Відозва РПЦ з приводу екзархів Константинополя в Києві: Москву “бомбить” перед томосом

 

Синод Російської православної церкви (РПЦ) заявив про свій “рішучий протест” і “глибоке обурення” у зв’язку з повідомленням про призначення двох екзархів Вселенського патріархату в Києві напередодні надання автокефалії Українській церкві.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій 8 вересня на сайті Московського патріархату.

В РПЦ заявили, що рішення про призначення екзархів “прийнято без узгодження з патріархом Московським і всієї Русі Кирилом та митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм і є грубим нехтуванням церковних канонів”.

На думку РПЦ, рішення про призначення екзархів буцімто “повністю суперечить позиції Константинопольського патріархату і особисто патріарха Варфоломія.

У Москві маніпулятивно стверджують, нібито Вселенський патріарх “неодноразово заявляв”, що визнає Онуфрія “єдиним канонічним главою Православної церкви в Україні”.

Водночас у Москві звинуватили Константинопольський патріархат у втручанні “у справи іншої Помісної церкви” і “фальшивому тлумаченні історичних фактів”, а також заявили, що Константинопольський патріарх “не має і ніколи не мав виняткових владних повноважень”.

“Дані дії заводять в тупик відносини між Російською і Константинопольською церквами, створюють реальну загрозу єдності всьому світовому Православ’ю. Уся повнота відповідальності за дані антиканонічні діяння покладається особисто на патріарха Варфоломія і тих осіб у Константинопольській церкві, які їх підтримують. Відповідні дії Московського патріархату будуть найближчим часом”, – пригрозили в РПЦ.

Читайте також:
Вселенський патріарх поставив Кирила до відома, що рішення про томос
для України вже прийнято, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, але історична подія наближається.

У червніні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату.Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення патріарха Варфоломія щодо наміру дати Україні автокефалію і не висловлювали принципових заперечень. Надалі – остаточне ухвалення документів на Священному синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.
Зокрема, архієрейський собор вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

Читайте також:
Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос
уже у нас в кишені – протидія надто сильна”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна