Константинополь схвалив рішення про надання автокефалії церкві України

доповнено

Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.
Про це сказано в рішенні за результатами засідання Синоду Вселенського патріархату 9-11 жовтня, що опубліковано на сайті патріархату в третій день Собору.

“Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Церкві України”, – йдеться в рішенні.

“Відновити на сьогоднішній день Ставропігію (автономна православна церковна одиниця – “Н”) Вселенського Патріарха в Києві, одну з багатьох Ставропігій в Україні, яка завжди існувала”, – сказано також у прес-релізі.

Водночас Собор на Фанарі визнав недійсною анафему РПЦ для патріарха УПЦ КП Філарета та митрополита УАПЦ Макарія, а також визнав незаконною анексію Київської митрополії Москвою.

Канонічність глав УПЦ КП й УАПЦ рішенням Константинополя відновлено.

“Прийняти та розглянути клопотання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, у відповідності до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів з усіх Автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище особи були канонічно поновлені у своєму єпископському або священицькому сані, також було відновлено сопричастя їхніх вірних з Церквою”, – сказано в повідомленні зі Стамбула.

“Скасувати зобов’язання Синодальної гармоти 1686 року, виданого за обставин того часу, який надавав у порядку ікономії право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, обраного собором духовенства та вірян його єпархії, який мав згадувати Вселенського Патріарха як свого Першоієрарха за будь-яким богослужінням, проголошуючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Матері-Церкви Константинополя”, – ідеться також у церковному посланні з Фанара.

Крім того, Вселенський патріархат звертається до всіх залучених сторін із закликом запобігти захопленню храмів, монастирів та іншого майна, будь-яких інших насильницьких дій та помсти, “щоб перемагали мир і любов Христова”.

На паралельній прес-конференції в Києві патріарх Київський (УПЦ КП) Філарет заявив, що тепер має відбутися об’єднавчий собор УПЦ Київського патріархату, УАПЦ й частини УПЦ МП. Собор обере предстоятеля, і після цього Вселенський патріарх надасть томос про автокефалію єдиній Українській православній помісній церкві.

Президент Петро Порошенко, одразу після повідомлення зі Стамбула, на екстреному брифінгу в аеропорту назвав рішення Вселенського патріархату – “велика перемога боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемога добра над злом, світла над темрявою”.

“Промислом Божим у всіх православних державах, що здобували свою незалежність, поставали свої Помісні Церкви. Це Болгарія, це Греція, це Грузія, це Сербія, це Кіпр, це Румунія,  це Росія. Тепер до них додається і наша з вами держава Україна!” – заявив Порошенко.

“Це – падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування”, – сказав президент у прямому ефірі про надання автокефалії Україні.

За словами глави держави, “питання томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя. Тому до нього долучилася держава”.

“Це є питання нашої незалежності. Це – питання нашої національної безпеки. Це – питання нашої державності. Це – питання всієї світової геополітики”, – наголосив Перо Порошенко.

“Томос – фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Імперія втрачає один із останніх важелів впливу на свою колишню колонію”, – сказав президент.

Він нагадав, що звернення до Вселенського Патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського патріархату: “Вони витримали тиск, шантаж, погрози і залякування, але звернулись зі своїми підписами до Вселенського Патріарха. І це варто визнання”.

Порошенко заявив: “Українська влада гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій. У нас не було, нема і не буде державної церкви.  І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць.
Ще раз наголошую, це – питання вільного вибору для кожного віруючого.
Спільне творення незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Ми цього точно не маємо допустити. Навпаки, це – дорога до миру, спокою, порозуміння.
Як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура. Бо мета Кремля – розпалити в Україні релігійну війну.  І це точно не мій план, не план українського народу і не план Української держави”.

Звертаючись до патріарха Варфоломія, Петро Порошенко сказав, що Україна з нетерпінням чекає його душпастирського візиту.

“Ми сьогодні отримали автокефалію, і після [об’єднавчого] собору предстоятель Української Помісної Православної Церкви отримає Томос”, – сказав Порошенко.

Читайте також:
Синод на Фанарі: доповідь пройшла чудово,
а “заява митрополита Австрійського” – фейк

Главу єдиної Помісної церкви оберуть за формулою “41+12+10”, – Філарет

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті у квітні 2018 року Петро Порошенко заявив, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що відтак Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано ще у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, але історична подія наближається.

У червні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату. Він вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів у Києві, підкресливши, що це відбулося у рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні.
Інтереси Константинополя в Україні представляють архієпископ Даниїл із Памфілона (США) та єпископ Іларіон з Едмонтона (Канада) – вони модерують об’єднавчий процес у Києві.

Московський патріархат організовував вуличні провокації біля осель екзархів.

Читайте також:
Відозва РПЦ з приводу екзархів Константинополя в Києві:
Москву “бомбить” перед томосом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна