Положинський відмовився прийняти від Зеленського орден “За заслуги”: Ріффмастер заслуговує більше

 

Український музикант Олександр Положинський відмовився приймати орден “За заслуги” ІІІ ступеня, яким його нагородив президент Володимир Зеленський, наголосивши, що на цю нагороду значно більше заслуговують такі люди, як музикант Андрій Антоненко “Ріффмастер”, лікарка Юлія Кузьменко та медсестра Яна Дугарь, яких звинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Про це Положинський заявив у зверненні до Зеленського на своїй сторінці у фейсбуці.

Перед тим музикант виклав посилання на указ президента про відзначення державними нагородами з нагоди Дня Незалежності з таким коментарем: “Я навіть не знаю, як на це правильно реагувати. Всі свої важливі нагороди я вже отримав, а це – наче якесь знущання. Ще й пісню взяли в якесь попурі, мене не спитавши. Є якась процедура офіційної відмови?”

Згодом Положинський записав відеозвернення до президента, пояснивши це тим, що Зеленський “полюбляє спілкуватися за допомогою відео”.

“Сьогодні, повернувшись із Маршу захисників, присвяченого 29-й річниці незалежності України, я дізнався, що ви нагородили мене орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Принаймні мені показали опублікований в інтернеті указ за вашим підписом, в якому є моє ім’я. З цього приводу я й хочу вам сказати…

Сьогодні в колоні зі мною йшло дуже багато людей, які дійсно заслуговують цю високу державну нагороду.

Сьогодні, коли ми йшли в колоні, ми також згадували про людей, яких безпідставно – принаймні, жодного разу ще не було наведено дійсно вагомого доказу якоїсь їхньої провини, – звинувачують у вбивстві, у тяжкому злочині. Це мій друг і колега – музикант “Ріффмастер”, Андрій Антоненко, це доктор Юлія Кузьменко, це військовий медик Яна Дугарь. От ці люди дійсно заслуговують на нагороди, хоча б тому, що вже більш як пів року вони потерпають від беззаконня. І, в тому числі, ваше ім’я замішане у цій справі, тому що за вашої участі було проведено брифінг, де людей безпідставно було названо вбивцями – без суду, без слідства, без доказів”, – наголосив Положинський.

Музикант додав, що тих нагород, які він має, йому цілком достатньо.

“Для мене справжньою нагородою є мої концерти і моя публіка. Для мене нагородою є премія імені Василя Стуса, яку мені вручав світлої пам’яті Євген Сверстюк. І великою нагородою для мене є ті відзнаки, які мені вручали бойові командири після наших концертів для військових.

А ордени, медалі, інші державні звання чи нагороди залиште для тих, кому вони потрібні і хто їх справді заслуговує. Мені вони не потрібні. Дякую, дуже дякую“, – завершив Положинський своє звернення відомою фразою Зеленського.

Олександр Положинський був засновником і автором більшості пісень гурту “Тартак”. Серед найвідоміших його композицій є, зокрема, пісні “Мій лицарський хрест” зі словами “Мій лицарський хрест – моя нагорода за те, що не впав, за те, що не втік!” та “Я не хочу бути героєм України”:

“…Коли ж у народу більше немає відваги,
Немає власної гордості, немає самоповаги,
Коли кожен за себе у своїй хаті скраю –
У такого народу і героїв немає!

Я не хочу бути героєм України –
Не цінує героїв моя країна!..”

Читайте також:
На День Незалежності Зеленський відзначив званнями Героїв України загиблого морпіха, конструктора і пісняра

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна