Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ до ЄС Албанії й Македонії

 

Європейська комісія рекомендує відкрити переговори про вступ до ЄС з Албанією та Республікою Македонія.

Про це заявила високий представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, передає “Європейська правда”.

“Єврокомісія вирішила відкрити переговори про вступ з Албанією та Колишньою Югославською Республікою Македонія. Західні Балкани стануть частиною міцного та стабільного ЄС”, – сказала Могеріні.

За словами глави євродипломатії, для того, щоб перспектива для вступу стала реальністю, країни повинні визнати пріоритетними реформи в основних сферах верховенства права, прав людини, демократичних інститутів та реформи державного управління, а також щодо економічного розвитку та конкурентоспроможності всіх областей, де все ще зберігаються структурні недоліки.

“Сьогоднішній крок вперед для Македонії та Албанії є кроком уперед для всього регіону Західних Балкан. Наше стратегічне спрямування та участь дають практичний прогрес та вигоди для людей регіону. Однак робота над реформами та модернізацією потрібно продовжувати, в інтересах партнерів та ЄС”, – сказала Федеріка Могеріні.

Як відомо, серед інших балканських країн ЄС уже веде переговори про прийняття із Сербією (з 2014 року) та Чорногорією (з 2012 року).
Заявка Боснії і Герцеговини була прийнята Радою ЄС у вересні 2016 року.

Нещодавно Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.
У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС “може бути більшим за 27 держав”, “але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів”.

Читайте також:
Україна продовжила безвіз для Македонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна