“Бійцям, які свідчать за Яну Дугарь, уже надходять погрози”. Репортаж із зали суду

 

автор: Олена Максименко
фото автора

У середу, 8 січня, в Апеляційному суді Києва відбулося одразу два засідання в горезвісній “справі Шеремета”. Точніше, по факту, відбулося одне – щодо запобіжного заходу підозрюваній Яні Дугарь, медсестрі 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ, яка, за версією МВС, могла бути “розвідницею” перед закладанням вибухівки під авто.
Її залишили під домашнім арештом ще на місяць – до 8 лютого, однак дозволили жити у зйомній квартирі в Києві замість Новомосковська Дніпропетровської області.

Сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера” в суд з ізолятора не привезли, а захист заявив, що через відеозв’язок адвокатам буде важко захищати свого клієнта. Тож засідання щодо запобіжного для Ріффа перенесли на 10 січня.

Суд по скайпу щодо Антоненка так і не відбувся

До 35-ти і ширше

На підході до будівлі суду – вже традиційний натовп. Пробитися в залу, де призначене засідання – цілий квест, що вимагає неабиякої спритності, сили й витримки.

Групу “вільних слухачів” становлять прибічники підозрюваних – військові, волонтери, журналісти, громадські активісти, всі здебільшого знайомі між собою з попередніх судів, акцій або ж лінії фронту. Повсякчас лунає: “Як на Майдані” та “Де б ми ще зустрілися”.

Представники суду говорять про обмеження числа присутніх до 25-ти, потім – 35 осіб. У залу пробивається явно більше, але ще більше людей із групи підтримки лишаються в коридорі.

Напис на лаві в зоні ізоляції підсудних свідчить про те, що тут свого часу побували бійці “Торнадо”.

Серед тих, хто готовий був узяти на поруки Яну Дугарь – нинішня народна депутатка, командир батальйону “Госпітальєри” УДА Яна Зінкевич, екснардеп, волонтерка Оксана Корчинська, а також Олександр Гагаєв, віцепрезидент Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова (ПДМШ). Останній наголошує – він є кавалером ордену “За мужність”, та в разі відмови віддати дівчину на поруки вимагає надати письмове обґрунтування.

Поручителі – Оксана Корчинська і нардеп Яна Зінкевич (праворуч)

Тут же – обнімається з Дугарь і волонтерка Маруся Звіробій, яка фігурувала в презентації МВС як “доказ вини” групи Ріффмайстера.

Захисник Яни Дугарь відмовляється давати брифінг у залі суду, адже там присутні найманці проросійського блогера Шарія – після попереднього інциденту ті прийшли до суду з особистою охороною. Тож спілкування з адвокатом відбувається вужчим колом в одному з коридорів приміщення суду.

Алібі, яке ігнорує суд

Захист Дугарь наголошує: тоді, коли був убитий Павло Шеремет (20 липня 2016 року), на Донеччині тривали тяжкі бої – це простежується навіть з офіційних зведень АТО, і медики в 66-му шпиталі в Покровську працювали, не відлучаючись. Саме там у той час служила Яна.

Сама дівчина говорить, що тоді їй іноді не випадало поспати взагалі, а якщо й спала, то з рацією в руці. Вона не покидала військової частини ані на день.

Прокурор Сергій Зузак натомість вважає, що Яна мала можливість відлучатися з частини без контролю керівництва.

Адвокат Віталій Коломієць у свою чергу стверджує про алібі: “У нас із військової частини є всі довідки необхідні, по датах, по всьому є. Це і військовий квиток, і довідка про перебування в зоні АТО”.

“Ми допитали декількох медсестер, декількох бійців. Частина відмовляється свідчити – ті, хто служать, кажуть: «Та ні, нащо нам ці проблеми!» Кого ми вже опитали, до тих поліція приїжджає, вручають їм повістки, кажуть: «Ви краще не лізьте в цю справу!» Перша інстанція суду не взяла це до уваги”, – розповідає адвокат.

Захисники заявляють: 13 січня знову подаватимуть клопотання про зміну запобіжного заходу. Спрогнозувати щось важко, однак обіцяють докласти максимум зусиль для звільнення Яни.

Яна Дугарь з адвокатами

За словами Яни Дугарь, рішення суду про запобіжний захід для неї було відоме заздалегідь.

“Коли мене везли зі Львова сюди до Києва, слідчі, які мене везли, сказали: «Не переживай, тобі оберуть запобіжний захід у вигляді домашнього арешту»”, – зазначає дівчина.

Хоча захисники запевняють, що це абсолютний нонсенс – адже за частиною другою статті 115, за якою обвинувачують Яну, передбачено довічне позбавлення волі, і в таких випадках підозрюваного неодмінно беруть під варту.

Читайте також:
Адвокат підозрюваної у “справі Шеремета” Яни Дугарь: Зеленського підставили цією справою. Або це змова

Захист подав заяву про злочин

Докази, які наводить слідство проти “розвідниці” Дугарь, тріщать по швах. Це і татуювання, котрого нема в дівчини із відеозапису (у Яни – є), і документи та свідчення про відсутність Яни в Києві під час скоєння злочину, і вирвані з контексту телефонні розмови, і багато іншого.

“З Антоненком я й до сьогодні не знайома взагалі. З Юлею Кузьменко я познайомилася в кінці вересня, із Грищенками – влітку 2019 року”, – стверджує Яна, хоча поліція і прокуратура наполягають на іншому.

“Татуювання – це елемент їхньої так званої портретної експертизи, – коментує адвокат Коломієць. – Що роблять слідчі? Беруть окреме фото Яни з фейсбуку. Одна фотографія в справу іде, вони показували її на брифінгу; наступна фотографія – де її тату видно, вони її не беруть!

Коли показують журналістам на загал, обличчя Яни заретушовують біля тої великої фотографії випадкової дівчини. Передивіться брифінг – очевидні ознаки маніпуляції! Заповільнене відео; розказують про купу камер – фотографування інших немає; розказують, що Антоненко винен, бо він там живе і добре орієнтується на місцевості – навіщо тоді розвідник?! І купа ось таких моментів!

Дають експертизу, а експертиза – повна, вибачте, невідповідність ні по формальній логіці, ні по дотриманню методики, не доказ!

Ми з цього приводу подали заяву в ДБР щодо незаконного притягнення завідомо невинної особи до відповідальності зі штучним створенням доказів обвинувачення. Такий злочин передбачає кримінальну відповідальність до 10 років позбавлення волі, і ми будемо на цьому наполягати”, – наголошує захисник.

Яна Дугарь

Окремий тонкий момент, на якому наголошує захист: за даними слідства, біля місця загибелі Шеремета була розміщена 221 камера спостереження. Однак якщо хтось ходив і фотографував ці відеокамери (а це закидають Яні Дугарь), то де фотографії хоч би кількох інших камер? Цього немає. Слідчі показують шість відео лише з двох камер.

Адвокати обіцяють невдовзі опублікувати ще більш детальну інформацію, що розбиває обвинувачення їхньої підзахисної і викриває “робоче недбальство” слідства, яке знайшло “крайню” – сироту.

“На жаль, це суд не про Яну, не про Юлю, не про Андрія, – переконаний адвокат Віталій Коломієць. –

Це суд про сам суд – чи є в Україні інституція, яка може цю функцію виконувати, чи це просто чиновники в мантіях?

Це велика біда України. Священники, які носять такі самі ряси, відчувають покликання до професії. Судді, на жаль, поки цього не відчувають”.

* * *

Емоції Яни Дугарь (праворуч)

Обвинувачена сторона сприймає рішення суду про переведення Дугарь під домашній арешт у столицю як маленький, але успіх.

Яна обіймається з друзями, настрій у неї завзятий. Те, що житиме тепер у Києві, її радує.

Зустрінемося на наступному суді.

Читайте також:
Справа Шеремета: дружина і мати Антоненка звернулися до Авакова

Нагадаємо:

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

23 грудня Київський апеляційний не задовольнив клопотання захисту та не змінив міру запобіжного заходу для фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера”. Він залишається у СІЗО.

24 грудня Київський апеляційний суд залишив у силі міру запобіжного заходу й для Юлії Кузьменко: вона залишається у слідчому ізоляторі.

Читайте також:
Аваков не впевнений щодо оголошених підозр у справі Шеремета, – Тейлор

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.