Парламент передав Андріївську церкву в постійне користування Вселенському патріархату

 

Верховна Рада ухвалила закон про передачу Андріївської церкви в Києві у постійне користування Вселенському патріархату, що де-факто є частиною плану з надання церкві України томосу про автокефалію.
Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні в четвер, 18 жовтня, законопроект №9208 “Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника “Софія Київська” підтримали 237 народних депутатів.

Проект розглядали за скороченою процедурою, голосували “за основу та в цілому”.

Парламент мусив один раз повертатися до розгляду через брак голосів.

В основному “за” голосували фракції Блоку Порошенка (107 депутатів), “Народний фронт” (64), позафракційні (31, зокрема ВО “Свобода”), “Самопоміч” (14), “Батьківщина” (11, включно з Юлією Тимошенко).
Переважно не підтримали проект “Опоблок” (0), “Відродження” (1), Радикальна партія Ляшка (3, Вітко, Корчинська, Шухевич), “Воля народу” (6).

Серед позафракційних закон не підтримали зокрема депутати Литвин і Деркач.

При цьому лідер РПЛ Олег Ляшко пояснив неголосування тим, що президент Порошенко вибудовує на цьому свій рейтинг, замість того щоб вирішувати економічні проблеми.

Як повідомляла “Новинарня“, до весни 2015 року Андріївська церква була в користуванні Української автокефальної православної церкви. Згодом договір оренди закінчився, храм почали оновлювати.

Митрополит УАПЦ Макарій розповідав: “Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в помісну православну церкву, то ми згідні, бо я не можу не бути послідовним. Коли я поминаю [Вселенського] патріарха і йду назустріч, то треба жертвувати один кафедральний собор, і ми тим жертвуємо”.
“Я поставив перед президентом питання: ми віддаємо єдиний кафедральний собор, а нам повинні щось взамін дати. Подивимося, чи так буде”, – додав предстоятель УАПЦ.

Законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату подав президент Петро Порошенко, він з’явився на сайті парламенту лише 17 жовтня.

У документі зазначається, що держава намагається всебічно надавати підтримку, в межах чинного законодавства, процесові створення в Україні помісної церкви та допомагає створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату.

Як заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій, ухвалення закону – “це відновлення історичної практики ставропігії [Константинопольського патріархату] в Україні”.

Закон встановлює, що Андріївська церква Національного заповідника “Софія Київська” (м. Київ, Андріївський узвіз, 23), “яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій”.

“Використання Андріївської церкви Вселенським Патріархатом здійснюється з додержанням законодавства про охорону культурної спадщини.
Особливості передачі Андріївської церкви в безоплатне постійне користування та умови її використання встановлюються Законом України “Про свободу совісті та релігійні організації”, – сказано в документі.

Закон України “Про свободу совісті та релігійні організації” доповнено статтею такого змісту:
“Стаття 17-1. Особливості передачі у користування визначного об’єкта культурної спадщини, пам’ятки архітектури національного значення, культової споруди – Андріївської церкви Національного заповідника “Софія Київська”.
Передача в постійне користування культової споруди Андріївської церкви Національного заповідника “Софія Київська” здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України в порядку, визначеному законодавством з урахуванням особливостей, установлених цією статтею та окремим законом.
Культова споруда, що є державною власністю, яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, – Андріївська церква Національного заповідника “Софія Київська”, може надаватися в постійне безоплатне користування для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій у порядку, визначеному цією статтею.
Передача Андріївської церкви Національного заповідника “Софія Київська” у постійне користування не тягне за собою виключення її з переліку об’єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника “Софія Київська”.
Договір про надання у постійне користування культової споруди Андріївської церкви Національного заповідника “Софія Київська” має містити такі істотні умови: найменування культової споруди як об’єкта державної власності, як пам’ятки культурної спадщини національного значення, умови та режим використання, збереження, охорони та утримання в належному стані пам’ятки національного значення, доступу до такої пам’ятки відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини, інші умови відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини”.

Кабінету Міністрів України в місячний строк з дня набрання чинності цим Законом слід: “забезпечити здійснення відповідно до законодавства та з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, передачу у постійне безоплатне користування культової споруди, визначного об’єкта культурної спадщини, пам’ятки архітектури національного значення – Андріївської церкви Національного заповідника “Софія Київська” (м. Київ, Андріївський узвіз, 23); привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом”.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Читайте також:
Митрополит Макарій розповів про суперечки з Філаретом щодо Собору

Комунальники Києва силою прибрали з Андріївського узвозу торгові МАФи.
ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна