Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала автокефалію до 28 липня

 

Президент Петро Порошенко сподівається на позитивне рішення синоду Вселенського патріархату про надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві до 1030-ї річниці Хрещення Русі.

Про це глава держави заявив під час участі у молитві за мир в Україні разом з українською громадою Іспанії, яка відбулася у Кафедральному соборі Альмудена в Мадриді, повідомляє прес-служба президента.

“Перемога – це не лише звільнення української землі. Перемога – це коли вперше більш як за 300 років в Україні з’явився реальний шанс створити Єдину помісну православну і головне – українську церкву”, – сказав Порошенко, який перебуває в Іспанії з офіційним візитом.

“І ми молимося, щоб до 1030-ї річниці Хрещення України-Руси святим рівноапостольним князем Володимиром Господь дарував нам цей Томос”, – додав він.

Президент нагадав, що звернувся до патріарха Варфоломія одразу ж після Великодня, 9 квітня, під час свого візиту до Стамбула.

Він зазначив, що під час зустрічі зі Вселенським патріархом наголошувалось: “Якщо буде звернення президента, якщо це звернення буде підтримано всією Верховною Радою України, якщо буде звернення українських ієрархів – синод Вселенського патріархату готовий буде надати нам Томос про автокефалію”.

День Хрещення Київської Русі буде відзначатися в Україні 28 липня. Цього року відзначатиметься 1030-річчя хрещення Русі.

Перед початком служби в кафедральному соборі Мадрида Порошенко разом із дружиною Мариною та з дітьми української діаспори заповнили нові сторінки національного проекту “Книга миру”.
Раніше до нього приєдналися 23 регіони України, а також представники діаспор зі США, Канади, Туреччини та Португалії. До Дня Незалежності України сторінки “Книги Миру” заповнять діти з Криму та Київщини, після чого відбудеться урочиста презентація цього фотоальбому.

Президент також подякував Іспанії за послідовну підтримку і допомогу у відстоюванні Україною суверенітету, територіальної цілісності і незалежності, а також за тверду позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму Росією.

Порошенко повідомив, що Україна та Іспанія готуються до укладання Угоди про соціальне забезпечення. Робота над відповідним документом завершується.

“За моїм дорученням завершується спільна робота над двосторонньою Угодою про соціальне забезпечення на заміну попередньої, яка була підписана 22 роки тому – в 1996 році. Так само, як і 22 роки не було візиту українського Президента до Мадрида, до Іспанії”, – сказав Порошенко.

“Підписання цієї угоди найближчим часом дозволить зняти окремі проблемні питання соціальної сфери щодо захисту українців і української громади“, – зазначив він.

Читайте також:
Патріарх Філарет на 100% упевнений в томосі Константинополя про автокефалію

Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна