УПЦ МП по-своєму трактує позицію Константинополя щодо автокефалії Київського патріархату

 

В УПЦ Московського патріархату прокоментували той факт, що 22 квітня на офіційному сайті Константинопольського патріархату з’явилася інформація про те, що вони прийняли до розгляду питання щодо автокефалії в Україні.

В УПЦ МП вважають, що Вселенський патріархат, який має відповідальність за всеправославну єдність, лише “вирішив обговорити питання автокефальної церкви в Україні з іншими православними церквами”.
Про це заявив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП протоієрей Микола Данилевич у “Фейсбуці”, поширивши також написану ним 23 квітня заяву ВЗЦЗ УПЦ МП.

Він подав згаданий прес-реліз Константинополя у перекладі ВЗЦЗ УПЦ з грецької:

“Закінчилися засідання Святого і Священного Синоду, який зібрався під головуванням Його Божественної Всесвятості на регулярні засідання в четвер 19-го і в п’ятницю 20 квітня, під час яких розглядалися всі зазначені в порядку денному теми, по яких і були прийняті належні рішення.

Вселенський Патріархат, який згідно з божественними і священними канонами і довготривалим церковним порядком і Священним Переданням, має піклування про всі Православні Церкви у всьому світі і відповідальність за всеправославну єдність, особливо по відношенню до православного українського народу, який прийняв спасительну християнську віру і святе хрещення від Константинополя, будучи істинною його Матір’ю-Церквою, займався детально темою церковного положення в Україні, що робив і на попередніх синодальних засіданнях, прийняв прохання про надання автокефалії зі сторони політичних і церковних осіб (або факторів, діячів), що представляють багато мільйонів православних українців, і вирішив мати близьке спілкування з іншими братніми Православними Церквами для повідомлення і погодження.

В Патріархії, 22 квітня 2018 року”

В УПЦ МП трактують заяву так: “Оскільки Константинопольський патріархат не лише в даному тексті, але й у багатьох інших своїх офіційних текстах підкреслює, що позиціонує себе як Церкву, що несе «відповідальність за всеправославну єдність», то це означає, що Вселенський Патріархат не зробить кроків, які б зашкодили такій єдності.
Константинопольський Патріархат дає чітко зрозуміти, що розгляд даного питання буде відбуватися в тісному спілкуванні зі всіма іншими Помісними Православними Церквами світі та погоджуватися зі згаданими Церквами”.

“Даний момент є самоочевидним, оскільки будь-яка нова можлива автокефальна Церква повинна бути прийнята в молитовне і євхаристичне спілкування всіма Помісними Православними Церквами. Таким чином, є підстави думати, що в найближчому майбутньому можуть розпочатися візити представників Константинопольського Патріархату до Помісних Православних Церков”, – зазначає ВЗЦЗ УПЦ Московського патріархату.

Там також підкреслили, що “жодна з цих Церков не визнає «УПЦ КП» і «УАПЦ» канонічними Церквами і не співслужить з ними”, натомість це питання “не може бути розглянуто без участі УПЦ” [Московського патріархату].

Читайте також:
Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП,
– Порошенко

Як повідомляла “Новинарня“, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.
19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.