Напередодні автокефалії: Константинополь призначив у Київ двох своїх екзархів

 

Вселенський патріархат призначив двох своїх екзархів у Києві.
Як передає “Новинарня“, про це сказано в заяві від 7 вересня на сторінці патріархату у “Фейсбуці”.

Причому підкреслено, що це відбулося у рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні.

Інтереси Константинополя в Україні представлятимуть архієпископ Даниїл із Памфілона (США) та єпископ Іларіон з Едмонтона (Канада).
Вони обидва служать в українських православних церквах у своїх країнах.

Інформацію про це також підтвердив прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) із посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду.

“7 вересня генеральний секретар Священного синоду Вселенського патріархату поширив повідомлення про призначення Вселенським патріархатом його преосвященства архиєпископа Даниїла Памфілійського зі Сполучених Штатів та його преосвященства єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади, які обидва служать українським православним вірним у своїх відповідних країнах у Вселенському патріархаті, – як своїх екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні”, – написав архієпископ Євстратій у “Фейсбуці”.

Він зазначив, що у Київському патріархаті вітають це рішення Вселенського патріархату та очікують на плідну співпрацю з екзархами преосвященними архієпископом Даниїлом та єпископом Іларіоном у підготовці до надання автокефалії православній церкві в Україні, як це було раніше обумовлено.

“Призначення Вселенським патріархом своїх екзархів у Києві обумовлене необхідністю проводити активну роботу з підготовки надання автокефалії православній церкві в Україні, проведення відповідних зустрічей та консультацій. Звання чи титул екзарха у даному випадку означає особисте уповноваження Вселенського патріарха представляти його особу і церкву при виконанні конкретного завдання – підготовки до надання автокефалії”, – наголосив владика Євстратій.

Він пояснив, що для світської аудиторії функції екзарха в даному випадку можуть бути порівняні з функціями надзвичайного і повноважного посла.

Такий особистий екзархат слід відрізняти від іншої – територіальної форми екзархату, який у ХХ столітті існував в Україні в Російській православній церкві.

Для уникнення непорозумінь слід пояснити, що призначення екзархів не означає утворення нової церковної юрисдикції у формі екзархату, вказав Зоря.

Читайте також:
Вселенський патріарх поставив Кирила до відома, що рішення про томос
для України вже прийнято, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, але історична подія наближається.

У червніні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату. Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення патріарха Варфоломія щодо наміру дати Україні автокефалію і не висловлювали принципових заперечень. Надалі – остаточне ухвалення документів на Священному синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.
Зокрема, архієрейський собор вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

Читайте також:
Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос уже у нас в кишені
– протидія надто сильна”

Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала
автокефалію до 28 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.