“Вишкіл капітанів” оновився: всебічне забезпечення бою, “Дельта”, “Кропива”, навчені і мотивовані люди. ВІДЕО

Розпочав роботу оновлений Вишкіл капітанів, започаткований Силами Територіальної оборони ЗСУ. Тепер він став курсом професійної військової освіти “Командний курс тактичного рівня L-1C “Вишкіл капітанів” у структурі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ).

Упродовж трьох місяців навчальний курс пройдуть 76 офіцерів, переважно з Сил ТрО. Командири рот, взводів, офіцери штабів батальйонів, командири батальйонів та заступники комбатів вивчатимуть процедури планування бою, ділитимуться бойовим досвідом і розвиватимуть лідерські навички.

“Зброя і техніка на полі бою є дуже важливими, але ще важливіше — це навчені і мотивовані люди, які зможуть її ефективно застосовувати. Підготовлені командири, які знатимуть, як планувати бій, як управляти підрозділом, і що важливо – які будуть лідерами, прикладом для своїх підлеглих, зможуть зробити наше військо сильнішим та ефективнішим”, — наголошує директор курсу “Вишкіл капітанів” Андрій Холодніцький.

Вишкіл капітанів був створений у Силах тероборони 2022 року. Його розробили на основі стандартів планування виконання бойових завдань у країнах НАТО з урахуванням новітнього досвіду ведення бойових дій в російсько-українській війні.

В освітній програмі враховано бойовий досвід підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ, отриманий під час широкомасштабного вторгнення Росії на територію України, та процедури, які застосовують у збройних силах країн-членів НАТО — процедури планування бою (TLP, Troop Leading Procedures) і військовий процес ухвалення рішень (MDMP, Military Decision Making Process). Усі інструктори мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії.

Цього року, уже в межах курсу професійної військової освіти у ВІКНУ, програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

“Вишкіл капітанів вийшов на вищий рівень. В оновленому курсі додані дисципліни з всебічного забезпечення бою, удосконалено навчальні кейси для планування бою з урахування вивчення та впровадження досвіду. Також більше часу буде приділено вивченню програмного комплексу “Кропива” та системи ситуаційної обізнаності “Дельта”. Після завершення навчання випускники отримають військову спеціальність “Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів”, — каже академічний директор курсу “Вишкіл капітанів” Ігор Степанченко.

ВІКНУ і Фонд компетентної допомоги армії “Повернись живим” об’єднали зусилля в реалізації “Вишколу капітанів”. Фонд залучатиме кошти благодійників, створюватиме умови для навчання і проживання слухачів.

“Вишкіл має висококваліфікованих інструкторів і адаптовану до реальних бойових дій програму, яка опирається на потрібні у сучасній війні рішення. Якщо ротні, сержанти, офіцери бойового управління батальйонів гарно підготовлені — підрозділ виконує задачі, лінія фронту тримається. Тому треба вкладатися у навчання. І Фонд готовий це робити”, — говорить директор Фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

Фото: ФБ Вишкіл капітанів

Нагадаємо, у 2022-2023 роках Вишкіл капітанів пройшли понад пів тисячі офіцерів. Окрім військовослужбовців Сил територіальної оборони ЗСУ, курс закінчили 29 представників Національної гвардії України та 8 представників Десантно-штурмових військ ЗСУ.

джерело: пресслужба Сил ТрО / Вишкіл капітанів

Читайте також:
У Силах ТрО завершився вишкіл командирів підрозділів ударних БпАК


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.