УАПЦ “жертвує” єдиний кафедральний собор Константинополю

оновлено

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) заявляє, що УАПЦ жертвує Андріївську церкву Константинополю.
Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу ZIK.

За словами митрополита Макарія, він ставиться нормально до передачі церкви, бо “ми поминаємо Вселенського патріарха… ми повинні коритися рішенню і бажанню його святості”.

Предстоятель УАПЦ зазначив, що з ним радилися стосовно передачі церкви.

“Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в помісну православну церкву, то ми згідні, бо я не можу не бути послідовним. Коли я поминаю [Вселенського] патріарха і йду назустріч, то треба жертвувати один кафедральний собор, і ми тим жертвуємо”, — сказав митрополит Макарій і додав, що й УАПЦ повинна щось отримати натомість.

“Я поставив перед президентом питання: ми віддаємо єдиний кафедральний собор, а нам повинні щось взамін дати. Подивимося, чи так буде”, — сподівається він.

ОНОВЛЕНО. Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника “Софія Київська”.
Відповідний проект закону №9208 з’явився на сайті парламенту 17 жовтня.

У документі зазначається, що держава намагається всебічно надавати підтримку, в межах чинного законодавства, процесові створення в Україні помісної церкви та допомагає створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату.

“Враховуючи вищезазначене, вбачається доцільним надати у постійне  користування Вселенського патріархату Андріївську церкву Національного заповідника “Софія Київська” – пам’ятку національної культурної спадщини  України XVIII ст”, – сказано в документі.

Зазначається, що передача саме цієї культової споруди, яка перебуває у власності держави, матиме унікальне як практично-церковне, так і символічно-духовне значення.

Наразі документ переданий для розгляду парламентському комітету з питань культури і духовності.

Як відомо, до весни 2015 року Андріївська церква була у підпорядкуванні Української автокефальної церкви. Згодом договір аренди закінчився і собор почали оновлювати. Сьогодні храмом опікується держава.

Читайте також:
Константинополь схвалив рішення про надання автокефалії церкві України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна