Від 2 до 11. Суд оголосив вироки екс-бійцям “Торнадо”

 

Оболонський районний суд Києва виніс вирок 12 колишнім бійцям розформованої спецроти “Торнадо” ГУ МВС України в Луганській області за скоєння злочинів під час виконання службових обов’язків проти мирного населення в зоні АТО.

Як передає УНІАН, вироки ввечері 7 квітня оголосила колегія під головуванням судді Владислава Дев’ятка.

Відповідно до рішення суду екс-командира роти “Торнадо” Руслана Онищенка засуджено до 11 років позбавлення волі, його колишнього заступника Миколу Цукура – до 9 років, Данила Ляшука – до 10 років. Їх позбавлено спеціальних поліцейських звань.

Іллю Холода засуджено до 9,5 років позбавлення волі, Максима Глібова, Микиту Куща та Бориса Кульчука – до 9, Анатолія Пломадялу – до 8.

Андрія Демчука суд звільнив від відбування покарання з випробувальним терміном на 2 роки, одночасно йому змінено арешт на домашній арешт до дня набуття чинності вироку.

Микита Свиридовський та Роман Іваш засуджені до умовного терміну покарання на 2 роки, їм так само змінено запобіжний захід на домашній арешт.

Юрій Шевченко, який раніше співпрацював зі слідством і частково визнав свою провину, звільнений від відбування покарання з випробувальним умовним терміном на 3 роки.

За рішенням суду з обвинувачених стягнуто 7750 грн. судових в витрат з кожного.

Вирок суду може бути оскаржений в апеляційному порядку впродовж 10 діб з дня отримання.

Раніше цього дня підсудні зі спецпідрозділу “Торнадо” відмовилися слухати вирок суду Києва і попросили доставити їх назад у Лук’янівське СІЗО, що було виконано. Вирок було оголошено за їх відсутності.

Як писала “Новинарня“, 17 червня 2015 року суд заарештував групу бійців роти “Торнадо” ГУ МВС України в Луганській області за підозрою у скоєнні низки тяжких злочинів.
Прокуратурою встановлено, що командир роти Руслан Онищенко у період з січня до середини березня 2015 року створив злочинну організацію з числа підлеглих.

Прокуратура просила дати командирам “Торнадо” 15 років ув’язнення.

Підсудних обвинувачували у викраденні людей у зоні АТО, тортурах, сексуальному насиллі тощо. Через присутність у справі сцен зґвалтувань та потерпілих частина процесу була закрита.

обвинувачені бійці “Торнадо” в суді

Сторона “Торнадо” обвинувачення відкидає, підкреслюючи, що кримінальні справи проти бійців роти з’явилися після того, як добробатівці почали зупиняти потяги з контрабандним вугіллям, металом і лісом, що курсують через лінію розмежування. Свідчення свідків вони називають сфальшованими, а потерпілих – сепаратистами.

Адвокат Володимир Якимов висловив переконання, що “справедливого вироку не буде”, і виявив готовність подавати апеляцію.

Нагадаємо, судові засідання у справі “Торнадо” влітку 2016 року в Оболонському райсуді супроводжувалися сутичками мітингувальників із поліцією й Нацгвардією.
Тоді суд охороняла майже тисяча силовиків.
Підсудні, перебуваючи в клітці, на знак протесу поливали прокурорів сечею.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна