Справа Шеремета: суд залишив під вартою військового ССО ЗСУ Антоненка

 

Підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета у Києві у 2016 році музиканта, військовослужбовця Сил спецоперацій ЗСУ Андрія Антоненка залишили під арештом до 8 лютого.

Як передає “Новинарня“, апеляцію захисту відхилили, таке рішення Київський апеляційний суд ухвалив на засіданні в п’ятницю, 10 січня.

Під час засідання захист Антоненка заявляв про те, що докази, ймовірно, є фейковими.

Адвокат відзначив, що в одній з експертиз було встановлено зріст підозрюваного, який потрапив на камеру спостереження. За словами захисника, зріст Антоненка не відповідає вказаній цифрі. Також він додав, що музикант не кульгає і не кульгав, як про це стверджує прокуратура нібито про доказову прикмету.

Прокурор заявив протилежне, а також пригадав про зв’язки музиканта з ще однією підозрюваною – Юлією Кузьменко, міну, знайдену у його квартирі, “той самий” гексоген та “принти” на одязі чоловіка.

Сам Антоненко знову озвучив версію про те, що його затримання – це “справа рук Кремля та ФСБ РФ”. Він додав, що останнім часом почав хвилюватися про безпеку своїх рідних.

Взяти на поруки Антоненка зголосилися чимало людей, проте суд відхилив апеляцію та залишив чоловіка під вартою до 8 лютого. У залі суду рішення зустріли криками “Ганьба!”.

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

20 грудня під час розгляду апеляційної скарги Кузьменко засідання в Апеляційному суді Києва не відбулося через неявку прокурора. Підозрювана відмовилася залишати залу суду без розгляду апеляції. Поліція почала застосовувати до Кузьменко силу, через це в суді сталися сутички силовиків із прибічниками Юлії.

Кілька десятків бійців поліції спецпризначення в спецобладунках та шоломах витискали людей із приміщення. Під час штурму суду постраждав екскомбат “Київської Русі” Янченко.

23 грудня Київський апеляційний не задовольнив клопотання захисту та не змінив міру запобіжного заходу для фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера”. Він залишається у СІЗО.

24 грудня Київський апеляційний суд залишив у силі міру запобіжного заходу й для Юлії Кузьменко: вона залишається у слідчому ізоляторі.

2 січня 2020 року на столичних вулицях Івана Франка, В’ячеслава Липинського та Бульварно-Кудрявській провели слідчий експеримент у справі вбивства журналіста Павла Шеремета за участі підозрюваної лікарки й волонтерки Юлії Кузьменко.

Читайте також:
Справа Шеремета: у Апеляційному суді заявили про втручання у правосуддя адвоката Кузьменко

“Бійцям, які свідчать за Яну Дугарь, уже надходять погрози”. Репортаж із зали суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна