Митрополит Макарій розповів про суперечки з Філаретом щодо Собору

 

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) вважає, що Об’єднавчий Собор відбудеться тоді, коли буде статут і назва єдиної церкви, а наразі нічого цього ще немає, про це він сказав в інтерв’ю телеканалу ZIK.

“Об’єднавчий Собор тоді си відбуде, коли буде підготовлений статут, буде назва об’єднуючої церкви. Ще про статут ми не говоримо, назви об’єднуючої немає. Немає статусу або моделі, яка буде, чи устрій чи патріарший чи митрополичий. З чим іти на собор?”, — зазначив предстоятель УАПЦ щодо термінів проведення об’єднавчого Собору.

На запитання, чи спілкувався він щодо Собору з главою УПЦ КП Філаретом, митрополит Макарій сказав, що їхня розмова на цю тему переросла у суперечку.

“Поспілкувався перед Софією 14 числа, на Покрову, і мене приголомшило спілкування. Коли ми зустрілися, то патріарх звернувся до мене, що треба Собор збирати. Я кажу: “Ваша святість, Собор збирати — то нема статуту”. А він каже: “А статут у мене є”. “У мене тоже є, але з двох статутів треба зробити один статут”. “Ні, — каже, — мій буде статут”. 15-й рік повторяється”, — сказав предстоятель УАПЦ.

Він також додав, що суперечки виникли й щодо іншого.

“Друге питання — яка назва буде. (Філарет мені каже – “Н”): “Назва вже є”. Усі повинні приєднатися до цієї назви, яка існує зараз, і очолює її патріарх. Третє питання, який статус або яка модель. Коли я сказав, чи може бути митрополича чи патріарша — треба знати. А він зі злобою сказав, що не буде, буде патріарша. А екзархи нічого не говорять. Отака справа”, — зрезюмував митрополит Макарій.

Наразі, за його словами, на сьогодні не відомо, якою буде назва об’єднаної церкви.

Як повідомляла “Новинарня“, Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Також Собор на Фанарі визнав недійсною анафему РПЦ для патріарха УПЦ КП Філарета та митрополита УАПЦ Макарія, а також визнав незаконною анексію Київської митрополії Москвою.

Читайте також:
УАПЦ жертвує єдиний кафедральний собор Константинополю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна