Вселенський патріарх: Наше зобов’язання – повернути українців до канонічності

 

Перед Вселенським патріархатом стоїть зобов’язання повернути народи України та Македонії до істини й канонічних меж Церкви.
Про це заявив Константинопольський патріарх Варфоломій у день своїх іменин, 11 червня, під час літургії у храмі святого Георгія на Фанарі (Стамбул), пише РІСУ,  цитуючи інформацію головного секретаріату Вселенської патріархії.

“Існування розколу не є аргументом, щоб позбавляти увесь народ зв’язків з церковною правдою та канонічністю, заперечуючи нашу відповідальність перед Богом і історією, а навпаки, радше стимулом для пошуку спасительних та об’єднуючих рішень”, – сказав православний ієрарх у Стамбулі.

“Коли Церква-Мати шукає шляхи спасіння наших братів з України та Скоп’є, вона сповнює свій апостольський обов’язок. Наш обов’язок та відповідальність є привести ці народи назад до церковної правди і канонічного порядку. Тому те, що посідає Вселенський патріархат, він посідає для добра цілого світу і пропонує всім народам без винятку. У цьому контексті існує і міжхристиянський діалог, який діє у любові і правді”, – наголосив Варфоломій.

Голова інформаційного відділу Київської патріархії, секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) також оприлюднив переклад проповіді Вселенського патріарха.

“Наявність схизми не є аргументом для того, щоб залишити на самоті цілий народ. Коли одного з наших братів кваліфікують як розкольника або єретика, а ще більше, коли так ставляться до всього народу, до мільйонів людей, це є за рамками нормальної Церкви. Апостольське зобов’язання Матері-Церкви – шукати способи врятувати наших братів в Скоп’є і в Україні. Наше зобов’язання і відповідальність – повернути народи до істини і до канонічних рамок Церкви. Наша Вселенська Патріархія турбується про весь світ і про всіх людей, без винятку”, – йдеться у перекладі від УПЦ КП.

“Вселенська патріархія ніколи не залишалася осторонь у ситуації, коли порушувалося нормальне функціонування Православної церкви”, – наголошується у промові патріарха.

Читайте також:
УПЦ МП по-своєму трактує позицію Константинополя
щодо автокефалії Київського патріархату

Раніше – після успішних переговорів у Стамбулі президента Петра Порошенка – до Вселенського патріарха звернулися представники української влади та церков з проханням надати Томос про автокефалію Українській церкві. Відповідне звернення 19 квітня ухвалила Верховна Рада України.

Президент Петро Порошенко сподівається, що українське питання Константинополь вирішить позитивно до святкування 1030-ліття хрещення Русі-України (28 липня).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна