Справа Шеремета: суд обрав запобіжний захід медсестрі десантної бригади Дугарь

 

Печерський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту затриманій у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета операційній медсестрі 25-ї дніпропетровської повітрянодесантної бригади ДШВ ЗСУ Яні Дугарь.

Як повідомляє “Новинарня“, таке рішення у п’ятницю, 13 грудня, оголосив слідчий суддя Сергій Вовк.

Прокурор просив перевести засідання в “закритий режим”, оскільки під час розгляду клопотання буде “досліджуватися інформація, розголошення якої може призвести до негативних наслідків для досудового розслідування”.
Захист Дугарь виступив проти цього клопотання, не підтримав таку пропозицію прокуратури й суд: “запобіжку” розглядали у відкритому судовому засіданні.

За версією слідства, Дугарь, нібито, виконувала функції розвідниці перед замахом на Шеремета.

Прокуратура просила для підозрюваної запобіжний захід саме у вигляді цілодобового домашнього арешту. Захист відзначив, що вже саме це свідчить про невинуватість Яни в скоєнні злочину, за який передбачається довічне ув’язнення.

Адвокати також заявляли, що підозра необґрунтована.

Під час судового засідання: Яна Дугарь – дріга зліва. Фото: Укрінформ

За словами захисту, злочин, який інкримінують Дугарь, не доводиться матеріалами справи, а подані документи стосуються інших людей.

Адвокат також заявив, що Дугарь не було в Україні в той час, коли було зроблено фото і відео порівняльної експертизи, яку надало обвинувачення.

Після нарадчої кімнати суд ухвалив клопотання прокуратури задовольнити.

“Застосувати до Дугарь запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту”, – зачитав суддя Вовк.

Яна Дугарь на суді. Фото: RFE/RL

Підозрювана протягом двох місяців має перебувати у пункті постійної дислокації в смт Гвардійське.

Її зобов’язали до 8 лютого 2020 року не залишати місце проживання на території бригади, прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою, утриматися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками, здати документи для виїзду за кордон.

Ухвала може бути оскаржена протягом п’яти днів.

У пресслужбі Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ заявили, що Яна Дугарь за час проходження військової служби позитивно себе зарекомендувала.

“Яна Дугарь проходить військову службу в ДШВ з 22 травня 2018 року. За час проходження військової служби зарекомендувала себе з позитивної сторони.Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України сприятиме правоохоронним органам в ході проведення слідчих дій”, – йдеться в офіційному повідломленні пресцентру КДШВ.

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменка, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.
За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…” Керівник клубу ССО.

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер.
Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
На сторінці Кузьменко у Facebook вказано, що з 2003 року вона працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ – керує відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії.
Юлія Кузьменко під час Революції гідності стала волонтером ініціативи “Євромайдан-SOS”. У 2016 році отримала від президента нагороду “За гуманітарну участь в АТО”, також має волонтерську премію “Євромайдан SOS-2016”.

Адвокат Влад Добош наголошує на згоді Кузьменко пройти поліграф.

Читайте також:
Погано написана і дурно зіграна вистава, – суддя про брифінг МВС щодо справи Шеремета

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна