Стамбульський собор: “юрисдикція МП в Україні втрачає привласнений нею ореол канонічності”

 

На архієрейському соборі Константинопольської церкви у Стамбулі в неділю, 2 вересня, єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква (Вселенський патріархат) уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить.
Про це повідомляє “Громадське“.

Відповідь, яку ухвалили єпископи за результатами цього обговорення ствердна – “так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких узгоджень”.

Раніше Вселенський патріарх нагадав про московське самоуправство щодо Київської митрополії і докладно перелічив такі приклади щодо Київської митрополії, починаючи з XV століття.

“Москва впродовж багатьох століть розпоряджалася Київською митрополією, православною церквою в Україні, без відома Константинополя”, – заявив патріарх Варфоломій.

Президент Петро Порошенко також заявив, що Вселенський патріархат визнав себе правомочним надавати автокефалію без узгодження з іншими церквами, і таким чином Україна має право на створення Помісної соборної православної церкви.
Про це президент написав у “Твіттері”.

“Вселенський Патріархат прийняв рішення про право Вселенського Патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам право на створення Помісної Церкви. І в першу чергу Україні – права на створення Помісної Соборної Православної Української Церкви”, – заявив Порошенко.

Архієрейський собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання Українській православній церкві автокефалії, триває 1-3 вересня.  Питання України мали розглянути 2 вересня в другій половині дня.
Якщо під час обговорення ідею надання автокефалії Україні підтримає більшість ієрархів – тоді для надання Томосу Києву не буде жодних процедурних перепон.
Очікується, що після консультацій з єпископами Константинопольський патріархат може остаточно визначити терміни надання Томосу — грамоти, яка оголосить про незалежність Української православної церкви.

Керівник інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) про другий день Синаксу в Стамбулі написав таке:

“1. Все йде за порядком денним.

2. Всі вже оголошені доповіді – мають для українського питання позитивну спрямованість у фактах і оцінках. Тобто справа Томосу рухається так, як необхідно.

3. Так само позитивно доповіді сприймаються учасниками.

4. Нічого принципово нового в доповідях немає – вони фіксують і так відому позицію Вселенського Патріархату щодо: а) не визнання канонічності передачі Київської митрополії в юрисдикцію МП; б) виключного права Вселенського Патріарха проголошувати нові автокефалії у період між Вселенськими Соборами (останній був 787 р.)

5. Однак тепер під цю позицію підводиться ще й авторитет Синаксу.

6. Якщо думка про недійсність акту 1686 р. щодо Київської митрополії буде документально зафіксована – по факту це означатиме, що юрисдикція МП в Україні офіційно остаточно втрачає привласнений нею ореол «канонічності».

7. Варто дочекатися підсумків та офіційних повідомлень після Синаксу – зрештою, завтра (3 серпня) він завершується”.

Також владика Євстратій зазначив, з посиланням на ЗМІ: “Боїмося лише Бога”. Якщо вірити проросійському грекомовному порталу церковних новин Ромфеа, саме так сказав Вселенський Патріарх Варфоломій на зустрічі з Московським у відповідь на погрози «розколом всього Православ‘я» через Томос автокефалії для Української Церкви.
«Ми не погрожуємо і не сприймаємо погроз» – зазначив Вселенський Патріарх.
«У нас немає грошей, немає армії, немає сили, але ми боїмося лише Бога!» – додав він.
Московський патріарх наполягав на тому, що Україна знаходиться в його юрисдикції і все має залишатися, як дотепер. Однак відомо, що Патріарх Варфоломій у промові 1 липня публічно заперечив, що юрисдикція над Київською Митрополією комусь передавалася канонічним шляхом. Так само представники Константинополя (наприклад митрополит Елпідофор) не раз наголошували, що Москва за 25 років нічого не зробила для вирішення проблем в Україні, і ситуація не може залишатися такою, як дотепер”.

Читайте також:
Вселенський патріарх поставив Кирила до відома, що рішення про томос
для України вже прийнято, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Водночас проти томосу виступає Росія та Московський патріархат.

Читайте також:
Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос уже у нас в кишені
– протидія надто сильна”

Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала
автокефалію до 28 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.