Справа Шеремета: у Апеляційному суді заявили про втручання у правосуддя адвоката Кузьменко

 

Апеляційний суд Києва заявив про втручання у правосуддя адвоката Юлії Кузьменко, яка є підозрюваною у справі убивства журналіста Павла Шеремета.

Як передає “Новинарня“, відповідну інформацію оприлюднили на сайті Судової влади у четвер, 9 січня.

У повідомленні йдеться, що адвокат підозрюваної відмовився залишати судове засідання, яке було перенесене через відсутність прокурора.

“Під час судового засідання 20 грудня 2019 року при обговоренні питання щодо можливості продовження апеляційного розгляду без участі прокурора та надходження перед судовим засіданням матеріалів судового провадження, з якими колегія суддів не ознайомлена, адвокат повідомив, що у разі відкладення судового засідання на іншу дату, він не покине залу судового засідання, та у ствердній формі висловився, що відкладення судового засідання за жодних умов не відбудеться”, – зазначають у суді.

У заяві вказується, що рішення адвоката підтримали інші присутні в залі засідань.

В Апеляційному суді міста Києва вважають, що дії адвоката призвели до перешкоджання здійсненню апеляційного розгляду інших призначених до розгляду в зазначеному залі суду проваджень. Крім того, було пошкоджено майно Київського апеляційного суду, зокрема меблі й технічні пристрої.

Присутні в залі судового засідання особи разом з адвокатом протягом понад п’яти годин поспіль блокували приміщення залу, не погоджувалися на пропозицію залишити залу у зв’язку із закінченням судового засідання, внаслідок чого були викликані працівники правоохоронних органів.

У суді вважають, що адвокат використав засоби й методи, які суперечать чинному законодавству, з метою дискредитації суду та здійснення незаконного впливу на суддів.

Нагадаємо, 20 грудня під час розгляду апеляційної скарги хірургині й волонтерки Юлії Кузьменко засідання в Апеляційному суді Києва не відбулося через неявку прокурора. Підозрювана відмовилася залишати залу суду без розгляду апеляції. Поліція почала застосовувати до Кузьменко силу, через це в суді сталися сутички силовиків із прибічниками Юлії. Кілька десятків бійців поліції спецпризначення в спецобладунках та шоломах витискали людей із приміщення. Під час штурму суду постраждав екскомбат “Київської Русі” Янченко.

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

23 грудня Київський апеляційний не задовольнив клопотання захисту та не змінив міру запобіжного заходу для фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета сержанта ССО ЗСУ Андрія Антоненка “Ріффмастера”. Він залишається у СІЗО.

24 грудня Київський апеляційний суд залишив у силі міру запобіжного заходу й для Юлії Кузьменко: вона залишається у слідчому ізоляторі.

2 січня 2020 року на столичних вулицях Івана-Франка, В’ячеслава Липинського та Бульварно-Кудрявській провели слідчий експеримент у справі вбивства журналіста Павла Шеремета за участі підозрюваної лікарки й волонтерки Юлії Кузьменко.

Читайте також:
“Бійцям, які свідчать за Яну Дугарь, уже надходять погрози”. Репортаж із зали суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна