“Справа Шеремета виходить за межі правового поля”: репортаж із суду над “Ріффмастером”

 

автор: Олена Максименко
фото автора

Сержанта ССО, музиканта Андрія Антоненка вкотре залишили під вартою після засідання апеляційного суду у “справі Шеремета” в четвер, 12 березня.

Цього дня під тиском аргументів захисту сторона обвинувачення нарешті погодилася виміряти зріст підозрюваного – адже чоловік, якого зафіксували вуличні камери напередодні підриву авто Павла Шеремета, за оцінками експертів, має близько 170 см заввишки, тим часом як Антоненко вищий на 10 см. Відповідні дані є в його військовому квитку, і нарешті вони були підтверджені на судовому засіданні.

Мінус 10 см доказів

Для наочності адвокати наліпили на скляний бокс, у якому перебував Ріффмастер, позначки – 170 і 180 см від долівки. Антоненко на суді підійшов до маркерів, зафіксувавши свій зріст. А адвокати ще й приклали лінійку – щоб уже до всіх дійшло.

Виступає адвокат Святослав Кулик. Праворуч – поручитель, народний депутат Михайло Бондар. Фото: Новинарня

Хоча аргументом у судовому засіданні стали дані офіційних експертиз – вони теж на користь Ріффа.

“Нарешті прокуратура, сторона обвинувачення спромоглася виміряти зріст Андрія, показала нам – єдине що, на телефоні – результати цієї експертизи, – зазначив у розмові з журналістами Дмитро Круговий, адвокат Андрія Антоненка. – Зріст, вказаний у військовому квитку, виявився точним: приблизно 180 см (179,6-179,7) зріст Андрія. Ви знаєте – результати експертизи з камери відеоспостереження, що там [зафіксований] чоловік зростом 170 сантиметрів. Тому наше переконання – це достатній доказ для того, щоб виключити будь-яку імовірність причетності Андрія”.

Інший адвокат, Станіслав Кулик, розповів, що минулого разу захисники заявили клопотання про витребування експертизи, яка проводилася ще в 2016 році та визначала зріст особи, що була зафіксована на камері спостереження поруч із місцем замаху на Шеремета.

“Проте прокурор, замість того, щоб надати одну експертизу, приніс висновки трьох. Одна, яку ми просили, – в ній зазначено, що зріст особи на відео становить 170 см. Наступна експертиза теж 2016 року, теж доволі об’єктивна, яку проводили, не знаючи про існування Антоненка і його можливої причетності, – в ній зазначено, що зріст тієї особи 172 см можливо. А висновок за результатами проведення третьої експертизи, вже цього, 2020 року – експерт сказав, що він не зміг взагалі визначити зріст особи на відео”, – розповів Кулик.

По два боки скляного боксу

У залі суду. Фото: Новинарня

Попри передбачуваність рішення суду, оголошений карантин та безліч інших інформприводів, на засіданні АСК 12 березня було людно. Побратими підозрюваного вмовляли нацгвардійців, які охороняли скляний бокс, “бути людьми” – розступитися бодай трохи, аби мати могла привітатися з сином. Ті не погодилися.

Ріффмастер посміхався й позував на камери. “Командир переказував тобі вітання!” – крикнула жінка із групи підтримки. “Навзаєм!” – відповів Андрій.

Читайте також:
Після виходу із СІЗО Ріффмастер продовжить службу в ССО, – Луньов

Андрій Антоненко на суді. Фото: Новинарня

Інше клопотання захисту не було задоволене – Антоненка не погодилися вивести з боксу та дозволити зайняти місце біля адвокатів, як це траплялося на попередніх засіданнях. Однак, якщо раніше в залу суду впускали лише родичів, працівників медіа, свідків та поручителів, то сьогодні зайти могли всі охочі.

Уперше в “справі Антоненка” суд проявив “турботу” про вільних слухачів і вимагав, щоб журналісти відійшли, не затуляли іншим присутнім огляд. Ті в свою чергу пояснили, що в залі відсутні спеціальні майданчики для медійників, отже, вести зйомку вони можуть лише із зайнятих позицій. Суперечка затяглася й ризикувала перейти в конфлікт, аж поки за журналістів не вступилися самі вільні слухачі вигуками: “Нам не заважає! Не затягуйте процес!”

Прокурор Сергій Зузак. Фото: Новинарня

Адвокати вкотре спростовували ризики, пов’язані зі зняттям запобіжного захисту з Антоненка. Мовляв, майже всі докази, що є в сторони обвинувачення, не мають до Ріффа жодного відношення.

“Сторона обвинувачення не показує, які саме матеріали він (підозрюваний) може спростувати, знищити, вплинути, – зазначив у виступі адвокат Станіслав Кулик. – Впливати потерпілому немає сенсу. Свідків у справі немає – нема на кого впливати!”

Було згадано також і про “спростоване алібі”, про яке йшлося в деяких ЗМІ – йдеться про заяву товариша Антоненка Олексія Єрмілова, котрий спершу ніби свідчив про те, що в момент вбивства Шеремета Андрій ночував у нього за містом, та потім визнав, що помилився в датах. Цю помилку сторона обвинувачення намагалася трактувати як брехню зі сторони Антоненка, однак захист наголосив: слова Єрмілова були поширені виключно в медіа, а захист ніколи не посилався на це алібі.

Нардеп Бондар: Генпрокурор Рябошапка визнавав, що для утримання Ріффа під вартою бракує доказів

Поручителем Ріффа на судовому засіданні 12 березня виступив народний депутат Михайло Бондар (“Європейська солідарність”). У своїй промові він зауважив, що намагається ходити на всі суди та підтримувати всіх підозрюваних – Яну Дугарь, Юлю Кузьменко, Андрія Антоненка. За його словами, з музикантом він познайомився іще під час Майдану. А колишній генпрокурор у розмові з нардепом визнав, що для утримання Антоненка, Кузьменко і Дугарь під арештом бракує доказів.

Андрій Антоненко на суді. Фото: Новинарня

“Я безпосередньо перед звільненням вів розмову з Русланом Рябошапкою, який тоді ще займав пост генерального прокурора. Він мені засвідчив, що він не вбачає доказів для того, щоб ці троє знаходилися в СІЗО. Доказів, на його думку, недостатньо”, – розповів нардеп.

“Я маю великий рівень довіри до своїх виборців, тому що я мажоритарний депутат 8-го і 9-го скликань, учасник АТО, нагороджений орденом “За мужність”, сотник 10-ї сотні Майдану, і я би своєю репутацією не ризикував. Тому я сьогодні тут, і готовий у тому числі Антоненка брати на поруки. Так само, як і Юлю Кузьменко, так само, як і Яну Дугарь”, – заявив Михайло Бондар.

Читайте також:
Справа Шеремета: прокурори доручили поліції перевірити докази невинуватості арештованих

Психологічна експертиза, якої немає

Адвокат Кулик показує макет міни, який не може вибухнути. Фото: Новинарня

Адвокати виголошували вже знайомі аргументи – і макет “міни”, половину якого знайшли в Антоненка при обшуку (захисники Ріффа принесли до суду і продемонстрували подібний виріб, наголосивши на неможливості використати цей предмет як вибухівку); і форма бороди Андрія, яка не відповідає бороді чоловіка на відео; і сумнівність висновків британського експерта Бірча, який аналізував манеру ходи підозрюваних.

Судді Віктор Глиняний (доповідач), Олег Присяжнюк (праворуч), Ігор Паленик. Фото: Новинарня

Однак суддя Віктор Глиняний традиційно проголосив запобіжний захід без змін – тримання під вартою, не надавши жодних пояснень.

Щодо спростувань подібності ходи Антоненка до рухів підозрюваного на відео, адвокати розповіли, що по експертизу з цього приводу зверталися до Харківського інституту судових експертиз. За словами адвоката Кулика, це одна з найбільш поважних експертних установ України.

“Ми просили провести експертизу таку саму, як була вже проведена органом досудового розслідування, проте нам сказали, що вони не можуть провести так саму експертизу, оскільки в Україні не існує методик проведення психологічної експертизи за ознаками ходи. Про це ми кажемо на кожному засіданні… – додав захисник. – Це не про зріст. Це про ідентифікацію особи за невербальними ознаками, як вони називають. Це експерти-психологи думають, що можуть оцінювати ходу як невербальну поведінку. Проте одна із найвидатніших і найповажніших експертних установ нам підтвердила, що не існує методик на сьогоднішній день для проведення таких експертиз. Тому той висновок експерта, який вже існує в справі, очевидно, як мінімум, невірний”.

Нові терміни, повістки й обшуки

4 квітня спливає термін дії запобіжних заходів щодо Антоненка, а 12 квітня – досудового розслідування. Захист наголошує, що вимагає повного скасування запобіжного заходу для підзахисного, адже переконаний у його невинності.

“Ми плануємо подавати клопотання про зміну запобіжного заходу, навіть на цьому тижні, – заявив Дмитро Круговий. – І чекати тут лишилося три тижні до спливу строку дії цієї ухвали. Ну сподіваємося, що раніше, наступного тижня, розглянуть наше клопотання, і пом’якшать як мінімум…”

Адвокат Леонід Маслов – ліворуч. Фото: Новинарня

Однак юрист і ветеран АТО, власник юридичної фірми Леонід Маслов, який також бере участь у захисті Антоненка, налаштований скептично: “Вони ж (прокурори) не будуть продовжувати з 4-го по 12-те. Вони спочатку звернуться, щоб продовжити строк розслідування, а потім уже…”

Маслов нагадав, що в його квартирі в Харкові нещодавно відбувся обшук: шукали “речові докази” – телефон з акаунтами Антоненка. “Це якби я прийшов до дружини прокурора шукати в неї експертизу по Антоненку, – прокоментував Леонід Маслов. – Забрали мій мобільний телефон, і на цьому все”.

Крім цього, стало відомо, що в “справі Шеремета” активно вишукуються нові свідки. Серед тих, хто отримали повістки – журналістка каналу “24” Юлія Кириєнко, а також АТОвець, колишній військовослужбовець ЗСУ Олексій Кодьман, котрий у момент загиблі журналіста перебував у полоні в Донецьку. За інформацією “Новинарні“, Кодьман наразі перебуває не в Києві, тому повідомив, що цього разу на допит не прийде.

Адвокат Станіслав Кулик і Андрій Антоненко (позаду) на суді. Фото: Новинарня

“Ми розуміємо, що справа виходить за межі правового поля, як воно буде – ми не можемо прогнозувати”, – заявив наприкінці адвокат Станіслав Кулик.

Лист від Ріффа

Після засідання АСК 12 березня ФБ-група “Free Riff” виклала лист подяки й підтримки від Андрія Антоненка.

“Слава Україні! Банжуріще, друзі!!! Дякую всім, що підтримуєте і не забуваєте! Це дуже важливо, бо разом – ми СИЛА!” – написав Ріфф.

Антоненко розповів, що, хоча й перебуває з іншого боку в’язниці, чув концерт на його підтримку під стінами ІТТ 1 березня, в день народження дочки Варвари: “На жаль, не так, як хотілось би, але таки чув. До сліз”.

Андрій Антоненко на суді. Фото: Новинарня

Він перелічив рідних, багатьох друзів, подякував прибічникам: “…Вітюша, Варіко! В мене бракує слів та емоцій. Христинка Панасюк!!! Тобі окрема дяка за лист, за пісню, за всі банжурікі від наших із фронту. Їм також переказуй від мене!.. Тримаймось! Все буде добре! Перемога за нами! Воїни життя, вовкулаки війни, своєї країни вірні сини! Mama says I’m special”.

“…Justice for All! Сподіваюсь, це торкнеться тих, хто затіяв цей безпрєдєл, що із нами відбувається! Тварюки!..” – написав також Ріффмастер.

Читайте також:
Справа Шеремета: адвокати Антоненка звинуватили МВС у маніпуляції

Справа Шеремета: слідство розсекретить матеріали понад 500 слідчих дій

Справа Шеремета: прокурор обґрунтовує мотив Антоненка мемом з “новорічним Гітлером”

Як писала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з журналістом Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, який нібито організував весь злочин, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

23 грудня Київський апеляційний не задовольнив клопотання захисту та не змінив міру запобіжного заходу для фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера”, згодом цей же суд  відхилив апеляцію захисту, тому Антоненко залишається в СІЗО.
24 грудня Київський апеляційний суд залишив у силі міру запобіжного заходу і для Юлії Кузьменко.

2 січня 2020 року на столичних вулицях Івана Франка, В’ячеслава Липинського та Бульварно-Кудрявській провели слідчий експеримент у справі вбивства журналіста Павла Шеремета за участі підозрюваної лікарки й волонтерки Кузьменко.

15 січня адвокати підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь заявили, що вона не відмовлялася від слідчого експерименту.

24 січня суд пом’якшив запобіжний захід Яні Дугарь на нічний домашній арешт із 20:00 по 7:00.

4 лютого суд продовжив термін дії запобіжного заходу – тримання в СІЗО – для Юлії Кузьменко ще на два місяці.

5 лютого Печерський районний суд Києва залишив під вартою до 3 квітня Андрія Антоненка та продовжив запобіжний захід до 4 квітня Яні Дугарь.

Поліція надала заперечення тверджень захисту щодо невинуватості Яни Дугарь.

Читайте також:
У справі Шеремета експерти використовували методику “генпрокурати ДНР”, – адвокат

Адвокат підозрюваної у “справі Шеремета” Яни Дугарь: Зеленського підставили цією справою. Або це змова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна