Помпео подзвонив Лаврову й закликав звільнити Сенцова та інших політв’язнів

 

Державний секретар США Майк Помпео поговорив по телефону з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим про українського політв’язня Олега Сенцова, який уже понад три місяці продовжує голодування-протест.

Про це йдеться у заяві речниці Держдепартаменту США Гедер Науерт, повідомляє “Голос Америки“.

“Секретар висловив наше занепокоєння стосовно здоров’я Сенцова та закликав Росію негайно звільнити Сенцова та всіх інших українських політв’язнів“, – написала Науерт.

Помпео також обговорив з Лавровим конфлікт у Сирії висловив тривогу США стосовно можливих військових дій в Ідлібі. Майк Помпео закликав міністра Лаврова підтримати зусилля Організації із заборони хімічної зброї та зусилля щодо притягнення сирійського режиму до відповідальності за використання хімічної зброї.

Раніше в МЗС Росії повідомили, що держсекретар США Майк Помпео у четвер, 23 серпня, зателефонував Лаврову та порушив питання незаконного ув’язнення у РФ українського режисера Олега Сенцова.

При цьому в зовнішньополітичному відомстві РФ розставили інші акценти.

Там зазначили, що Лавров назвав “деструктивною” лінію Вашингтона “на підрив відносин між Росією та США” і закликав “негайно припинити переслідування під надуманим приводом громадянки Росії Бутіної(затриманої у США за звинуваченням у шпигунстві – “Н“. 

Повідомляється, що міністр “укотре привернув увагу” з росіянами, які опинилися в американських тюрмах “на порушення процедур, які передбачає двосторонній Договір про взаємну правову допомогу в кримінальних справах 1999 року”.

Що ж до Сенцова, в російському МЗС були вкрай лаконічні: “Помпео порушив питання про Сенцова, який відбуває покарання за звинуваченням в участі у терористичній діяльності, на що йому були дані відповідні роз’яснення“.

* * *

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

9 серпня на запит української колеги омбудсман РФ оприлюднила фото Олега Сенцова в колонії (на 88-й день голодування).

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

Тривалий час російська влада вважала його лише громадянином РФ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна