові, письменнику, м.Київ

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ДОНОР УКРАЇНИ”

БОСИКУ Володимиру Васильовичу – донорові, Рівненська область

ВРУБЛЕВСЬКОМУ Геннадію Олександровичу – донорові, Запорізька область

ГРАБЕЦЬКОМУ Олександру Миколайовичу – донорові, м.Суми

ДОМАНСЬКОМУ Валерію Володимировичу – донорові, Волинська область

НОВІКОВУ Сергію Михайловичу – донорові, м.Одеса

СТЕПАНЕНКУ Юрію Івановичу – донорові, м.Суми

ШУЛЬГІНУ Віктору Володимировичу – донорові, м.Миколаїв

ЩЕРБАКУ Ігорю Володимировичу – донорові, м.Суми

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЕКОНОМІСТ УКРАЇНИ”

ВОЛОДІНІЙ Людмилі Іванівні – завідувачеві відділу управління Координаційного центру забезпечення взаємодії з Кабінетом Міністрів України

ГРИЦИШЕНУ Димитрію Олександровичу – деканові факультету державного університету “Житомирська політехніка”

ДЕНИСЕНКО Валентині Петрівні – головному бухгалтерові Київського національного університету імені Тараса Шевченка

ДЕХТЯРЕНКУ Сергію Стаховичу – заступникові Державного секретаря Кабінету Міністрів України

ДРОБИНСЬКІЙ Світлані Миколаївні – керівникові відділу Управління Державного управління справами

ІЦКОВІЙ Наталії Олександрівні – головному бухгалтерові фізкультурно-спортивного товариства “Спартак”, м.Київ

КУНИЦЬКОМУ Михайлу Петровичу – професорові кафедри Інституту розвитку людини вищого навчального закладу “Відкритий міжнародний університет розвитку людини “Україна”, м.Київ

МУЗИЦІ Юрію Леонідовичу – директорові департаменту економіки та фінансів Міністерства молоді та спорту України

НЕБАВІ Миколі Івановичу – деканові факультету Вінницького національного технічного університету

РАДУС Олені Петрівні – головному бухгалтерові державної установи “Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова Національної академії медичних наук України”

ТОЛОК Поліні Олександрівні – начальникові управління – помічникові начальника Національного університету оборони України імені Івана Черняховського Міністерства оборони України

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЕНЕРГЕТИК УКРАЇНИ”

КРАСНОБАЄВУ Вячеславу Даниловичу – начальникові зміни цеху відокремленого підрозділу “Криворізька теплова електрична станція” акціонерного товариства “ДТЕК Дніпроенерго”, Дніпропетровська область

РЯБУСІ Тетяні Володимирівні – директорові Департаменту Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЖУРНАЛІСТ УКРАЇНИ”

КОМАРОВУ Дмитру Костянтиновичу – журналістові, автору та ведучому програми “Світ навиворіт”, м.Київ

ПТУШКІНУ Антону Юрійовичу – телеведучому, блогеру

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ”

АГАПОВУ Сергію Васильовичу – директорові комунального некомерційного підприємства Слов’янської міської ради “Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Слов’янська”, Донецька область

БАЙБАРЗІ Андрію Андрійовичу – завідувачеві відділу державної установи, заступникові директора державної установи “Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

БОЙЧУК Аллі Володимирівні – завідувачеві кафедри науково-навчального інституту післядипломної освіти Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України

БОНДАРЮ В’ячеславу Миколайовичу – завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради “Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр”

ВОЗНЮКУ Василю Петровичу – доцентові кафедри Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, м.Київ

ГЕРАСИМЕНКО Олені Анатоліївні – лікареві комунального некомерційного підприємства “Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр” Тернопільської обласної ради

ГОЛУБЕНКУ Олегу Івановичу – лікареві відділення комунального підприємства “Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня Полтавської обласної ради”

ГОМОНУ Геннадію Івановичу – директорові комунального некомерційного підприємства “Нижньосірогозька центральна районна лікарня”, Херсонська область

ГОПКО Наталії Василівні – виконувачеві обов’язків директора державної установи “Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

ГУЛЕВИЧ Олені Степанівні – лікареві комунального некомерційного підприємства “Одеський обласний центр соціально значущих хвороб” Одеської обласної ради

ЄМЕЛЬЯНОВІЙ Олені Олександрівні – завідувачеві відділення комунального підприємства “Криворізька міська клінічна лікарня № 2” Криворізької міської ради, Дніпропетровська область

ЄСИПЕНКО Світлані Володимирівні – головному лікареві комунального некомерційного підприємства “Одеський обласний центр соціально значущих хвороб” Одеської обласної ради

КЛИМЕНКУ Олександру Віталійовичу – керівникові центру болю, лікарю клінічної лікарні “Феофанія” Державного управління справами

КЛЮЗКУ Віктору Миколайовичу – завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства “Олександрівська клінічна лікарня міста Києва”

КОБІТІ Володимиру Івановичу – завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства Дунаєвецької районної ради “Дунаєвецька центральна районна лікарня”, Хмельницька область

КОЗАКОВУ Олександру Вікторовичу – заступникові директора державної установи “Інститут проблем ендокринної патології імені В.Я.Данилевського Національної академії медичних наук України”

КОРОЛЬЧУКУ Володимиру Леонтійовичу – завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства Старосамбірської районної ради “Старосамбірська центральна районна лікарня”, Львівська область

КУЛІНІЧЕНКУ Віктору Миколайовичу – директорові комунального некомерційного підприємства Кагарлицької районної ради “Кагарлицька центральна районна лікарня”, Київська область

КУЛІЦЬКОМУ Богдану Георгійовичу – заступникові директора державної установи “Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

ЛІТУСУ Олександру Івановичу – завідувачеві кафедри Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика МОЗ України, м.Київ

ЛІФАНОВІЙ Ірині Вікторівні – завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства “Лікарня інтенсивного лікування “Кременчуцька”, Полтавська область

МАРІЄВСЬКОМУ Віктору Федоровичу – завідувачеві відділення державної установи “Лабораторний центр на повітряному транспорті Міністерства охорони здоров’я України”, м.Київ

МАХИНЬКО Ніні Дмитрівні – генеральному директорові комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради “Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”

ОРЛУ Сергію Юрійовичу – директорові комунального некомерційного підприємства “Петриківський центр первинної медико-санітарної допомоги” Петриківської районної ради, Дніпропетровська область

ПАТАЛАХУ Федору Васильовичу – директорові комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний заклад з надавання психіатричної допомоги” Запорізької обласної ради

РОМАНІВ Людмилі Павлівні – головному лікареві комунального некомерційного підприємства “Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру II рівня” міської ради міста Кропивницького, Кіровоградська область

САВВІ Сергію Олександровичу – завідувачеві відділення державної установи “Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В.Т.Зайцева Національної академії медичних наук України”, м.Харків

СМОЛАНЦІ Володимиру Івановичу – ректорові державного вищого навчального закладу “Ужгородський національний університет”, доктору медичних наук, Закарпатська область

СОЛТИК Тамарі Григорівні – завідувачеві підрозділу “Овідіопольський районний відділ лабораторних досліджень” державної установи “Одеський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

СТЕЦЮ Миколі Мирославовичу – професорові кафедри Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, м.Київ

ТОВКАЮ Олександру Андрійовичу – директорові Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров’я України, м.Київ

ТОКАРСЬКОМУ Андрію Юрійовичу – керівникові центру, лікарю комунального некомерційного підприємства “Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м.Львова”

ТОМИНУ Степану Ярославовичу – завідувачеві відділу державної установи “Вінницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

ШИРІНКІНУ Сергію Володимировичу – доцентові кафедри державного закладу “Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України”

ЯЩУКУ Костянтину Вікторовичу – лікареві-анестезіологу відділення комунального некомерційного підприємства “Олександрівська клінічна лікарня міста Києва”

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЛІСІВНИК УКРАЇНИ”

ВОЛОВЕНКУ Василю Васильовичу – помічникові лісничого Клавдієвського лісництва державного підприємства “Клавдієвське лісове господарство”, Київська область

ДЕМОЧЦІ Наталії Василівні – провідному інженерові державного підприємства “Ніжинське лісове господарство”, Чернігівська область

МУДРЕВСЬКОМУ Олександру Миколайовичу – директорові державного підприємства “Бердичівське лісове господарство”, Житомирська область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ МАШИНОБУДІВНИК УКРАЇНИ”

ГОРКУНУ Павлу Михайловичу – начальникові цеху акціонерного товариства “Завод “Фрегат”, Миколаївська область

КРАВЧЕНКУ Ігорю Федоровичу – директорові державного підприємства “Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро “Прогрес” імені академіка О.Г.Івченка”

РЯБЦЕВУ Андрію Валентиновичу – головному зварникові державного підприємства “Завод імені В.О.Малишева”, м.Харків

“ЗАСЛУЖЕНИЙ МЕТАЛУРГ УКРАЇНИ”

ЗУБАРЄВУ Андрію Анатолійовичу – сталеварові цеху акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат”, Донецька область

КОВАЛЕНКУ Олексію Олександровичу – вальцювальникові цеху акціонерного товариства “Електрометалургійний завод “Дніпроспецсталь” імені А.Ф.Кузьміна” м.Запоріжжя

МАСТИКАШУ Володимиру Володимировичу – начальникові цеху акціонерного товариства “Металургійний комбінат “АЗОВСТАЛЬ”, Донецька область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ УКРАЇНИ”

ДЕДЮЛЬ Оксані Петрівні – майстрині традиційної поліської вишивки та виготовлення оберегової ляльки-мотанки, м.Житомир

СКИБІНУ Рустему Володимировичу – керамістові, художникові-дизайнеру, м.Київ

ЦЕРКОВНИК Ірині Опанасівні – майстрині народної вишивки, Закарпатська область

ЯКОВЛЄВУ Анатолію Адольфовичу – майстрові художньої обробки деревини, Хмельницька область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ”

ДЯЧЕНКО Владиславі Василівні – заступникові директора комунального закладу “Херсонський обласний художній музей імені О.О.Шовкуненка” Херсонської обласної ради

ЖИВКОВІЙ Олені Вікторівні – заступникові генерального директора Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, м.Київ

КОПАЧУ Юрію Євгенійовичу – начальникові військового оркестру – військовому диригенту Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка

КРИЖАНІВСЬКОМУ Олександру Панасовичу – художньому керівникові хору комунального закладу “Палац культури і мистецтв” Вишневої міської ради, Київська область

ПЛАЧИНТІ Юрію Миколайовичу – художньому керівникові Новоселівського сільського будинку культури Саратського району, Одеська область

ПОЖАРСЬКІЙ Олені Юріївні – викладачеві Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв

РИЗВАНЮК Любові Василівні – художньому керівникові народного художнього колективу ансамблю танцю “Барвінок” закладу позашкільної освіти “Ковельський палац учнівської молоді імені Івана Франка”, Волинська область

САМЧУКУ Володимиру Васильовичу – директорові комунального закладу “Рівненський обласний центр народної творчості” Рівненської обласної ради

СІДОР Оксані Іванівні – провідному методистові Іршавського районного будинку культури, Закарпатська область

ТЕЛЯЧОМУ Юрію Васильовичу члену президії Національної спілки краєзнавців України, м.Київ

ЧМЕЛИКУ Роману Петровичу – директорові комунального закладу Львівської обласної ради “Львівський історичний музей”

ШИП Оксані Василівні – викладачеві комунального закладу вищої освіти “Ужгородський інститут культури і мистецтв” Закарпатської обласної ради

ЮЩЕНКО Олені Іванівні – першому заступникові генерального директора Національного історико-архітектурного музею “Київська фортеця”

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОСВІТИ УКРАЇНИ”

БАБАКУ Валерію Павловичу – директорові Дубенського коледжу Рівненського державного гуманітарного університету

БЕЗЧОТНІКОВІЙ Світлані Володимирівні – деканові факультету Маріупольського державного університету, Донецька область

БОНДАРЧУК Наталі Валеріївні – директорові Вінницького коледжу будівництва і архітектури Київського національного університету будівництва і архітектури

БУЯКУ Богдану Богдановичу – ректорові Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка

ВАТАГІНІЙ Вероніці Василівні – директорові Дніпровського державного коледжу будівельно-монтажних технологій та архітектури

ГРИНЧУК Наталії Михайлівні – доцентові кафедри Національної академії державного управління при Президентові України

ГУРЕЮ Ігорю Володимировичу – професорові кафедри Національного університету “Львівська політехніка”

ДУДАР Ользі Володимирівні – доцентові кафедри Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка

ІЛЛЮШКУ Василю Віталійовичу – директорові ліцею с.Колона Павлівської сільської ради, Волинська область

КАЛМИКОВІЙ Ларисі Олександрівні – завідувачеві кафедри державного вищого навчального закладу “Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди”, Київська область

КАРАМАН Олені Леонідівні – директорові навчально-наукового інституту педагогіки і психології державного закладу “Луганський національний університет імені Тараса Шевченка”

КОЛЯДІ Ігорю Анатолійовичу – професорові кафедри Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова

КОПИЧКУ Сергію Миколайовичу – старшому викладачеві кафедри Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”

КРИЛОВЦЮ Миколі Григоровичу – професорові кафедри Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Чернігівська область

ЛИТВИН Зої Вячеславівні – голові громадської спілки “Освіторія”

МІНЬКО Тетяні Миколаївні – директорові навчально-виховного комплексу № 183 “Фортуна” з поглибленим вивченням іноземних мов (спеціалізована школа І ступеня – гімназія) м.Києва

МІРЗОЄВІЙ Тетяні Володимирівні – начальникові відділу департаменту Міністерства освіти і науки України

НІКОНОРОВУ Димитрію Михайловичу – завідувачеві відділу Національного університету фізичного виховання і спорту України, м.Київ

ОЛІЙНИК Оксані Вікторівні – першому проректорові державного університету “Житомирська політехніка”

ПАРХОМЕНКО Ірині Миколаївні – заступникові директора Київського палацу дітей та юнацтва

ПОЛЕНКОВІЙ Марині Володимирівні – доцентові кафедри Національного університету “Чернігівська політехніка”

САПІЗІ Оксані Вікторівні – начальникові відділу Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського, м.Київ

СКИРТІ Олені Сергіївні – голові громадської організації “Інсайнс”

ТАРАСЕНКО Тетяні Борисівні – керівникові апарату Новоукраїнської районної державної адміністрації, Кіровоградська область

ЧЕЛОМБІТЬКО Вікторії Юріївні – першому заступникові директора Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації

ЧМИР Олені Петрівні – директорові Новгород-Сіверського центру дитячої та юнацької творчості Новгород-Сіверської міської ради, Чернігівська область

ШВЕЦЮ Василю Григоровичу – методистові районного методичного центру відділу Глибоцької районної державної адміністрації, Чернівецька область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ”

КАБАКОВУ Вадиму Вікторовичу – заступникові директора державної установи “Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова Національної академії медичних наук України”

КЛИМЕНКО Тетяні Іванівні – старшій медичній сестрі державної установи “Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова Національної академії медичних наук України”

МИРОНЮК Мар’яні Богданівні – заступникові директора державної установи “Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

РОДИНІ Наталії Сергіївні – заступникові директора державної установи “Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ”

БОРОВСЬКОМУ Миколі Васильовичу -слюсареві акціонерного товариства “Санта Україна”, Миколаївська область

ІВАНЮКУ Володимиру Володимировичу – головному інженерові державного підприємства “Красилівський агрегатний завод”, Хмельницька область

СЕНИЧАК Марії Іванівні – начальникові зміни цеху Залучанського місця провадження діяльності та зберігання спирту державного підприємства “Укрспирт”, Івано-Франківська область

ТОКАРЄВУ Віктору Івановичу – генеральному конструкторові конструкторського бюро автоматизованих систем управління технологічними процесами акціонерного товариства “Науково-виробниче підприємство “Радій”, м.Кропивницький

ЦЬОСІ Олегу Григоровичу – головному геологові державного геофізичного підприємства “Укргеофізика”, м.Київ

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ”

КАТРАНЖІ Миколі Антоновичу – керівникові селянського (фермерського) господарства “Катранжі Микола Антонович”, Донецька область

КОСТЮКУ Анатолію Климовичу – доглядачеві великої рогатої худоби сільськогосподарського підприємства “Рать”, Волинська область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ”

МЕЛЬНИЧУК Аллі Василівні – голові правління Всеукраїнської благодійної організації “Мама і немовля”, м.Київ

МІЗИНЕЦЬ Ірині Олександрівні – директорові Рівненського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Рівненська область

СИВОБОРОДУ Олександру Леонідовичу – завідувачеві відділу Департаменту Офісу Президента України

ТАРАСЕНКО Оксані Володимирівні – начальникові Вишгородського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області

ЧОРНОБАЙ Аллі Анатоліївні – директорові Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Черкаська область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК СФЕРИ ПОСЛУГ УКРАЇНИ”

ЧУПРИНЮКУ Віктору Володимировичу – електромонтерові служби комунального підприємства Полтавської обласної ради “Полтававодоканал”

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ”

ДИБЦІ Анатолію Анатолійовичу – водію державної організації “Автобаза Державного управління справами”

СИДОРЧУКУ Володимиру Васильовичу – начальникові виробничої дільниці виробничого підрозділу “Фастівська дистанція електропостачання” регіональної філії “Південно-Західна залізниця”, Київська область

ШЕВЕРУНУ Миколі Дмитровичу – водію державної організації “Автобаза Державного управління справами”

ШТАБІ Василю Миколайовичу – начальникові станції Рубіжне 2 класу структурного підрозділу “Станція Попасна” регіональної філії “Донецька залізниця”

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЮРИСТ УКРАЇНИ”

ІНОЗЕМЦЕВІЙ Любові Василівні – судді господарського суду Луганської області у відставці

МАЗАРАКІ Наталії Анатоліївні – завідувачеві кафедри Київського національного торговельно-економічного університету

ФЕДОРЕНКО Наталії Миколаївні – начальникові відділу Львівського міського управління Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ УКРАЇНИ”

ВІРАСТЮКУ Василю Ярославовичу – почесному президентові громадської організації “Федерація стронгмену України”, м.Київ

ВОЛОДІНУ Володимиру Миколайовичу – інструкторові-методисту Херсонської дитячо-юнацької спортивної школи № 6 Херсонської міської ради

ГАВРУШЕНКО Галині Іванівні – заступникові начальника комунального закладу “Одеський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю “Інваспорт”

ГОЛОВАНЮ Анатолію Леонідовичу – голові територіальної організації громадської організації “Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство “Колос” у Полтавській області

ГРИГОР’ЄВУ Ігорю Васильовичу – голові Чернігівської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства “Спартак”, м.Чернігів

КОЛМАКОВУ Сергію Ігоровичу – завідувачеві Палацу спорту “Динамо”, м.Львів

КОНЮШКУ Сергію Олександровичу – президентові громадської організації “Федерація стронгмену України”, м.Київ

МАЗУРУ Дмитру Володимировичу – директорові Жашківського дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки, Черкаська область

МАЛАНЮКУ Ярославу Дмитровичу – старшому тренерові-викладачу Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи

МОШКОВСЬКОМУ Миколі Олексійовичу – директорові дитячо-юнацької спортивної школи з боротьби та боксу Київської міської ради профспілок

МУСТАФАЄВУ Азеру Махмуду огли – старшому викладачеві кафедри Одеського національного університету імені І.І.Мечникова

ОМЕЛЬЯНЕНКУ Володимиру Григоровичу – деканові факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка

ОРНАНДЖІ Анатолію Івановичу – інструкторові-методисту комунального позашкільного навчального закладу “Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву № 3” Дніпровської міської ради

ПОТАБЕНКУ Віктору Васильовичу – старшому тренерові штатної команди національної збірної команди України з веслування академічного, м.Київ

САЗОНОВУ Олегу Юрійовичу – президентові Федерації греко-римської боротьби України, м.Київ

ХАРЕНКО Діні Леонтіївні – державному тренерові штатної команди національної збірної команди України з боротьби вільної департаменту Міністерства молоді та спорту України

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ХУДОЖНИК УКРАЇНИ”

БУГАЙЦОВУ Олегу Павловичу – художникові-керамісту, живописцю, м.Одеса

КУРСІНУ Дмитру Миколайовичу – художникові-монументалісту, м.Харків

РИДВАНЕЦЬКОМУ Сергію Віллевичу – головному художникові комунального закладу “Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т.Г.Шевченка Черкаської обласної ради”

ТКАЧУКУ Миколі Івановичу – художникові, Хмельницька область

ТРАСІНОВІЙ Заремі Абдурахманівні – художникові-графіку, Автономна Республіка Крим

ШВАЧУНОВУ Ігорю Юрійовичу – художникові, м.Суми.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

21 серпня 2020 року

 

Іноземці і діаспоряни

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №341/2020
Про відзначення державними нагородами України громадян іноземних держав

За вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність постановляю:

Нагородити орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня

ШВАРЦЕНБЕРГА Карела – депутата Парламенту Чеської Республіки

ШЕФЧОВІЧА Мароша – Віце-президента Європейської Комісії

Нагородити орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня

ІНАНЧІ Міклоша – громадського діяча, благодійника, Угорщина

РОМАНКІВА Любомира Івановича – президента Благодійного фонду начального пластуна Любомира Романківа, Канада

Нагородити орденом “За заслуги” ІІ ступеня

МІНГАРЕЛЛІ Х’юга – Главу Представництва Європейського Союзу в Україні у 2016 – 2019 роках

ТЕРЛЕЦЬКОГО Ришарда – Віцемаршалека Сейму Республіки Польща

ЧАВУШОГЛУ Мевлюта – Міністра закордонних справ Турецької Республіки

Нагородити орденом “За заслуги” ІІІ ступеня

БАЙРАКТАРА Халука – генерального директора компанії “Baykar Defense”, Турецька Республіка

БУРУ Івана – єпископа-помічника Філадельфійської архієпархії Української греко-католицької церкви, Сполучені Штати Америки

ҐУДЖЕРОТТІ Клаудіо – Апостольського Нунція Святого Престолу (Ватикану) в Україні

КАЛИНА Ібрагіма – головного радника Президента Турецької Республіки

КОЦЕВУ Олену Іванівну – голову Спілки українських організацій в Болгарії “Мати Україна”, Республіка Болгарія

КОШАРНУ Олену – віце-президента Світового конгресу Українців (СКУ), голову Комітету з підтримки економічного розвитку України та інвестицій, Канада

КУРАІ Такаші – Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні

ПЕТРЕЦЬКОГО Миколу Мирослава – депутата Парламенту Румунії, голову Союзу українців Румунії

ФАМ Нят Вионга – голову правління корпорації “Вінгруп”, Соціалістична Республіка В’єтнам

ФЕЛЬДГУЗЕН Анку – Надзвичайного і Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні

ЛА ЧЕЧІЛІА Давіде – Надзвичайного і Повноважного Посла Італійської Республіки в Україні

Нагородити орденом княгині Ольги ІІІ ступеня

ГВАТЬ Евеліну Олександрівну – членкиню Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки

ГОСЄВСЬКУ Малгожату Марію – Віцемаршалека Сейму Республіки Польща

КАЛЮЖНУ Галину Юхимівну – голову Мінського міського об’єднання українців “Заповіт”, Республіка Білорусь

Нагородити медаллю “За працю і звитягу”

БАБАЄВА Ігбала Алиджана оглу – заступника Голови Державного митного комітету Азербайджанської Республіки

Нагородити відзнакою Президента України – Хрестом Івана Мазепи

ЛЕВИЦЬКОГО Марка – редактора газети “Новий шлях/Українські вісті”, Канада

РУТКУ Джеймса – нейрохірурга, медичного керівника Програми педіатричного стажування для України госпіталю “Sick Kids”, Канада

Присвоїти почесне звання

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ”

ДОВГОВИЧУ Левку – художньому керівникові та диригенту Українського народного хору “Карпати”, Словацька Республіка.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

22 серпня 2020 року

Військові і спеціальні звання

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №346/2020
Про присвоєння військових звань

Тодішні НГШ Руслан Хомчак, командувач ОС Олександр Сирський (праворуч) і президент Володимир Зеленський із делегацією Євросоюзу в Станиці Луганській, 7 липня 2019. Фото: ОП

1. Присвоїти військове звання генерал-полковника генерал-лейтенанту СИРСЬКОМУ Олександру Станіславовичу – командувачу Сухопутних військ Збройних Сил України.

2. Присвоїти військове звання генерал-майора:

полковнику ДОМАНСЬКОМУ Олександру Анатолійовичу – Головному інспектору Сухопутних військ Головної інспекції Міністерства оборони України;

полковнику ЖИРНОВУ Миколі Миколайовичу – командувачу Сил підтримки Збройних Сил України;

полковнику ТАРАНУ Олексію Валерійовичу – начальнику Головного управління доктрин та підготовки Генерального штабу Збройних Сил України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №347/2020
Про присвоєння військового звання

1. Присвоїти військове звання генерал-майора:

полковнику АНДРУЩЕНКУ Сергію Анатолійовичу – заступнику Голови Служби безпеки України;

полковнику РУСНАКУ Олександру Васильовичу – начальнику Департаменту контррозвідки Служби безпеки України;

полковнику ФАРАДЖЕВУ Ігорю Ельхановичу – начальнику Управління роботи з особовим складом Служби безпеки України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №348/2020
Про присвоєння військового звання

1. Присвоїти військове звання генерал-майора полковнику РУДЮ Сергію Леонідовичу – начальнику Управління державної охорони України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №349/2020
Про присвоєння військових звань

Микола Балан

1. Присвоїти військове звання генерал-полковника генерал-лейтенанту БАЛАНУ Миколі Івановичу – командувачу Національної гвардії України.

2. Присвоїти військове звання генерал-лейтенанта генерал-майору МИКОЛЕНКУ Миколі Олексійовичу – заступнику командувача Національної гвардії України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №350/2020
Про присвоєння спеціальних звань

1. Присвоїти спеціальне звання генерала поліції другого рангу генералу поліції третього рангу КЛИМЕНКУ Ігорю Володимировичу – Голові Національної поліції України.

2. Присвоїти спеціальне звання генерала поліції третього рангу полковнику поліції ЩАДИЛУ Анатолію Антоновичу – начальнику Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №351/2020
Про присвоєння спеціального звання

1. Присвоїти спеціальне звання генерал-полковника служби цивільного захисту генерал-лейтенанту служби цивільного захисту ЧЕЧОТКІНУ Миколі Олександровичу — Голові Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №352/2020
Про присвоєння військового звання

1. Присвоїти військове звання генерал-майора полковнику МУЛУ Сергію Анатолійовичу – начальнику Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №353/2020
Про присвоєння спеціального звання

1. Присвоїти спеціальне звання генерал-майора податкової міліції полковнику податкової міліції СОЛОДЧЕНКУ Сергію Вікторовичу — першому заступнику Голови Державної фіскальної служби України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

Читайте також:
“Айдар”, “Хортиця”, князі й герої АТО: президент присвоїв почесні найменування військовим частинам

 

Дипломатичні ранги

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №356/2020
Про присвоєння дипломатичних рангів

Відповідно до статті 25 Закону України “Про дипломатичну службу” постановляю:

1. Присвоїти дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла:

РЕВІ Сергію Вікторовичу – Послу з особливих доручень відділу (Секретаріату) Національної комісії у справах ЮНЕСКО Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України

ХИМИНЦЮ Василю Васильовичу – директору Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України

ЯЦЕНКІВСЬКОМУ Володимиру Володимировичу – Надзвичайному і Повноважному Послу України в Литовській Республіці.

2. Присвоїти дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посланника першого класу:

КАРАСЕВИЧУ Олександру Олександровичу – заступнику Постійного представника України при Раді Європи

ЛОССОВСЬКОМУ Ігорю Євгеновичу – заступнику Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні.

3. Присвоїти дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посланника другого класу:

БАЛАНУЦІ Олександру Олександровичу – Надзвичайному і Повноважному Послу України в Державі Кувейт

ЄФРЕМОВІЙ Ірині Анатоліївні – заступнику Представника України при Європейському Союзі

МАЛИШЕВСЬКОМУ Тарасу Михайловичу – Генеральному консулу України в Ростові-на-Дону

НЕДІЛЬСЬКОМУ Роману Богдановичу – заступнику директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України

СЕРГІЄНКУ Володимиру Михайловичу – директору Департаменту менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

23 серпня 2020 року

Читайте також:
“На противагу Зе”:
Марш захисників як приклад самоорганізації і носій українських цінностей. ФОТО, ВІДЕО

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.