“Танго без смерті”: як Майдан відзначив день народження Олега Сенцова. РЕПОРТАЖ

автор: Олена Максименко

13 липня Олегу Сенцову виповнилося 42 роки. Це був 61-й день його голодування в колонії “Білий ведмідь” у Лабитнангі з єдиною вимогою: відпустити усіх українських політв’язнів з російських тюрем.

Із нагоди дня народження кримського режисера синхронно по містах України і світу відбулися акції на підтримку як самого Олега, так і всіх українських заручників Кремля, символом яких став Сенцов.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Акція на Майдані Незалежності за своїм духом і атмосферою нагадувала барикади Майдану. Давні друзі знаходили одне одного в натовпі й віталися зі словами: “Де б іще побачилися?!”

У юрбі можна було побачити в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун з чоловіком, учасників бойових дій, відомих журналістів, правозахисників, волонтерів, кримськотатарських активістів, автомайданівців, митців та багатьох інших.

Фото: Громадсське

Похід з Автомайданом і музикою
до посольств Німеччини і Франції

На пікети прийшли декілька сотень людей.

Крім плакатів #FreeSentsov, небайдужі тримали банери на підтримку інших українських політв’язнів в РФ, зокрема одного з лідерів УНА-УНСО Миколи Карпюка, українські прапори, зокрема з підписами “Сімферополь” і “Севастополь”.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Після мітингу на центральній площі, люди колоною вирушили до посольств Франції й Німеччини, щоб нагадати дипломатам європейських держав, що ті здатні вплинути на волю Путіна щодо звільнення заручників.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

До акції долучився “Автомайдан”, активістом якого у 2013-2014 роках був Олег Сенцов.

Колонна автівок супроводжувала пішу ходу та сигналила на підтримку.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Поліція частково перекрила рух, аби колонна активістів могла пройти по проїжджій частині.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Під посольством Німеччини на активістів чекали музиканти ансамблю “Amabile”.
Вони виконали композицію, що має неформальну назву “Танго смерті” – її виконував оркестр Янівського табору смерті у Львові за наказом коменданта табору, коли відбувалися розстріли.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Підхід до посольства був перекритий військовослужбовцями Нацгвардії.

Активісти символічно поклали скибки хліба на хустинах біля ніг нацгвардійців – як протиставлення голоду Сенцова та інших бранців.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Люди гукали: “Danke, Frau Ribentrop!”, закидаючи главі уряду ФРН Ангелі Меркель її бездіяльність та співпрацю з Росією, зокрема в проекті “Північний потік-2”.

Цей “візит” до посольств був не першим за останній час: 1 липня в рамках акції #FreeSentsov відбулася масштабна хода та автопробіг до посольств Німеччини та Франції й були передані звернення до Ангели Меркель і Еммануеля Макрона. Відтоді щоденні збори групи небайдужих о 19:00 під посольством ФРН стали традицією.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Щоправда, окрім посиленої охорони, іншої реакції біля посольств провідних країн ЄС активісти поки не дочекалися.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Єдиним, хто заслуговує на вдячність, за їхніми словами, станом на сьогодні є голова Європейської ради Дональд Туск, котрий під час саміту Україна-ЄС звернувся до Путіна з вимогою звільнити Сенцова та інших заручників.

Сестра Сенцова – про “смерть” брата,
кислі мармизи і бойкот пропагандистських ЗМІ

Двоюрідна сестра ув’язненого режисера Наталія Каплан, яка знову прилетіла з Москви до Києва, на Майдані зауважила, що останнім часом у мережі поширюються чутки про нібито смерть Олега Сенцова.

Одним із тих, хто тиражує подібні фейки, став псевдожурналіст Всеволод Філімоненко, відомий своїми провокаціями, зокрема позовом до Віталія Шабуніна.

Філімоненко опублікував відповідний допис у “Фейсбуці” саме в день народження Сенцова. Інформацію навіть взялася офіційно перевіряти уповноважена з прав людини Людмила Денисова. Щоправда, пізніше провокатор прибрав повідомлення з ФБ.

“Спасибі велике, мені дуже приємно, що люди, які реально щось роблять, не ведуться на ці чутки, – зауважила Наталія Каплан. – Дуже багато зараз недостовірної інформації, комусь чомусь дуже вигідно поширювати чутки про його смерть. Це не так – Олег Сенцов живий, більше того, він продовжує боротися, все з ним буде добре, всі в це вірять”.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

“Будь ласка, не треба цих кислих мармиз! У Олега сьогодні день народження, і я впевнена, що Олег та інші політв’язні дуже скоро будуть на свободі, і це все завдяки вам. Олег переказував величезну подяку всім, хто бере участь у акціях, він прекрасно розуміє, що це дуже важливо. Спасибі вам велике!..” – сказала двоюрідна сестра, звертаючись до учасників акції.

Згодом стало відомо, що під час вуличних акцій, в яких Наталія Каплан брала участь у Києві надвечір 13 липня, її по телефону вивели в прямий ефір каналу “112 Україна”, де в цей час виступав нардеп з “Опоблоку” Євген Мураєв – той самий, який нещодавно назвав Сенцова “терористом” і взагалі щоразу повторює російські пропагандистські месиджі.
Мураєв нібито вибачився перед Наталією, але знову почав говорити про “чорний піар української влади” на темі в’язнів у РФ. Двоюрідна сестра Олега одразу перервала зв’язок.

Наталя Каплан закликала бойкотувати канали “112” і NewsOne, які підпорядковуються Мураєву, а також “Інтер” і сайт “Страна.ua” за їх участь “в інформаційні війні на боці ворога”.

У коментарі “Громадському” вона сказала: “Мене вивели в прямий ефір з Мураєвим … Він почав мені розповідати, що треба поводитись тихо, і тоді Олег вийде швидше. Це, по-перше, маячня, а по-друге, це частина інформаційної війни… Насправді питання до даного ЗМІ були вже давно, і я вирішила, що більше я не готова з ними спілкуватися”.

Бойкотувати телеканал “Інтер” сестра Олега закликає, оскільки “вони просять відповісти, як там Олег Сенцов, але при цьому показують спокійно футбольні матчі [ЧС-2018, який триває у Росії] та відмовилися на час футбольних матчів хоча б запустити ролики із Сенцовим, що могло б хоч якось пом’якшити ситуацію”.

Також Каплан додала, що “Страна.ua” “оприлюднило коментар хворої людини як факт”, маючи на увазі поширення заяв Сергія Серикова з конференції ОБСЄ про те, що Олег Сенцов нібито отримував з України вибухівку навесні 2014 року.

Комітет солідарності: тепер світ знає
про українських політв’язнів в РФ

“Мені згадується 10 травня 2018 року, четверта річниця затримання Олега Сенцова ФСБ Росії в окупованому Криму, – взяв слово учасник “Комітету солідарності з кримськими заручниками” Максим Буткевич. – Акцію проводили київські активісти і активістки, і їх було менше, ніж журналістів, які прийшли висвітлювати цей захід. Тепер усе змінилося – ми бачимо, скільки людей виходить на знак солідарності з Олегом, із Сашком Кольченком, з усіма нашими іншими в’язнями, які перебувають за кремлівськими ґратами. І це завдяки Олегу, завдяки його вчинку і його боротьбі”.

Фото: Олена Максименко, Новинарня

Правозахисник нагадав, що заклики до звільнення українських політв’язнів із російських тюрем ширяться у світових ЗМІ та соцмережах не лише через голодування Олега Сенцова – адже продовжують голодувати Володимир Балух і ще кілька незаконно засуджених чи затриманих громадян України, у тому числі кримський татарин Емір-Усеїн Куку.

“Олеже, многая благая літа! Ми знаємо, що це твій останній день народження за кремлівськими ґратами, і наступний ми зустрічатимемо вже разом, але за це треба боротися!” – сказав Буткевич.

Меджліс кримських татар:
віддати борг усім нашим хлопцям

Не лишився осторонь і Меджліс кримськотатарського народу. На Майдан прийшли колишні заручники Кремля – Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров.

Ахтем Чийгоз на Майдані. Фото: Громадське

“Дії наших хлопців, котрі сьогодні ради нас усіх готові віддати життя, їхня боротьба, їхнє голодування направлені на те, щоб показати всьому світові, що коїться сьогодні в нашій країні, як сусід звірськи знищує наших мирних громадян, як звірськи окупована наша батьківщина і наш Крим, і що сьогодні там терор, сьогодні сотні тисяч людей знаходяться у тяжкому становищі”, – сказав Ахтем Чийгоз під час виступу.

Ахтем-ага закликав збиратися частіше, щоб “віддати борг хлопцям”, і більше звертатися до міжнародних інститутів: “Ключі до звільнення наших політв’язнів там – у руках світових лідерів, які зустрічаються з Путіним і говорять про звільнення”.

Ільмі Умеров також висловив впевненість, що наступні дні народження Олег Сенцов святкуватиме на волі зі своєю групою підтримки.

“Я переконаний, що Крим буде повернено, що частина Луганської і Донецької областей будуть звільнені, і завдяки Україні збережеться порядок і в світі, і в Європі. Але для цього Україна повинна докладати великі зусилля. Щоб тема деокупації Донбасу і повернення Криму не спадала з перших шпальт засобів масової інформації – це в першу чергу залежить від України”, – переконаний заступник голови Меджлісу.

Фотогалерея акції (гортайте):

акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (9) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (7) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (6) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (3) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (4) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (12) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (13) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (15) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (14) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (18) акція Сенцов на Майдані 13 липня 2018 (22) Ахтем Чийгоз - Майдан Віталій Дейнега - Майдан
<
>

Не лише Майдан

За словами організаторів акції на Майдані, підтримати і привітати українського режисера вийшли люди в Ужгороді, Маріуполі, Кривому Розі, Луцьку, Обухові, Бердянську, а також в Австрії, Франції, Німеччині, Канаді, Нідерландах (символічно, що саме в Гаазі) та інших містах України і точках світу.

Лариса Кольченко під час пікету 13 липня 2018 у Сімферополі

У Криму в цей день з одиночним пікетом вийшла на вулицю Лариса Кольченко – мати Олександра Кольченка, засудженого окупаційною владою нібито за “тероризм” разом із Сенцовим. Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” написала Ольга Афанасьєва, матір уже звільненого Геннадія Афанасьєва.

Читайте також:
День народження Сенцова: перші кадри відео за 2,5 роки,
прохання про помилування від матері

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна