Справа Шеремета: суд арештував волонтерку Юлію Кузьменко

 

Печерський районний суд відправив на два місяці в СІЗО волонтерку, дитячого кардіохірурга з Охматдиту Юлію Кузьменко “Лису”, яку підозрюють у вбивстві російського журналіста Павла Шеремета. 

Як повідомляє “Новинарня“, таке рішення увечері в п’ятницю, 13 грудня, ухвалив слідчий суддя Сергій Вовк.

Суддя не зважив на півтора десятки клопотань про взяття Лиси на поруки, зокрема від відомих лікарів, як-то головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Сергій Сіромаха, народної депутатки, командира добробату “Госпітальєри” Яни Зінкевич, яка була присутня на судовому засіданні, та ін.

На початку судового засідання адвокат Юлії Кузьменко Владислав Добош заявив відвід судді Сергію Вовку, пославшись на його упереджене ставлення до фігурантів справи Шеремета.

Адвокат Добош висловив недовіру Вовку, зокрема, через відмову допитати двох свідків – директора Науково-практичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоров’я, де працює Кузьменко, та її колишнього чоловіка.

Втім, суддя Світлана Шапутько відхилила клопотання адвоката, і суддя Вовк таки взявся за матеріали прокуратури щодо Кузьменко.

Прокуратура у своєму клопотанні просила взяти підозрювану під варту на два місяці.

За даними слідства, саме Кузьменко була безпосереднім виконавцем вбивства Шеремета: вона нібито прикріпила вибуховий пристрій під автомобіль, який вибухнув, від чого журналіст загинув.

Згідно з текстом підозри, Юлія Кузьменко підозрюється у злочині за ч.3 ст. 28, п.п.5, 12 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України, “а саме у вбивстві, тобто умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, скоєному способом, небезпечним для життя багатьох осіб, в складі організованої групи”.

Велика група підтримки в залі суду при появі Кузьменко скандувала: “Юля! Юля!” На початку присутні також заспівали гімн України.

У своєму виступі в суді Юлія Кузьменко розкритикувала експертизи, за якими слідчі визначили її причетність до справи на основі візуальної схожості фігури на неякісному відео. “Навіть в ХІХ столітті система антропометрії складалася з дуже багатьох показників”, – наголосила Кузьменко.

Коментуючи іншу експертизу, яка порівняла ходу Кузьменко та зловмисниці на записах, підозрювана сказала, що хода може змінюватись, якщо людина несе щось важке.
За словами Кузьменко, вибухівка на основі міни МОН-50, яку несла вбивця Шеремета, важить близько 5 кілограмів. Тому, на думку підозрюваної, неправильно було порівнювати ходу вбивці з кадрами, де Кузьменко не несла важких сумок.

“Вчорашній день, напевно, почався звичайно. Я була на роботі, у мене було три дитини в операційній. Найнеприємніше – це зараз постфактум розуміти, що коли я ще перебувала в операційній, в цей момент уже готувався брифінг. Я вже стала вбивцею”, – сказала Кузьменко, не стримуючи емоцій. Лиса крізь сльози заявила, що слідчі звинуватили її безпідставно і зламали кар’єру після 16 років неперервної практики в дитячій кардіохірургії.

Вона зазначила, що про журналіста Шеремета вперше почула у день його вбивства.

“Я сиділа на роботі, відкрила фейсбук, прочитала, що вбили Шеремета. Я тоді ще полізла читати, хто це. Я не знаю, як закінчиться моє життя, але вчора закінчили мою кар’єру. У мене тисячі пацієнтів… Що повинні думати батьки дітей, яких я оперувала, що хірург був вбивця? Кому вони віддавали своїх дітей?”- додала вона.

У заключному слові Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції невинуватості щодо неї.

“Учора телевізор зруйнував моя життя!” – сказала волонтерка, маючи на увазі пресконференцію в МВС.

Адвокат Владислав Добош у тривалому виступі доводив, що слідчі не надали переконливих доказів та результатів експертиз, які свідчили б, що особа, зафіксована на відео з місця замаху на Шеремета, і Юлія Кузьменко – одна й та сама людина. За його словами, Юля не мала ані мотивів убивати журналіста, ані військових навичок, аби кріпити міну під його авто.

Захисник нагадав, що Юлія Кузьменко була нагороджена багатьма військовими відзнаками за волонтерську діяльність, професійними медичними відзнаками, премією Кабінету Міністрів, іншими подяками, дипломами, зокрема від Київського міського голови, УПЦ Київського патріархату тощо.

Після перебування в нарадчій кімнаті, суддя Сергій Вовк ухвалив: клопотання прокуратури про два місяці арешту без права внесення застави (до 8 лютого 2020 року) – задовольнити.

Присутні в залі кричали “Юлі – волю!”, “Ганьба!” тощо.

Адвокат Добош заявив про намір подавати апеляцію.

Після Кузьменко той самий суддя Сергій Вовк має обрати запобіжний захід Андрію Антоненку, якого слідство називає імовірним організатором підриву авто з Шереметом.
У судовому засіданні щодо Артеменка Печерський суд також відмовив у відводі Вовка.

Читайте також:
“Тому що ультранаціоналісти”: слідство назвало організатора вбивства Шеремета

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменка, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…” Керівник клубу ССО.

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер.
Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
На сторінці Кузьменко у Facebook вказано, що з 2003 року вона працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ – керує відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії.
Юлія Кузьменко під час Революції гідності стала волонтером ініціативи “Євромайдан-SOS”. У 2016 році отримала від президента нагороду “За гуманітарну участь в АТО”, також має волонтерську премію “Євромайдан SOS-2016”.

Адвокат Влад Добош наголошував на згоді Кузьменко пройти поліграф.

Раніше на засіданні 13 грудня суддя Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт.

Читайте також:
Погано написана і дурно зіграна вистава, – суддя про брифінг МВС щодо справи Шеремета

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна