Синод на Фанарі: доповідь пройшла чудово, а “заява митрополита Австрійського” – фейк

 

Екзарх Вселенського патріарха, архієпископ Даниїл Памфілійський зі США, який перебував у Києві у межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві і разом зі своїм колегою Іларіоном звітував про це на засіданні Синоду Константинопольського патріархату в Стамбулі, висловив сподівання на позитивне рішення щодо надання томосу Україні.
Він додав, що обговорення у Стамбулі триває, і припустив, що офіційне рішення може бути ухвалене до кінця дня четверга, 11 жовтня, передає “Радіо Свобода”.

“Доповідь пройшла чудово. Ми провели зустріч із патріархом [Вселенським Варфоломієм], а сьогодні зранку продовжуємо. Надіємося, що до кінця дня буде офіційне повідомлення”, – сказав архієпископ Даниїл.

“Доповідь була сприйнята чудово. Я думаю, всі були зацікавлені українським питанням, було багато питань і відповідей. Так що думаю, що буде щось позитивне. Буде ще продовження доповіді і обговорення. Думаю, за кілька годин ви почуєте результати”, – додав він.

Як відомо, 11 жовтня – третій і останній день триденного засідання Синоду Вселенського патріархату, на якому можуть затвердити томос щодо автокефалії помісної Української православної церкви. Засідання проходить за зачиненими дверима.

Поширена багатьма ЗМІ інформація про нібито перенесення рішення про надання Українській церкві автокефалії, про що заявив учасник Синоду, митрополит Австрійський і екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс), є неправдивою.
Про це повідомив у Facebook речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, Арсеніос дав коментар ЗМІ 10 жовтня, ще до початку обговорення “українського питання”.

Крім того, Австрійська католицька агенція викривила його слова.

Член Священного синоду Вселенського патріархату, митрополит Австрії і екзарх Угорщини Арсеніос у кулуарах зібрання сказав, що рішення про автокефалію української православної церкви буде ухвалене, “коли настане час”, передає “Радіо Свобода”.

“Ми говорили про томос. Рішення буде ухвалене, коли настане час, але Вселенський патріархат має право ухвалювати таке рішення”», – сказав митрополит Арсеніос.

На питання щодо відносин із Російською православною церквою, яка виступає проти автокефалії української православної церкви, то Арсеніос заявив: “Ми не хочемо створювати нових проблем, але з Божою допомогою будемо діяти так, щоб усе було мирно, як Він і бажає”.

Читайте також:
“Стоп фейк”. В УПЦ КП спростували інформацію про вже нібито наданий томос

На Порошенка подали до суду
через його прохання Константинополя про томос

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, а також його сателіти (Антіохійський патріархат та ін.), але історична подія наближається.

У червні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату.Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення патріарха Варфоломія щодо наміру дати Україні автокефалію і не висловлювали принципових заперечень. Надалі – остаточне ухвалення документів на Священному синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.
Зокрема, архієрейський собор вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

7 вересня Вселенський патріархат призначив двох своїх екзархів у Києві, підкресливши, що це відбулося у рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні.
Інтереси Константинополя в Україні представляють архієпископ Даниїл із Памфілона (США) та єпископ Іларіон з Едмонтона (Канада).

Після затвердження рішення Фанара про томос у Києві має відбутися об’єднавчий собор УПЦ Київського патріархату, УАПЦ й частини УПЦ МП. Він обере предстоятеля, і після цього Вселенський патріарх надасть томос про автокефалію єдиній Українській православній помісній церкві.

Читайте також:
Відозва РПЦ з приводу екзархів Константинополя в Києві:
Москву “бомбить” перед томосом

Вселенський патріарх поставив Кирила до відома,
що рішення про томос для України вже прийнято, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна