Що дасть росіянам відхід ЗСУ з позицій на захід від Авдіївки – відповідь ISW

Підтверджений 28 квітня Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським відхід українських сил від Бердичів (на північний захід від Авдіївки), Семенівки (на захід від Авдіївки) та Новомихайлівки на позиції далі на захід з метою збереження життя та здоров’я українських захисників не сприяє російським військам у швидкому досягненні тактичних успіхів.

Армія РФ навряд чи зможе досягти глибшого оперативно значущого проникнення в цьому районі в найближчій перспективі, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у звіті за 28 квітня.

Експерти нагадали, що російські війська не здійснили відносно швидких тактичних просувань на захід від Очеретиного, Соловйового (на північний захід від Авдіївки), Бердичів та Семенівки після того, як ЗСУ відступили з окремих тактичних позицій у цьому районі. Водночас це свідчить про те, що українські сили зберігають такі позиції та спроможності до оборони в цьому районі, які нині уповільнюють подальше просування Росії на захід.

“Російські війська, ймовірно, продовжуватимуть здобувати тактичні переваги на Авдіївському напрямку протягом наступних тижнів, і українське командування може прийняти рішення про додаткове відведення військ, якщо російські війська загрожуватимуть іншим українським тактичним позиціям у цьому районі”, – зазначають у звіті.

Наступна лінія населених пунктів у цьому районі знаходиться на деякій відстані від української лінії оборони, яку російські війська атакують з моменту захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року, хоча українські війська можуть використовувати захисні споруди в полях, розташовані на захід від нинішньої лінії зіткнення, для сповільнення майбутніх російських атак.

Натомість повне відведення українських військ на укріплені позиції на захід від Авдіївки, ймовірно, дозволить російським військам здійснити відносно швидке просування через ці поля, хоча це просування, ймовірно, буде швидким лише в тому випадку, якщо українські війська не намагатимуться утримувати позиції в цих полях, заявляють в ISW.

Аналітики також звернули увагу на слова Сирського про те, що для стабілізації ситуації на Авдіївському напрямку українські війська перекидають частини бригад, які відпочили і відновилися. Тож в ISW припускають, що прибуття відновлених сил ЗСУ може допомогти українським захисникам уповільнити тактичні досягнення Росії та, можливо, стабілізувати фронт.

“Українські війська стикаються з проблемою нестачі ресурсів, і, за повідомленнями, на північний захід від Авдіївки нестача особового складу становить один до трьох осіб, але, тим не менш, вони не дозволили російським військам, чисельністю понад дивізію, досягти тих успіхів, які мали би бути досягнуті росіянами з такою перевагою.

Прибуття українських підкріплень і додаткової техніки змусить російське командування або визнати, що найближчим часом ширше і глибше проникнення вглиб фронту є маловірогідним, або ж перекинути туди додаткові резерви, аби і далі домагатися тактичних переваг. Нині російські війська мають можливість досягти оперативно важливих успіхів поблизу Часового Яру і готують резерви для підтримки широкомасштабного наступу, який очікується цього літа”, – йдеться у звіті.

Тому негайне залучення таких резервів на Авдіївському напрямку, де окупанти перебувають ще далеко від важливих з оперативного погляду цілей і міст, може поглинути живу силу росіян, яка в іншому випадку могла б допомогти їм досягти оперативно значних завоювань в районі Часового Яру. Тож військам РФ, імовірно, доведеться зменшувати темп наступальних операцій на захід від Авдіївки, якщо вони не залучать додаткові резерви, вважають в Інституті вивчення війни.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна