Справа Шеремета: суд змінив місце домашнього арешту для військової медсестри Дугарь

 

Апеляційний суд змінив місце домашнього арешту для медсестри 25-ї повітрянодесантної бригади ДШВ ЗСУ Яни Дугарь, підозрюваній у справі про вбивство влітку 2016 року журналіста Павла Шеремета.

Як повідомляє “Новинарня“, таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду в середу, 8 січня.

Адвокати Дугарь заявили, що вважають ухвалу про її цілодобовий домашній арешт в Новомосковську Дніпропетровської області незаконною, оскільки судом не були взяті до уваги їхні доводи, не надано оцінку обґрунтованості підозри та не розглянуто можливості обрання іншого запобіжного заходу.

Як передає “УНІАН”, захисники зазначили, що клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу не містить обґрунтування потреби саме в цілодобовому домашньому арешті на 60 діб.

Крім того, адвокати вважають, що під час обрання запобіжного заходу суддя не врахував, що Дугарь проживає в орендованій квартирі в Києві, про що захисники неодноразово наголошували під час судового засідання та надали договір оренди.

“Окрім того, судом проігноровано той факт, що підозрювана, маючи відповідний договір оренди, проживає в місті Києві та зобов’язана перебувати під домашнім арештом у Новомосковську Дніпропетровської області. При тому, що орган досудового розслідування у вказаній справі знаходиться в Києві, а тому для проведення подальших процесуальних дій Дугарь необхідно з’являтись до Києва”, – йдеться в апеляції захисників.

Під час засідання головуючий суддя зачитала імена осіб, які готові взяти Дугарь на поруки, серед них народні депутати різних скликань (члени фракції “Європейська солідарність” Яна Зінкевич, Микола Величкович, Михайло Бондар у Верховній Раді IX скликання, а також народний депутат VIII скликання Оксана Корчинська), військовослужбовці та інші – всього 11 осіб.

Вислухавши сторони, колегія ухвалила рішення апеляцію захисників Дугарь задовольнити частково, а ухвалу Печерського районного суду Києва про обрання їй запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту із забороною залишати місце проживання в смт Новомосковськ Дніпропетровської області до 8 лютого скасувати та постановити нову – застосувати відносно Дугарь цілодобовий домашній арешт із забороною залишати місце проживання у Києві за адресою орендованої квартири до 8 лютого та покласти на неї обов’язки прибувати до слідчого за викликом, утриматись від спілкування зі свідками та підозрюваними по справі.

Таке судове рішення присутні у залі зустріли вигуками “Ганьба”.

Розгляд апеляційної скарги захисників іншого підозрюваного, Андрія Атоненнка, перенесли на 10 січня. 

Читайте також:
Адвокат підозрюваної у “справі Шеремета” Яни Дугарь: Зеленського підставили цією справою. Або це змова

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

23 грудня Київський апеляційний не задовольнив клопотання захисту та не змінив міру запобіжного заходу для фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера”. Він залишається у СІЗО.

24 грудня Київський апеляційний суд залишив у силі міру запобіжного заходу й для Юлії Кузьменко: вона залишається у слідчому ізоляторі.

Читайте також:
Аваков не впевнений щодо оголошених підозр у справі Шеремета, – Тейлор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна