“Тому що ультранаціоналісти”: слідство назвало організатора вбивства Шеремета

 

Досудове розслідування вважає, нібито вбивство російсько-білоруського журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року організував військовослужбовець ССО ЗСУ Андрій Антоненко, відомий як лідер музичної групи Riffmaster. Слідство вважає “Ріффмастера” ультранаціоналістом і переконує, що підрив він організував підрив авто Шеремета, щоб “привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей”.

Відтак слідство називає сержанта Антоненка організатором злочину, а дитячого ендоваскулярного хірурга, армійського волонтера Юлію Кузьменко — безпосереднім виконавцем підриву.

Такі відомості містяться в тексті підозри Кузьменко, який виклав у соцмережу її адвокат Влад Добош.

Як передає “Новинарня“, ті самі дані прокурор озвучив на першому засіданні Печерського райсуду Києва 13 грудня щодо обрання запобіжних заходів підозрюваним у “справі Шеремета”.
На цьому засіданні визначають запобіжний захід Яні Дугарь – військовослужбовцю ДШВ ЗСУ, медсестрі, яка, за версією слідства, нібито виконувала функції розвідниці перед замахом на Шеремета.

“Досудовим слідством встановлено, що Антоненко, захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи велич арійської раси, прагнучи зробити свої погляди об’єктом уваги громадськості, перебуваючи на території проведення АТО, з числа волонтерів та осіб, які пройшли військову підготовку в складі добровольчих батальйонів (…), вирішив створити організовану групу, щоб в її складі скоїти вбивство журналіста і радіоведучого Шеремета Павла Григоровича”, – йдеться в тексті підозри.

(Як відомо, підозрювані “ультранаціоналісти” в житті є російськомовними – “Н”).

Для реалізації свого наміру, згідно з документом, Антоненко залучив Юлію Кузьменко, Яну Дугарь “і невстановлених досудовим слідством осіб, що мали аналогічні з ним погляди і наміри, щоб привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей які, на їхню думку, зможуть змінити життя суспільства”.

У підозрі відзначається, що діяльність групи здійснювалася з чітким розподілом функцій між її учасниками, при цьому Антоненко “поклав на себе функції організатора і керівника стійкого угруповання”.

У підозрі Антоненко разом із невідомими особами зазачений як виробник вибухового пристрою, а Дугарь нібито вела розвідку місця скоєння злочину.

У ніч на 20 липня 2016 року, згідно з документом, Антоненко і Кузьменко прибули на вулицю Івана Франка в Києві, знайшли автомобіль, на якому пересувався Шеремет, після чого “Кузьменко підійшла до даного автомобіля і прикріпила вибуховий пристрій під його днище з боку водія”.

Вранці того ж дня Юлія Кузьменко нібито повернулася на місце події, перевдяглася в спортивний костюм на території покинутого будинку й чекала, коли Шеремет (по тексту підозри прізвище часто в називному відмінку вказується як “Шеремета“) вийде з дому, сяде в автомобіль і почне рух.

“Реалізуючи свій злочинний намір, який повністю охоплювався умислом всіх учасників організованої групи, Кузьменко, дочекавшись, поки вищевказаний автомобіль від’їде на безпечну відстань від неї, дистанційно привела в дію вибуховий пристрій і підрив самого автомобіля”, – йдеться в тексті підозри.

У документі зазначено, що Антоненко, Кузьменко і Дугар “вбили Шеремета”.

Таким чином, згідно з документом поліції, Юлія Кузьменко підозрюється у злочині за ч.3 ст. 28, п.п.5, 12 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України, “а саме у вбивстві, тобто умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, скоєному способом, небезпечним для життя багатьох осіб, в складі організованої групи”.

 

 

 

 

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменка, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.
За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…” Керівник клубу ССО.

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер.
Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
На сторінці Кузьменко у Facebook вказано, що з 2003 року вона працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ – керує відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії.
Юлія Кузьменко під час Революції гідності стала волонтером ініціативи “Євромайдан-SOS”. У 2016 році отримала від президента нагороду “За гуманітарну участь в АТО”, також має волонтерську премію “Євромайдан SOS-2016”.

Адвокат Влад Добош наголошує на згоді Кузьменко пройти поліграф.

Читайте також:
Погано написана і дурно зіграна вистава, – суддя про брифінг МВС щодо справи Шеремета

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна