Очільник РПЦ Кирил приїхав до Вселенського патріарха – переконуватиме не надавати Україні томос

 

У Стамбулі сьогодні, 31 серпня, розпочалася зустріч очільника Російської православної церкви патріарха Кирила та Вселенського патріарха Варфоломія.

Про це йдеться в сюжеті “ТСН”.

Зустріч ініціював глава РПЦ. Відомо, що говоритимуть ієрархи про Україну: російський патріарх умовлятиме Константинополь не визнавати Єдину Помісну українську церкву.

З самого ранку до резиденції Константинопольського патріарха прийшли кілька десятків українців, щоб помолитися за надання Українській церкві томосу про автокефалію.

Показатися російському патріарху Кирилу українцям не вдалося, бо вже о 9-й, за годину до початку зустрічі ієрархів, поліція акуратно відтіснила їх на сусідню вулицю – підійти до воріт резиденції їм так і не дозволили.

Патріарх РПЦ Кирил прибув о 10:00. Спочатку його провели по подвір’ю, потім він зустрівся з патріархом Варфоломієм і англійською мовою сказав йому, що “дуже радий бачити”.

Як зазначила кореспондент “ТСН”, Варфоломій звернувся до Кирила “Ваше блаженство” (а не “Ваша святість”, як зазвичай звертаються до патріархів), “що на мові релігійного етикету є зверненням до нижчого за статусом, і в церковній ієрархії багато хто розцінив це як хороший знак для України”.

Хоча інші оглядачі зауважують, що Вселенський патріарх і раніше так звертався до Московського, тож нічого нового чи знакового в цьому немає.

Зустріч патріархів розпочалася в присутності всіх членів Синоду Вселенського Патріархату, позаяк саме цими днями, з 29 по 31 серпня, відбувається його чергове щомісячне засідання.

У вступному слові Вселенський Патріарх підкреслив необхідність діалогу. Московський – нагадував про минуле.

Від завтра, 1 вересня, до 3 вересня у Стамбулі відбуватиметься Великий собор ієрархів Константинопольського патріархату (Синаксис), який, серед іншого, розглядатиме питання про надання Українській церкві томосу про автокефалію.

Відео:

Раніше стало відомо, що патріарх Сербської православної церкви Іриней написав Константинопольському патріарху листа, в якому застерігає його від втручання в українські церковні питання, як і в македонські й чорногорські.

У зверненні до Варфоломея Іриней переконує, що виключно Російська Церква має канонічне і історичне право на церковну організацію в Україні.

Уривки з листа Іринея оприлюднило грецьке релігійне агентство Romfea і поширили інші ЗМІ.

Причиною такого звернення сербський патріарх називає “турботу СПЦ про єдність Православної Церкви”.

Іриней заявляє, що “єресь етнофілетизму” (тобто визнання права кожної держави на свою церкву) є “одним із найбільших зол сучасного православ’я”.

На його думку, Вселенський патріархат, втручаючись у справи церкви в Україні “проти волі Російської православної церкви”, прямує до впровадження нових параметрів і “згубної діяльності” в православ’ї, – і такі саме плани є і для “Македонської православної церкви”.

Надання автокефалії церкві в Україні сербський патріарх описує як “дуже ризикований, навіть катастрофічний акт для єдності Святого Православ’я”, а УПЦ КП називає “розкольниками”.

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті президент України Петро Порошенко у квітні 2018 року заявляв, що “Вселенський патріархат як ніколи близький” до визнання автокефалії Української  церкви.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Водночас проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, і, відповідно, його сателіти – серед яких і Сербська православна церква.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна