“Зроби для нас цей подвиг любові”. Півсотні митців України просять Сенцова припинити голодування

 

Більш як 50 українських діячів культури і громадських діячів, серед яких Іван Дзюба, Ліна Костенко, Юрій Андрухович, Іван Малкович, Олександр Ройтбурд та інші, написали листа ув’язненому в РФ Олегу Сенцову, який голодує з вимогою  звільнити усіх українських політв’язнів у Росії.

“У світі не так багато людей такої волі, як ти. Ми знаємо, що ти не любиш, коли про тебе говорять хороше. Але така вольова, міцна духом людина нам потрібна живою. Саме для того, щоб продовжити подальшу боротьбу за усіх наших хлопців, за яких ти готовий життя покласти”, – ідеться в тексті, який цитує “Укрінформ” 25 липня.

“Ти нам потрібний. Навіть з в’язниці ти зміг об’єднати усіх нас для цієї боротьби. Якщо не зараз, то пізніше, в найближчому майбутньому ми все одно звільнимо тебе. Ми – це Україна й багато-багато людей доброї сильної волі у цивілізованому світі”, – сказано в посланні.

У листі також перерозповідається історія лідера кримськотатарського народу, в’язня радянських таборів Мустафи Джемілєва.

“Коли Мустафа тримав найтриваліше голодування і вже був готовий розлучитися з життям, до нього на побачення приїхала мати з братом із запискою від Андрія Сахарова. У ній Сахаров писав, що просить Мустафу відмовитися від голодування. Про те, що для усіх однодумців і соратників набагато важливішим є його життя, ніж його, нехай героїчна, смерть. Не врахувати думку Сахарова, відмовити Сахарову Мустафа не міг. Він припинив голодування… Олеже, ми приєднуємо до нашого прохання прохання Андрія Сахарова і Мустафи Джемілєва. Зроби для нас цей подвиг любові”, – написали автори звернення.

Лист підписали: Ліна Костенко, Оксана Пахльовська, Іван Дзюба, Йосиф Зісельс, Юрій Щербак, Євген Захаров, Юрій Андрухович, Іван Малкович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Борис Херсонський, Сергій Тримбач, Микола Княжицький, Юрій Макаров, Данило Яневський, Леонід Фінберг, Костянтин Сігов, Анна Шерман, Богдана Матіяш, Валерій Пекар, Вахтанг Кебуладзе, Ганна Рудик, Діана Клочко, Дмитро Стус, Елеонора Соловей, Євген Бистрицький, Іван Шведов, Ірина Славінська, Катерина Рапай, Мар’яна Савка, Матвій Вайсберг, Микола Рябчук, Михайло Ордовський, Наталія Чинарова, Наталя Заболотна, Наталя Старченко, Наташа Ласкіна, Олександр Ройтбурд, Олександр Саврук, Олексій Панич, Олексій Сінченко, Олена Стяжкіна, Ольга Гнатюк, Сергій Маслобойщиков, Сергій Проскурня, Тарас Возняк, Тетяна Терен, Яніна Соколова, Борис Єгіазарян, Євген Черніков, Римма Зюбіна.

Читайте також:
“У печінках в Путіна”. Сенцова умовили приймати дві ложки суміші щодня

“Танго без смерті”: як Майдан відзначив день народження Олега Сенцова.
РЕПОРТАЖ

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег приймає дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна