ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу, а його просить припинити голодування

 

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення щодо забезпечувальних заходів стосовно незаконного засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який голодує з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.
Про це йдеться у прес-релізі суду, повідомляє канал “112 Україна”.

“Суд приймає рішення щодо забезпечувального заходу медичної допомоги для Олега Сенцова і закликає його припинити голодування”, – йдеться у повідомленні ЄСПЛ.

Суд закликав Росію надати Сенцову відповідне лікування, а самому режисеру запропонував прийняти лікування заради порятунку його життя.

Зазначається, що, згідно з пунктом 39 положення Суду, ЄСПЛ має право вказати будь-якій державі-підписанту Європейської конвенції про права людини на тимчасові заходи, які повинні бути здійснені невідкладно.
Тимчасові заходи призначають в ситуації, коли є загроза заподіяння непоправної шкоди.

Читайте також:
“У печінках в Путіна”. Сенцова умовили приймати дві ложки суміші щодня

“Танго без смерті”: як Майдан відзначив день народження Олега Сенцова.
РЕПОРТАЖ

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег приймає дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

25 липня понад 50 відомих українців звернулися з листом до незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова з проханням припинити голодування. Звернення підписали Ліна Костенко та її донька Оксана Пахльовська, Іван Дзюба, Йосип Зісельс, Юрій Щербак, Євген Захаров, Юрій Андрухович, Іван Малкович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Сергій Тримбач та ін.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна