Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос уже у нас в кишені – протидія надто сильна”

 

Президент Петро Порошенко зазначив, що наразі немає жодних підстав вважати, ніби томос на автокефалію православної церкви в Україні “уже у нас в кишені”, адже протидія з боку ворогів української незалежності дуже сильна.

Про це він сказав на зустрічі з учасниками загальноукраїнської прощі у Зарваниці під час поїздки до Тернопільської області, повідомляє УНІАН.

“З перших же днів свого президентства я поставив за мету добитися від Константинопольської матері-церкви надання автокефалії Українській помісній православній єдиній церкві”, – зазначив глава держави.

Він додав, що “нарешті ми вже почули низку позитивних повідомлень”. Зокрема, про те, що приєднання Київської метрополії до Московської церкви, яке відбулося у XVII столітті, було здійснене всупереч канонам, а також щодо того, що право на надання автокефалії належить виключно Вселенському патріарху і Синоду.

“Про те, що Константинопольська церква – це є церква-мати для український православних. А Москва, яка претендує на «материнство», насправді є дочірньою по відношенню до церкви у Києві. І головне – про те, що коли виникає незалежна держава, природнім наслідком виникнення держави є створення своєї незалежної православної церкви”, – сказав президент.

“Я твердо стою на тому, щоб церква в Україні була незалежною від держави. Але особливо від держави іноземної. Це я кажу вам. Про це я написав Папі Римському. Днями державний секретар Ватикану повідомив мені, що Папа Франциск із великим задоволенням констатує, що влада в Україні гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій”, – підкреслив Петро Порошенко.

Він зазначив, що автокефалія не є “клопотом лише українських православних”, а питанням “нашої української незалежності”.

“Тому і чинять такий шалений спротив Москва і її «п’ята колона» всередині України. Навіть деякі політики, яких прийнято вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали назовні, що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії”, – зауважив Порошенко.

Тож, наголосив президент, “ситуація непроста”, а протидія в цьому питанні – масштабна і системна.

“Немає жодних підстав вважати, ніби томос уже у нас в кишені. Нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати: молитися і вірити, й боротися”, – констатував президент.

І нагадав слова покійного кардинала Любомира Гузара: “Коли молимося, не припиняймо працювати. Бо без нашої праці нічого не буде, нічого само по собі не станеться”.

Як писала “Новинарня“, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня, Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня синод Вселенського патріархату прийняв до розгляду звернення президента України про надання автокефалії.

У червні Порошенко висловив сподівання, що позитивне рішення Константинополя про надання томосу про автокефалію Українській православній церкві буде ухвалене до 1030-ї річниці Хрещення Русі (28 липня).

Читайте також:
Патріарх Філарет на 100% упевнений в томосі Константинополя про автокефалію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна