Константинополь затвердить дату Об’єднавчого собору в Україні, який пройде у грудні

оновлено

Дата Об’єднавчого собору Православної церкви в Україні буде названа у грудні. Про це сказано в спеціальному комюніке на сайті Вселенського патріархату від 19 листопада.

“Хоча процес підготовки до Священної ради (Собору) Православної церкви в Україні триває, конкретна дата буде представлена в грудні 2018 року ​​для підтвердження та оголошення Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату.”, – зазначено в повідомленні.

“Під час підготовки до засідання Святого і Священного синоду з 27 по 29 листопада 2018 року Константинопольський Вселенський Патріархат знову підтверджує своє священне рішення про надання томосу про автокефалію Православній церкві в Україні”, – наголошено в комюніке.

Поширюючи повідомлення Фанару, речник Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) зазначив: “Священний синод Вселенського Патріархату оголосить дату Об’єднавчого собору, який має відбутися у грудні”.

При цьому він поширив скріншот комюніке Вселенського патріархату, в якому слова “в грудні 2018 року” стоять у іншому місці речення, від чого утворюється дещо інакший зміст: “Дата собору в грудні 2018 року буде представлена…”

ОНОВЛЕНО. У коментарі “Новинарні” владика Євстратій зазначив, що дата Собору буде названа наприкінці листопада.

“Дата буде названа Синодом, а він відбудеться 27-29 листопада”, – сказав голова інформаційного управління Київської патріархії.

Відповідно, сам Об’єднавчий собор пройде в грудні.

Як повідомляла “Новинарня“, 3 листопада президент України Петро Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом про співпрацю та взаємодію.

Перед тим, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього рішення Фанару глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Автокефалію УПЦ не підтримали православні церкви й екзархати з орбіти Москви – Білорусі, СербіїПольщі.

Синод УПЦ МП також заявив про припинення євхаристійних відносин з Константинополем.

Читайте також:
“РПЦ не має вибору”: Варфоломій прокоментував надання автокефалії Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна