До томосу: Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом. ВІДЕО

 

Президент України Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

“Сьогодні історичний день. Ми уклали угоду про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом, яку разом з Його Всесвятістю ми щойно підписали”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці президента.

“Від імені українського народу дуже дякую Його Всесвятості і Синоду [Константинопольського патріархату] за дуже важливе і мудре рішення. Ця угода завершує процес, щоб надання Томосу відбулося за всіма канонами православної церкви”, – сказано в повідомленні від імені Порошенка.

“Вітаю всіх з підписанням угоди про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом”, – додав президент.

Як передає “Новинарня“, патріарх Варфоломій у своєму виступі подякував Петрові Порошенку за візит, за “прекрасний Андріївський храм, який ви нам передали в Києві, щоб було постійне представництво Матері-Церкви в столиці України”.

“Молюся до Господа, щоб невдовзі я знову відвідав вашу прекрасну і гостинну країну”, – додав він.

“Відчуваю, що сьогодні настав історичний момент, що ми переживаємо цей день не лише для наших двосторонніх зв’язків, а й також для усього православ’я”, − наголосив Вселенський патріарх.

Він також підкреслив, що “це є виключне право Матері-Церкви − дарувати автокефалію, коли вона вважає за доцільне, коли всі умови готові для цього процесу”.

Підписана 3 листопада угода про співпрацю у створенні незалежної православної церкви в Україні передбачає, зокрема, що Вселенський патріарх надає томос і вручає його обраному на Соборі предстоятелю об’єднаної Української православної церкви.

За словами Петра Порошенка, цей документ “створює всі умови для того, щоб процес підготовки до [об’єднавчого] Собору, процес надання томосу був приведений у абсолютно чітку відповідність до канонів православної Церкви”.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом, — представник Константинополя

Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна