Екзархи Константинополя вже в Києві і починають роботу з церквами перед томосом

 

Президент Петро Порошенко прийняв в АП новопризначених екзархів Вселенського патріархату в Україні – єпископа Едмонтона і Захiдної Єпархії УПЦ в Канаді Іларіона та архієпископа Памфільського і Західної Єпархії УПЦ в США Даниїла.

На зустрічі в понеділок, 17 вересня, глава держави наголосив, що початок місії екзархів Вселенського патріархату є надзвичайно важливою подією для усіх православних в Україні.

“Також надзвичайно важливим є те, що я можу звертатися до вас українською мовою. Це величезна насолода і розуміння того, що Україна займає велику частку у вашому серці”, – додав президент.

“Я дуже вдячний Його Всесвятості Вселенському патріарху Варфоломію за мужність і мудрість, які були продемонстровані у зв’язку з вашим призначенням. Ми знаємо, що українці сотні років молилися за те, щоб мати Українську Помісну Православну Церкву. Погляди українців були спрямовані до Матері-Церкви, до Константинополя. Приємно, що Господь почув наші молитви “, – сказав Порошенко.

Він подякував екзархам Вселенського патріархату за великий особистий внесок у надання автокефалії Українській Православній Церкві.

“Ми вас з нетерпінням чекали. Я надзвичайно вдячний за те, що ми зараз можемо спільно молитися, щоб Господь послав нам цю велику радість”, – додав президент та побажав успіху місії Патріарших екзархів в Україні.

Архієпископ Памфільський і Західної Єпархії УПЦ в США Даниїл зауважив, що минув майже місяць із минулого візиту в Україну.

Фото: АП

“Цього разу ми приїхали в Україну із надзвичайною місією – представляємо особисто Вселенського патріарха Варфоломія і одночасно Священний синод Вселенської патріархії Константинопольської для того, щоб продовжити працю над уже вирішеним питанням, що початок процесу надання автокефалії Українській Православній Церкві розпочався. Ми є на прямій, котра іде до фінішної лінії”, – наголосив архієпископ Даниїл, якого цитує прес-служба президента.

“Нам багато працювати”, – зауважив він.

Архієпископ додав, що не може погодитися із заявами у деяких засобах масової інформації про те, що призначення екзархів розділить українське православ’я.

“Навпаки, ми приїхали для того, щоб зробити ще більше кроків для того, щоб принести те всім бажане єднання для Української Православної Церкви”, – підкреслив архієпископ Даниїл.

Він зазначив, що Екзархи готові до чіткої співпраці з Українською православною церквою Київського патріархату, а також готові до діалогу з УПЦ в лоні Російської православної церкви, з УАПЦ.

“Ми не маємо жодних пересторог для того, щоб зустрічатися із представниками різних релігійних організацій і почути їхню думку та конструктивно з ними співпрацювати”, – сказав архієпископ Памфільський.

В свою чергу, єпископ Едмонтона і Захiдної Єпархії УПЦ в Канаді Іларіон зачитав лист Вселенського патріарха Варфоломія президенту України.

“З особливою радістю та духовним піднесенням ми хотіли б проінформувати Вас, що в рамках вже започаткованого процесу надання довгоочікуваного та глибокого бажання статусу автокефалії христолюбивому українському народові Святий і Священний Синод на останньому засіданні одноголосно прийняв рішення призначити Його Високопреосвященство Архієпископа Даниїла Памфільського зі США та Його Преосвященство Єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади, які обидва служать у відповідних країнах українським православним віруючим під канонічним заступництвом та духовною опікою Константинопольської Матері-церкви, Екзархами Вселенського Патріархату в Україні.

Це знаменне історичне рішення Першого Престолу Православ’я, безумовно сприятиме процесам надання автокефалії, про яке ми молимось і над яким ми працюємо день і ніч.

З цією радісною звісткою від Константинопольської Церкви-матері, Першого престолу православ’я ми тепло вітаємо Вас із вірою у чудовий процес, який ми разом із Вами започаткували для духовного процвітання та незалежності христолюбивої та багатостраждальної України”, – зазначається в листі.

Архієпископ Памфільський Даниїл також повідомив, що вже призначено кілька зустрічей із різними представниками релігійних організацій, і екзархи приступають до активної роботи в Україні.

Дякуючи представникам Константинополя, Петро Порошенко повідомив, що підготує лист у відповідь Вселенському патріархові.

Читайте також:
Відозва РПЦ з приводу екзархів Константинополя в Києві:
Москву “бомбить” перед томосом

Вселенський патріарх поставив Кирила до відома,
що рішення про томос для України вже прийнято, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, але історична подія наближається.

У червніні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату.Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення патріарха Варфоломія щодо наміру дати Україні автокефалію і не висловлювали принципових заперечень. Надалі – остаточне ухвалення документів на Священному синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.
Зокрема, архієрейський собор вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

7 вересня Вселенський патріархат призначив двох своїх екзархів у Києві, підкресливши, що це відбулося у рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні.
Інтереси Константинополя в Україні представлятимуть архієпископ Даниїл із Памфілона (США) та єпископ Іларіон з Едмонтона (Канада).

Читайте також:
Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос
уже у нас в кишені – протидія надто сильна”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.