Справа Шеремета: прокурори доручили поліції перевірити докази невинуватості арештованих

 

Процесуальні керівники у справі вбивства журналіста Павла Шеремета доручили слідчим Нацполіції перевірити версії невинуватості фігурантів, про які заявляли їх адвокати.

Про це повідомив генпрокурор Руслан Рябошапка в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV в понеділок, 10 лютого, передає “Укрінформ”.

“Ми запропонували [слідству] зібрати додаткові докази, були надані вказівки, що саме треба зробити. Зокрема, ми акцентували роботу слідства на тому, що потрібно перевірити і докази сторони захисту, які підтверджують невинуватість осіб, яким зараз повідомлено про підозру”, – сказав Рябошапка.

Генпрокурор при цьому зазначив, нібито в грудні у слідства було достатньо доказів для оголошення підозр фігурантам справи.

“На момент, коли починалося розслідування, обсягу доказів було достатньо. Але, щоб передати цю справу до суду, має бути зібрано значно більше доказів, щоб обвинувачення було переконливим”, – додав Руслан Рябошапка.

Варто зазначити, що з таким непевним багажем доказів підозрювані Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко вже два місяці залишаються під арештом у СІЗО.

Читайте також:
У Раді зареєстрували проєкт постанови про утворення ТСК у справі Шеремета

Як писала “Новинарня“, 12 грудня 2019 року слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

Адвокати підозрюваних наводять багато доказів та аргументів, які підтверджують їх невинуватість.

23 грудня Київський апеляційний не задовольнив клопотання захисту та не змінив міру запобіжного заходу для фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера”, згодом цей же суд  відхилив апеляцію захисту.
24 грудня Київський апеляційний суд залишив у силі міру запобіжного заходу і для Юлії Кузьменко: вона залишається у слідчому ізоляторі.

2 січня 2020 року на столичних вулицях Івана Франка, В’ячеслава Липинського та Бульварно-Кудрявській провели слідчий експеримент у справі вбивства журналіста Павла Шеремета за участі підозрюваної Юлії Кузьменко.

24 січня суд пом’якшив запобіжний захід Яні Дугарь на нічний домашній арешт із 20:00 по 7:00.

4 лютого суд продовжив термін дії запобіжного заходу – тримання в СІЗО – для Юлії Кузьменко ще на два місяці.

5 лютого Печерський районний суд Києва залишив під вартою до 3 квітня Андрія Антоненка. 

Читайте також:
У справі Шеремета експерти використовували методику “генпрокуратури ДНР”, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна