Аваков розповів про зачіпку в розслідуванні вбивства Шеремета, “покровителя” і міну в Антоненка

 

Убивство журналіста Павла Шеремета було складним і добре підготовленим, тому слідству довелося обробити величезний масив інформації. Були запрошені експерти ФБР, зібрано відео з 200 камер спостереження, переглянуто тисячі годин запису.

Про це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів 13 грудня на шоу “Свобода слова Савіка Шустера” на каналі “Україна”, передає сайт “Сегодня“.

“Ми збирали інформацію, списки хлопців і дівчат з відео, було зроблені 12 тисяч фото з відеостопів і звужували до якоїсь кількості”, – розповів Аваков.

За його словами, було проаналізовано 25 схожих злочинів, але ключовим випадком була невдала спроба вбивства чоловіка в місті Косів Івано-Франківської області, де була використана вибухівка на магнітах, ідентична використовуваній при підриві Шеремета.

Різниця була лише в тому, що в Косові днище автомобіля було частково пластиковим, тому магніти не втримали бомбу, і вона відвалилася. Слідчі виявили на ній сліди ДНК, що імовірно належали Віталію Грищенкові (“Буча”), раніше шість разів судимому, в тому числі у схожих справах. Такі ж сліди ДНК були і на вибуховому пристрої, що вбив Павла Шеремета.

Крім того, в обидві бомби “ріднило” те, що в них були використані елементи міни МОН-50, розповів Аваков.

Він також заявив, що під час обшуків квартир, пов’язаних з підозрюваним Андрієм Антоненком, музикантом і військовим, було виявлено напіврозібрану міну без частини тротилу.

“Дивно, коли музикант тримає вдома міну МОН-50. Наші підозри тільки посилюються”, – підкреслив міністр внутрішніх справ.

“Слідство не завершено. У нас нема повних відповідей про ініціаторів справи”, – додав Аваков.

Відповідаючи на запитання, чи можуть бути причетні до злочину представники українських або іноземних спецслужб, міністр сказав: “Так, у розмові наших підозрюваних є кілька сторінок розмов, де вони апелюють до свого покровителя, який має їх витягнути і захистити. Так, ми уважно це дивимося. Злочин підготували суперпродумано і суперточно”.

Читайте також:
“Тому що ультранаціоналісти”: слідство назвало організатора вбивства Шеремета

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменка, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…” Керівник клубу ССО.

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер.
Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
На сторінці Кузьменко у Facebook вказано, що з 2003 року вона працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ – керує відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії.
Юлія Кузьменко під час Революції гідності стала волонтером ініціативи “Євромайдан-SOS”. У 2016 році отримала від президента нагороду “За гуманітарну участь в АТО”, також має волонтерську премію “Євромайдан SOS-2016”.

Адвокат Влад Добош наголошував на згоді Кузьменко пройти поліграф.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко – у СІЗО без права застави на два місяці.

Читайте також:
Погано написана і дурно зіграна вистава, – суддя про брифінг МВС щодо справи Шеремета

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна