Кольченко почувається “нормально” і прагне зустрічі з консулом та Денисовою

 

Український політв’язень Олександр Кольченко у колонії міста Копейськ Челябінської області РФ написав заяву про бажання зустрітися з консулом України в Єкатеринбурзі та уповноваженим з прав людини ВР України Людмилою Денисовою.

Про це йдеться в листі від 26 червня, записаному зі слів Кольченка його адвокатом, який публікує російська правозахисниця Тетяна Щур.

“Під час зустрічі з адвокатом мною написані заяви на ім’я начальника ВК-6 про зустріч із консулом України в Єкатеринбурзі і уповноваженим з прав людини України Людмилою Денісовою, які будуть передані мною через адміністрацію начальнику колонії”, – зазначив Кольченко.

Політв’язень також заявив, що адміністрація колонії не передає йому кореспонденцію, написану іноземними мовами, оскільки вона не перекладена на російську. Він підписує акти про вилучення такої кореспонденції.

“Ситуація з ознайомленням з актами про вилучення кореспонденції триває вже кілька місяців. Раніше ж про вилучену кореспонденцію іноземною мовою мене взагалі не повідомляли. Тому судити про справжній обсяг вилученої кореспонденції я не можу”, – сказав Кольченко.

Він зазначив, що перебуває в медсанчастині ВК-6 у Копейську, з ним у палаті ще один засуджений.

Кольченко розповів, що важить 63 кг і почувається “нормально”.

“Я продовжую приймати їжу під контролем. Також медперсонал медсанчастини перевіряє у мене після кожного прийому їжі тиск, температуру, пульс, проводить зважування”, – розповів кримчанин.

Як повідомляла “Новинарня“, 31 травня незаконно засуджений в Росії за обвинуваченням у тероризмі Олександр Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Перед тим 14 травня Сенцов оголосив голодування, поки Росія не відпустить всіх утримуваних українських політв’язнів.

Через тиждень після початку Кольченко оголосив про припинення голодування, визнавши, що “виявився слабким”.

Співробітники російських силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка в Сімферополі невдовзі після окупації Криму, 11 травня 2014 року.

25 серпня 2015 року російський суд засудив Сенцова й Кольченка за сфабрикованими обвинуваченнями у скоєнні “терактів” в Криму (відповідно, до 20 та 10 років колонії) і залишив відбувати покарання в Росії.
У червні ц.р. Верховний суд Росії відмовився переглянути вирок.

Лише 2016 року Росія визнала Сенцова й Кольченка громадянами України, що мало б тягнути за собою передачу Сенцова і Кольченка Києву для відбування покарання на Батьківщині.

У квітні 2016 року стало відомо, що Федеральна служба виконання покарань Росії представить мін’юсту РФ пропозиції щодо передачі чотирьох засуджених у Російській Федерації громадян України (серед яких Сенцов і Кольченко) для подальшого відбування покарання на батьківщині. Але президент Путін і суд відмовили в передачі засуджених на батьківщину.

Олександр Кольченко відбуває покарання в колонії міста Копейськ на Уралі.

Його адвокат почала судитися з російською владою, намагаючись довести, що Кольченко не є громадянином РФ.

Російський правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка до списку політв’язнів.

Читайте також:
“Перетворив себе на зброю під ЧС-2018”. Обставини голодування Олега Сенцова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна