Росія пропонує США обміняти Сенцова на своїх знаменитих злочинців – Бута, Ярошенка і Ко

 

Росія може звільнити українського політв’язня Олега Сенцова, якщо Сполучені Штати видадуть Москві трьох російських громадян, які перебувають в ув’язненні в Америці.
Про це повідомляє російська “Новая газета” з посиланням на джерело, нібито близьке до переговорів про обмін полоненими між Росією і Україною.

За словами співрозмовника видання, Росія домагається видачі затриманої у США в липні Марії Бутіної (її підозрюють у незаконному лобіюванні інтересів Росії в Америці), знаменитого “торговця смертю” Віктора Бута, засудженого до 25 років тюрми за незаконний продаж зброї і підтримку тероризму, та Костянтина Ярошенка, який відбуває у США 20-річне ув’язнення за контрабанду наркотиків.

“Москва готова обговорювати таку “гуманітарну акцію” безпосередньо з Вашингтоном, при цьому Україна не є стороною переговорів”, – розповіло джерело “Нової газети”.

Речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова сказала, що не в курсі таких ініціатив.

Видання нагадує, що під час телефонної розмови глав зовнішньополітичних відомств США та Росії Майка Помпео і Сергія Лаврова, яка відбулася у серпні 2018 року, Помпео порушив питання про звільнення Сенцова, а Лавров у свою чергу заговорив про “незаконне утримання” у в’язницях США трьох перерахованих вище росіян.

3 вересня з проханням про помилування Бута і Ярошенка виступила на адресу президента США Дональда Трампа російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що нічого не знає про подібні плани щодо обміну.

“Якщо є реальна готовність [влади Росії] до обміну, то і ми готові обговорювати конкретні дії. Нам тільки потрібно розуміти, наскільки серйозні ці розмови”, – сказав він.

Читайте також:
“Жах. Це в’язнень концтабору”. Тюремники вивезли Сенцова до цивільної лікарні.
ФОТО

Українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.
9 серпня російська омбудсманка оприлюднила його фото з колонії.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу,
а його просить припинити голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна