Синод Вселенського патріархату почав затверджувати текст томосу для України

 

У вівторок, 27 листопада, в Стамбулі на Фанарі почався синод Вселенського патріархату, який, як очікується, затвердить текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та визначить дату проведення об’єднавчого собору в Україні.

Про це повідомляє “Укрінформ” та джерела “Новинарні” в адміністрації президента.

“Цей процес – обговорення тексту томосу – є звичною процедурою. Він відбувається без особливого розголосу та уваги. Окрім того, на синоді будуть розглядати інші питання, не пов’язані з Україною”, – прокоментували у прес-службі Вселенського патріархату.

Синод засідатиме три дні.

Радник президента, керівник Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, який веде питання томосу, 27-29 листопада перебуває в Стамбулі та консультує синодалів з української церковної тематики.

За його словами, Святий і Священний Синод Вселенського патріархату до 29 листопада затвердить текст томосу, який передадуть обраному в Києві предстоятелю автокефальної церкви.
Про це Павленко 27 листопада написав у “Фейсбуці”

“Обраний предстоятель власне і отримає томос”, – написав Павленко.

Він додав, що жодних відкладень чи затягувань не передбачається.

Павленко зазначив, що всі офіційні коментарі будуть після завершення синоду, і наразі “гарячих” новин не передбачається.

“Синод розгляне текст томосу про автокефалію Української Православної Церкви, визначить дату собору в Україні для обрання предстоятеля. Обраний предстоятель власне і отримає томос.
Жодних відкладень чи затягувань Матір-Церква не передбачає.
Найголовніше: йдеться про створення незалежної церкви, повноправної автокефалії, рівної іншим 14 помісним церквам. Наближаємось до мети”, – написав Ростислав Павленко.

Водночас програма ТСН каналу “1+1” з посиланням на коментар Павленка повідомила зі Стамбула, що обраний глава Помісної церкви приїде до Стамбула, співслужитиме із Вселенським патріархом Варфоломієм та отримає томос орієнтовно в січні 2019 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що об’єднавчий собор пройде в грудні.

Читайте також:
До томосу: Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом.
ВІДЕО

УПЦ КП озвучила бачення нової дати Різдва у зв’язку з томосом

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом,
— представник Константинополя

Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка
в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна