“Тут не лише релігія, тут геополітика”. Рада підтримала звернення про автокефалію Української Церкви



Верховна Рада України підтримала звернення президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія І із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

Як передає “Новинарня“, відповідну постанову на ранковому засіданні в четвер, 19 квітня, підтримали 268 народних депутатів з усіх п’яти фракцій колишньої коаліції.

Різко проти прийняття постанови виступили нардепи з “Опозиційного блоку”, частина яких під час виступу Юрія Бойка вийшли до трибуни – зокрема Вадим Новинський, Олександр Вілкул та ін.

За даними сайту ВР, “Опоблок” не дав за постанову жодного голосу. Лише один голос “за” був у групі “Відродження”.
У “Самопомочі” “утрималась” Альона Бабак.

ПОСТАНОВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні

З огляду на Звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні, затверджене Постановою Верховної Ради України № 1422-VIII від 16 червня 2016 року,

підтримуючи важливість надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона зможе посісти належне місце в родині помісних православних церков,

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Підтримати звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.

2. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Проект постанови 8284 був внесений лідерами всіх фракції колишньої коаліції – його підписали депутати Андрій Парубій, Ірина Геращенко, Юлія Тимошенко, Артур Герасимов, Максим Бурбак, Андрій Тетерук, Олег Ляшко, Ірина Луценко, Олег Березюк, Оксана Сироїд.

З нагоди обговорення звернення до Вселенського патріархату прийшов президент Петро Порошенко і виголосив промову. Для цього фракція РП Ляшка погодилася розблокувати трибуну (Радикальна партія вимагає прийняття законів про соціальний захист “чорнобильців”).

“Неначе грім серед ясного неба. Саме так питання, яке ми сьогодні розглядаємо і обговорюємо, пролунало для багатьох з тих, хто не дуже уважно слідкує за проблематикою Української Єдиної Помісної Православної Церкви”, – сказав Петро Порошенко.

“Моя Великодня зустріч з Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм була далеко не першою, але виявилася, вперше, дуже обнадійливою і найбільш результативною. В перебігу нашої з патріархом кількагодинної розмови – патріархом, членами Синоду, я нарешті відчув, що настав вже час розрізати цю дипломатичну тишу швидкими конкретними кроками.

Днями я написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха із проханням про Томос про автокефалію Православній церкві України – грамоту про незалежність української церкви, якщо говорити світською, мирською мовою.

І цей довгоочікуваний Томос стане не лише торжеством Православ’я, але й актом відновлення глибокої історичної справедливості. Саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри… І вже потім ми поділилися ним з тим Заліссям, де давні київські князі дуже необачно заснували Москву.

Довгоочікуваний нами Томос ще більше укріпить релігійну свободу в Україні, укріпить міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян, які будуть нарешті єдині і перестануть ділитися на нібито канонічних і нібито неканонічних.

Такий Томос, дорогі мої, зміцнить нашу незалежність. Він видалить рудименти того політичного проекту, який називається «русским миром» і який придумали, до речі, саме ієрархи РПЦ. То вже потім цю небезпечну для України політичну єресь взяла на озброєння влада Російської Федерації.

І врешті-решт, наша об’єднана Українська православна церква може стати найбільшою в усьому православному світі. І про цю перспективу я говорив поточного тижня з предстоятелями усіх трьох православних церков України.

Константинопольська Церква для нас була, є й буде Церквою-Матір’ю, до якої ми, її чада, звертаємося по допомогу у подоланні розділення. А Його Всесвятість – єдиний, хто спроможний допомогти православним України врегулювати канонічний статус Української церкви в структурі світового Православ’я”, – сказав Порошенко, закликавши підтримати звернення до Вселенського патріарха.

“Хочу наголосити, що двері об’єднаної Церкви відкриті для всіх. І я хотів би нагадати всім слова покійного предстоятеля УПЦ (Московського патріархату) митрополита Володимира: «Автокефалія – це спосіб організації церковного життя, … свідчення кількісного та якісного зростання Церкви, її здатності до самостійного буття».

В свою чергу, ще раз наголошую. Слід виходити з давнього канонічного принципу: «громадянським та земельним розподілам нехай слідує і розподіл церковних справ». Завжди після здобуття незалежності державою починалася дискусія про автокефалію. Так в різні часи було в Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, в тій же Росії, тощо… А ми що, хіба, як в тій приказці, у Бога теля з’їли?

Україна як незалежна держава, згідно з традиціями православного світу, не просто має право, а зобов’язана конституювати таку Церкву та забезпечити її визнання з боку світового Православ’я”, – підкреслив Порошенко.

“Численні опитування свідчать, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати, – як це заведено в усьому православному світі і більшості православних країн – Єдину Помісну Автокефальну Українську церкву. Церкву, яка буде євхаристійно, молитовно поєднану з іншими помісними церквами, але адміністративно незалежну від будь-яких закордонних церковних юрисдикцій. Особливо від тієї, яка прямо пов’язана з країною-агресором”, – додав він.

“До Вселенського я звернувся від імені та на вимогу мільйонів громадян України православного віросповідання, які воліють мати визнану світом власну Церкву як абсолютно необхідний атрибут незалежної держави – держави Україна”, – заявив президент.

Він наголосив: “Усі помісні церкви нового та новітнього часу були визнані лише шляхом активного залучення держави до цього процесу. Такими є традиція і вимога Вселенського Патріаршого Престолу. По суті, автокефалію надають не стільки конкретній Церкві, скільки країні”.

“Тут не лише релігія, тут – геополітика. А для мене справа утвердження незалежної помісної Церкви – такої ж ваги, як вже здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як наша спільна з вам боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це – питання національної безпеки і нашої оборони у гібридній війні, бо Кремль розглядає РПЦ як один із ключових інструментів впливу на Україну”, – акцентував глава держави.

Водночас він заявив, що “Єдина Православна Помісна Церква не стане державною”. 

“Всі віруючі мають і матимуть право вільно обирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію. Хто захоче залишитися в тій церкві, яка збереже єдність з РПЦ, теж зберігають за собою гарантоване право власного вибору.
В такому питанні, як релігійне, будь-які примус чи заборони, – категорично
неприпустимі”, – сказав Порошенко.

Після голосування президент наголосив, що заяви з Москви про Україну як свою “канонічну територію” є зазіханнями на територіальну цілісність України.

Також Петро Порошенко повідомив, що зараз же матиме телефонну розмову з патріархом Варфоломієм, або повідомити про підтримку звернення до нього українським парламентом.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Петро Порошенко на зустрічі з керівниками парламенту та лідерами парламентських фракцій 17 квітня оприлюднив інформацію щодо офіційного звернення до Вселенського патріарха з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просив парламент підтримати це рішення.
За словами Порошенка, звернення до Вселенського патріарха підтримали всі архієпископи Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.
Відповідні заяви президент зробив після результативних переговорів у Стамбулі 9 квітня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна