“Зброя важлива, але головне — люди”. У Силах ТрО ЗСУ завершився п’ятий “Вишкіл капітанів”: за рік їх підготували майже пів тисячі

У Силах Територіальної оборони ЗСУ завершився п’ятий “Вишкіл капітанів”: після двомісячного навчання підготовлені офіцери поїхали у свої підрозділи, щоб ефективно виконувати бойові завдання та берегти життя своїх бійців.

Про це 3 жовтня повідомляє пресслужба Сил ТрО.

За рік курс підготовки “Вишкіл капітанів” пройшли 468 офіцерів. І це не лише військовослужбовці Тероборони, а й 29 нацгвардійців та 8 представників Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Навчання триває вісім тижнів, впродовж яких командири рот, взводів та офіцери штабів батальйонів з усіх регіонів України вивчають процедури планування бою, військовий процес ухвалення рішень, діляться бойовим досвідом і розвивають свої лідерські навички.

Курс “Вишкіл капітанів” розроблено на основі стандартів планування виконання бойових завдань у країнах НАТО з урахування новітнього досвіду ведення бойових дій в російсько-українській війні. Інструктори мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії.

“Зброя і техніка дуже важливі, але ще важливіше — це навчені й мотивовані люди.

Спроможні командири, військові лідери можуть згуртувати підрозділ, зробити його ефективним. Вони бережуть своїх бійців і добре воюють.

За рік ми підготували майже пів тисячі командирів. Характер війни змінюється, тож ми удосконалюємо програму “Вишколу капітанів” після кожного випуску. Наша мета — якісне і спроможне військове лідерство. Ми відкриті до співпраці з іншими родами та видами військ”, — наголосив Командувач Сил ТрО ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра.

Курс відбувається за підтримки фонду компетентної допомоги армії “Повернись живим”, а також партнерів-благодійників: ІТ-компанії Genesis, мультипродуктової IT-компанії SKELAR, Headway, аppflame, AMO та Universe.

Фото: пресслужба ТрО ЗСУ

“Вишкіл капітанів — один із найефективніших і найсинергетичніших навчальних проєктів Фонду “Повернись живим”. Курс, започаткований Командуванням Сил територіальної оборони ЗСУ разом із нами за підтримки бізнесу — це унікальне поєднання необхідних знань і навичок для командирів рот і офіцерів бойового управління батальйонів із передовими західними практиками.

Тут вдалося поєднати те, що потрібно для війни, з базисом, який має знати командир, відкинувши радянські рудименти, зайве або вторинне.

Проєкт дає максимальний ефект з точки зору вкладених коштів і отриманого результату. В умовах війни ми не можемо дозволити собі готувати людей місяцями або роками. Програма “Вишколу капітанів” — це про “тут і зараз”, але якісно”, — наголосив директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

“Головним завданням проєкту “Вишкіл капітанів” є виховання командирів нового зразка — вмотивованих, гуманних, кмітливих. Тих, хто здатен мислити критично та грамотно планувати бій. Для мене — це, з точки зору результату, найважливіший проєкт допомоги Україні серед усіх, які реалізує Genesis та партнери.

Один командир керує в середньому ротою зі ста людей. Отже, навчання матиме якісний вплив на десятки тисяч військових. Зараз проєкт розширюється й на інші роди військ. Вірю, що ця ініціатива довгостроково стане поштовхом до якісних змін військової освіти в Україні”, — коментує CEO Genesis Володимир Многолєтній.

Читайте також:
“Втрачай 100 метрів території, але збережи людей. Щоб було кому звільнити ще 200 метрів”. Моральний кодекс командира роти Романа Кулика в обороні й наступі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.