За два місяці Вселенський патріархат може надати автокефалію Помісній українській церкві

оновлено (коментарі)

Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ КП). Таке рішення, за певних умов, може бути ухвалене вже до кінця червня цього року.

Як передає “Новинарня“, про це заявив президент Петро Порошенко на спеціальній зустрічі з керівниками Верховної Ради та парламентських фракцій в АП у вівторок, 17 квітня.

Промову глави держави транслювали інформаційні телеканали.

Зі слів президента можна зробити висновок, що він активно задіяний у процесі об’єднання православних церков України в Єдину помісну церкву (імовірно, на основі УПЦ Київського патріархату) та синхронізує цей процес із визнанням Константинополем автокефалії такої церкви.

“Я можу вам наголосити дуже приємну новину, що на сьогоднішній день Україна як ніколи близько до появи власної Автокефальної Помісної Православної Церкви. Це засвідчить не лише позиція Вселенського Патріарха, а й членів Синоду [Константинопольського патріархату]”, – сказав Порошенко.

Він нагадав, що одразу після Великодня, 9 квітня, їздив із робочим візитом до Туреччини і в Стамбулі зустрічався з турецькими лідерами, а також мав переговори зі Вселенським патріархом Варфоломієм І.

“Ми зустрічаємося невдовзі після світлого Воскресіння Христового… І в ці великодні свята кажуть, що небо відкрите для прагнень і побажань віруючих. І я маю велику надію, на те, що ми маємо унікальний шанс, щоб здійснилася мрія поколінь українців (…) про Єдину Помісну Православну Українську Церкву”, – сказав парламентаріям Петро Порошенко, розповідаючи про результати переговорів у Фанарі.

Він зауважив, що не може зараз відкрити всі деталі зустрічі в Константинопольському патріархаті, але “є абсолютно необхідні, ключові елементи, які мають забезпечити цей процес”.

За словами президента, першою такою умовою є звернення церковних ієрархів.

Порошенко повідомив, що вже провів низку зустрічей з представниками духовенства, і святіший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет уже передав главі держави відповідне звернення із підписами усіх єпископів УПЦ Київського патріархату, “які засвідчили у зверненні до Вселенського патріарха щодо надання Томосу новій українській Православній Автокефальній Церкві”.
“Усі до єдиного”, – підкреслив глава держави.

Він також повідомив, що мав зустріч з митрополитом Київський і всієї України Макарієм, предстоятелем Української автокефальної православної церкви, і його поінформували про результати Архієрейського собору УАПЦ.
“Усі без виключення архієпископи УАПЦ підписали звернення до Вселенського патріарха і звернення до президента”, – розповів Петро Порошенко.

Також він зазначив, що “єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання звернення до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання Томосу на автокефалію”.

При цьому президент окремо не згадував про позицію УПЦ Московського патріархату.

На зустрічі з керівниками парламенту та лідерами всіх фракцій ВР Петро Порошенко закликав їх підтримати звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію (послання у важливих питаннях церковного устрою, в тому числі офіційного проголошення автономії в управлінні – “Н”).

“Я хочу звернутися до вас, колеги народні депутати, з проханням підтримати це звернення. І хочу звернутися до українського народу, бо вибір і рішення також за вами – підтримати ієрархів, підтримати президента, підтримати парламент і набути Єдину Помісну Православну Українську Церкву. Вірю, що це, з Божою допомогою, відбудеться”, – сказав Петро Порошенко.

Він нагадав, що про це йшлося у прийнятому ВР влітку 2016 року зверненні Верховної Ради з нагоди 1028-річчя Хрещення Русі-України.

Тоді, як інформувала “Новинарня“, Верховна Рада проголосувала за звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію (незалежність) Українській православній церкві та визнати нечинним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський патріархат з-під юрисдикції Константинополя.
Відтак Порошенко заявляв, що розраховує, що Константинополь визнає автокефалію Української церкви.

“І якщо буде це рішення парламенту, звернення президента, звернення церковних ієрархів, я передам Його Всесвятості Вселенському Патріарху, щоб воно було якнайшвидше на соборі в Синоді розглянуте і прийняте відповідне рішення. Дуже сподіваюсь, що це рішення може бути прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі”, – зазначив Порошенко, маючи на увазі кінець червня 2018 року.

 

Коментар УПЦ МП

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, згодні на появу власної автокефальної помісної церкви, але на канонічних засадах.
Про це повідомив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП протоієрей Миколай Данилевич у “Фейсбуці”.

“Думаю я, що це все закінчиться великим пшиком, як це було багато разів до цього. Буде багато шуму в ЗМІ, і на тому все закінчиться”, – написав він.

Протоієрей заявив, що “починати таку роботу потрібно з УПЦ (тобто Московського патріархату), а не з її сепаратних частин”.

“Піджак до ґудзика не пришивають, а навпаки, ґудзик до піджака”, – каже він.

Данилевич повідомив, що УПЦ МП виступає за подолання розділення і за Єдину церкву, “але на канонічних засадах”.

Церковна тема вигідна для діючої влади, котра використовує цю тему напередодні виборів, вважає представник Московського патріархату.

“Владі, яка можливо хоче цю тему використати, щоб залишитися на другий термін, хотілося б нагадати наступне: ще ніхто в нашій країні на церковній темі не зміг цього зробити. Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам’ятаю”, – написав він.

Данилевич додав, що обговорення президента з головами фракцій питання про створення єдиної Української православної церкви не в його компетенції: “Це звучить так само дивно, якби ми написали: “Митрополит Онуфрій зібрав засідання Священного Синоду УПЦ. Питання буде стосуватися вступу України в НАТО”, – пояснив він і додав, що неможливо вирішувати долю церкви без самої церкви.

 

Коментар УПЦ КП

Прес-центр Київської патріархії видав заяву, в якій “з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета” сказано: в УПЦ КП “однодушно підтримують всі зусилля, спрямовані на визнання автокефалії Православної Церкви в Україні Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм і Константинопольською Матір’ю-Церквою, а також на подолання існуючого церковного розділення, утвердження єдиної Помісної Православної Церкви. Зокрема, Київський Патріархат високо цінує підтримку і активне сприяння з боку Президента України Петра Порошенка, плодом яких є підсумки переговорів у Вселенській Патріархії, що відбулися 9 квітня цього року, і подальші кроки”.

“Днями весь єпископат Київського Патріархату підписав звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні. Аналогічне прохання також підписав єпископат Української Автокефальної Православної Церкви. Ми висловлюємо сподівання, що і серед єпископату УПЦ Московського Патріархату є відповідальні ієрархи, які справді турбуються про майбутнє Православ’я в Україні та підтримають зусилля щодо канонічного визнання Вселенським Патріархом української церковної незалежності”, – йдеться в заяві.

Також КП розраховує на підтримку Верховної Ради, всього українського суспільства, на розуміння з боку інших релігійних організацій України.

“Наскільки нам відомо, зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивне рішення Вселенського Патріарха. Однак очевидно, що супротивники не будуть чекати, склавши руки, та вживатимуть всіх засобів для того, щоби не допустити проголошення Томосу про автокефалію. Тому на даний момент ми не можемо повідомити більше деталей процесу, що розпочався”, – зазначили на Пушкінській.

Київський Патріархат звертається до всіх українських православних віруючих на Батьківщині та у діаспорі із закликом “підносити свої посилені молитви за Його Всесвятість Вселенського Патріарха Варфоломія, за Президента України Петра Порошенка, за успіх доброї справи та за Божу допомогу в ній, щоби Господь охоронив усіх працюючих від ворогів видимих і невидимих”.

Раніше 17 квітня керівник інформаційного відділу Київської патріархії, секретар Священного синоду УПЦ КП Євстратій (Іван Зоря) повідомив, що “є підстави очікувати найближчим часом добрих звісток про важливі кроки у справі утвердження і визнання автокефалії Православної Церкви в Україні”.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Парубій запросив Вселенського патріарха відвідати Київ
та визнати автокефалію Єдиної УПЦ

Опоблок закликав Вселенського патріарха не надавати автокефалію УПЦ КП,
а Новінський попередив про “Варфоломіївську ніч”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна