Усе заради євроінтеграції: Афіни і Скоп’є погодили нову назву для Македонії

 

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв підтвердив заяву свого грецького колеги про досягнуту угоду щодо нової назви колишньої югославської республіки.
За словами Заєва, сторони погодили назву для його країни – Північна Македонія (Severna Makedonija), щоб покласти край суперечці, яка перешкоджала вступу Македонії в НАТО і Євросоюз.

Як передає “Радіо Свобода”, Заєв заявив, що угода зберігає македонську етнічну й культурну ідентичність.

“Шляху назад немає”, – сказав він. Однак пропозицію в Македонії ще винесуть на референдум.

Грецький прем’єр Алексіс Ципрас у телезверненні зазначив, що ця угода дозволить чітко розмежовувати грецьку провінцію та сусідню країну. За його словами, зміна назви Македонії буде відображатися і всередині країни, і за її межами.

Суперечка про назву Македонії – держави, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році (між Сербією, Косовом, Болгарією, Албанією та Грецією), – триває вже понад 25 років.
Греція вимагає змінити назву сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції, що теж має назву Македонія.
Відтак в ООН країна вступила як “Колишня югославська республіка Македонія”, а Греція називає її “Скоп’є” (за назвою столиці).
Афіни застерігають Скоп’є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, що охоплює, крім колишньої югославської республіки, також північ сучасної Греції.
Через суперечку навколо найменування країни Греція блокує інтеграцію Македонії в ЄС і НАТО.

Читайте також:
Єврокомісія рекомендувала почати переговори
про вступ до ЄС Албанії й Македонії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна